Teetkö treenejä joita inhoat? Ei kannattaisi!

HIIT, aamuaerobinen, pumppisarja… Siinäpä muutamia treenikäsitteitä, jotka saavat minut kauhun partaalle. Miksikö? Koska inhoan kyseisiä kuntoilutapoja enemmän kuin mitään muuta. Siitä huolimatta olen joskus kokenut velvollisuudekseni niitä tehdä. Ja niin olen tehnytkin, väkisin, jo etukäteen stressaantuneena tulevasta koitoksesta.

Treeni jota inhoat

Toisin sanoen, olen käynyt juoksemassa itseni puhki ennen iltavuoroa vain kärsiäkseni loppupäivän järkyttävästä nälästä ja väsymyksestä. Olen herännyt kukonlaulun aikaan tallustelemaan tunniksi pururadalle vain ollakseni ärtynyt ja voimaton. Olen kolistellut pieniä painoja edestakaisin vain tuijottaakseni kelloa ja ahdistuakseni jäljellä olevista treenisarjoista. Olin oikeasti siinä käsityksessä, etten voi saada haluamiani tuloksia muuten.

Yksi tapa EI ole ainoa tapa

Niin perinteinen media kuin sosiaalinen mediakin ovat täynnä erilaisia treenivinkkejä kiinteytymiseen ja täydellisen bikinvartalon saamiseen. Muodin tavoin myös treenirintamalla nähdään tiettyjä buumeja, jotka nousevat kaikkien huulille ylitse muiden. HIIT (High Intensity Interval Training) -harjoitukset toimivat tästä hyvänä esimerkkinä. Kun treenitaktiikka toimii teoriassa, se esitetään yhtäkkiä ainoana tapana saada tuloksia.

Todellisuudessa se, että jokin toimii teoriassa, ei tarkoita sitä, että se toimisi käytännössä. HIIT-harjoitteiden teho perustuu treenin lyhytkestoisuuteen sekä runsaasti energiaa kuluttavaan jälkivaikutukseen. Työskentelet 10 minuuttia täysillä ja kulutat kaloreita tunnin juoksulenkin verran – helppoa kuin mikä! Se, mikä artikkeleissa unohdetaan mainita on, että pitkällä tähtäimellä kehosi vaatii menetetyn energian takaisin, oli treenitapa mikä tahansa. Syöt siis kulutetut kalorit ravinnon muodossa ennemmin tai myöhemmin, jolloin tulos on plus miinus nolla. Eli jos tavoitteesi on polttaa rasvaa, HIIT ei ole ratkaisu. Kolikossa on tunnetusti aina kaksi puolta.

Treeni jota inhoat

Otsikot tehdään klikkauksia varten, ei hyvinvointiasi

Kun törmäät artikkeliin, jossa kerrotaan mikä on se kaikista tehokkain tapa polttaa rasvaa ja hankkia sixpack, sinun kannattaa muistaa, ettei kirjoittaja todellisuudessa ole lainkaan kiinnostunut siitä, saatko sixpackin vai et. Sinä sen sijaan olet jo antanut kirjoittajalle sen, mitä hän tarvitsee – klikkauksen! Tarkoitukseni ei nyt ole väheksyä kenenkään työtä tai edesottamuksia, mutta haluan että mahdollisimman moni oppisi kyseenalaistamaan näkemäänsä ja soveltamaan vinkkejä vaihtoehtona ennemmin kuin absoluuttisena totuutena.

Treeni jota inhoat

Hampaat irvessä tehty treeni vie sinut kauemmas tavoitteestasi

Usko pois, mitä tahansa on mahdollista tehdä tahdon voimalla hetkellisesti, mutta näin toimiessasi kaivat vain itsellesi kuoppaa. Jos valitsemasi treenitapa ei nappaa, keskityt vain suorittamiseen, etkä itse tekemiseen. Silloin et myöskään saa haluamiasi tuloksia. Esimerkiksi salilla on todella tärkeää ymmärtää kokonaisuus: minkä takia tehdään mitäkin, missä liikkeen pitäisi tuntua, miltä sen pitäisi tuntua ja mitä vaikutuksia jokainen toisto saa aikaan. Jos vain keskityt ennalta määrättyjen sarjojen tekemiseen, osa työstä menee hukkaan. Tahdonvoiman loppuessa voi olla että lopulta jätät leikin kesken täysin.

Treeni jota inhoat

Kun puhutaan ihmisestä, puhutaan aina kokonaisuudesta, jonka kaikki osat vaikuttavat kaikkeen. Mikään yksittäinen tekijä ei sillon ole oleellinen yksittäisen tuloksen aikaansaamisessa. Meidät on luotu liikkeeseen ja silloin mikä tahansa liike vie meitä eteenpäin. Katso vaikkapa ammattisprinttaajia tai uimareita. Heillä on aikamoiset muskelit, vaikka treeni on jotain ihan muuta, kuin smith-laitteessa kyykkäämistä.

Toki tietty treeni voi olla ihanteellisempaa tietyn tuloksen aikaansaamiseksi, mutta silloin sopii kysyä, onko se vaivan väärti, jos et nauti tekemisestä? Mieti, mistä lajista oikeasti pidät ja mitä pystyt rehellisesti ylläpitämämään vuodesta toiseen. Sen olisi hyvä myös olla sellainen, jossa et pelkää menettäväsi tuloksia, kun yksi treeni jääkin väliin. Mikä kuntoilutapa istuu parhaiten omaan arkeesi? Muista ennen kaikkea, ettei paras treeni ole se, jossa tulee eniten hiki vaan se, joka tulee tehtyä.

P.S. Tykkää blogin Facebook-sivuista ja olet aina ajantasalla uusista postauksista!

Lisää luettavaa:

Mitä parempi ulkonäkö, sitä onnellisempi elämä

Mitä tapahtuu, kun syöt vähemmän kuin kulutat?

Älä liiku voidaksesi syödä, vaan syö voidaksesi liikkua!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s