Miten hyväksyä mahdollinen painonnousu?

Painonnousu on asia, jota monet naispuoliset henkilöt pelkäävät. Vaikka painonnousu olisi jopa tavoiteltavaa (esim. tilanteessa, jossa hormonitoiminta on häiriintynyt), saattaa vaakalukeman ylöspäin hievahtaminen silti aiheuttaa paniikireaktion. Tämä johtaa siihen, että naiset syövät jatkuvasti alle tarpeensa ja porskuttelevat menemään mahdollisimman vähäisillä kaloreilla.

Painonnousu

Toitotan itse usein teksteissäni, että kun ihminen alkaa syödä nälkänsä mukaan runsaammin, ei se paino siitä huolimatta ihan niin vain nouse. Tämä pitää paikkaansa, mutta joissain tapauksissa painonnousu saattaa olla välttämätöntä. Tässä esimerkkitilanteita:

– Olet jojoillut painosi kanssa pitkään, jopa vuosia
– Olet oman hyvinvointipainosi alapuolella
– Olet rajoittanut energiansaantiasi tietoisesti

Mitä jos juuri sinulle käykin niin, että painosi nousee? Kuinka voit hyväksyä tilanteen ja siitä huolimatta kuunnella kehosi nälkäsignaaleja?

Lopeta yltiöpäinen tarkkailu

Painonnousun pelkääminen ei koskaan ole syy rajoittaa kalorinsaantia tai harrastaa liikuntaa vain energiankulutus mielessä. Sen takia onkin aivan ensisijaisen tärkeää hyväksyä painonnousun mahdollisuus jo etukäteen. Lopeta saman tien vaa’an ja kokovartalopelin kyttääminen. Ensinnäkin, kun alat syödä enemmän, jo ruoan paino ja sen mukanaan tuomat nesteet nostavat vaakalukemaa. Täydellä vatsalla alat myös kuvitella näkeväsi peilistä täysin eri ilmestyksen kuin vielä kaksi päivää sitten.

Toisekseen, mitä ylipäätään saat siitä, että tarkkailet muutoksia jatkuvasti? Ethän kuitenkaan ole enää palaamassa entiseen, vaikka näkisitkin jotain, mitä et olisi halunnut nähdä. Toisin sanoen, et voi tehdä asialle yhtään mitään, joten älä vaivaa sillä mieltäsi. Mieti mihin kaikkeen hyödylliseen voit käyttää ajan, joka on aiemmin kulunut oman ulkomuotosi pohtimiseen.

Painonnousu

Valitse viisaasti, ketä seuraat somessa

Ja ketä et enää seuraa. Jotta onnistuisit uuden mahdollisen kehosi hyväksymisessä, on enemmän kuin suositeltavaa jättää ne “ihannekropan” omaavat fitnessmallit, joista niin inspiroiduit aikaisemmin, taakse. Vaikka tämä saattaa kuulostaa karulta, sinun on tärkeää minimoida kaikki mahdolliset riskitilanteet, jotka aiheuttavat sinulle huonommuuden tunnetta (vaikka kyseessä onkin nimenomaan vain ja ainoastaan tunne) ja pahimmassa tapauksessa saavat sinut palaamaan dieettiloukkuun.

Sen sijaan tilalle kannattaakin ottaa seurattavia, joista inspiroidut jonkun muun asian takia, kuin pelkän ulkokuoren. Toinen hyvä kriteeri uusien seurattavien löytämiseksi on samaistuminen. Tietenkään en sano etteikö joku aiemmista inspiraation lähteistäsi voisi olla tällainen tyyppi ja sen takia sinun tuleekin olla itsellesi rehellinen. Etsi ihmisiä, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi, ei huonoksi.

Painonnousu

Käytä sopivia vaatteita

Monet ostavat XS-koon vaatteita ihan vain siksi, koska sen ajatellaan määrittävän jotakin henkilökohtaista sen sijaan, että kyseessä olisi vain valmistajan tapa helpottaa kuluttajan ostoprosessia. Kokolapuissa ei oteta huomioon yksilön mittasuhteita, pituutta tai lihasmassaa ja näin ollen ne eivät myöskään kerro vartalostasi yhtään mitään.

Tyköistuvat vaatteet voivat ehdottomasti olla kauniita kaikenlaisten vartaloiden päällä, mutta puristavat ja liian tiukat mallit voivat saada olon tukalaksi. Käytä siis vaatteita, joissa tunnet itsesi mukavaksi ja itsevarmaksi, luki kokolapussa sitten “XS” tai “XL”.

Processed with VSCO with 5 preset

Repäise laastari ja totea, ettei painonnousu olekaan niin kamalaa

Itse ajattelen painonnousua ikään kuin laastarin repäisynä. Ensijärkytys voi olla suuri, mutta kun se on ohi, voitkin todeta ettei kyse olekaan mistään vakavasta asiasta. Kun kuuntelet kehoasi ja syöt ravitsevaa ruokaa juuri sen verran kun tunnet tarvitsevasi, painosi kuitenkin asettuu oikeaan kohtaan ihan luonnostaan. Sinun ei enää koskaan tarvitse laskea kaloreita tai miettiä koska saat syödä ja mitä saat syödä. Aika vapauttavaa, eikö? Voin taata, että se muutaman kilon painonnousu on kaiken tämän arvoista!

P.S. Käy tykkäämässä blogin Facebook-sivuista ja olet aina ajantasalla uusista postauksista!

Lisää luettavaa:

Vartalon “set point” eli kehon luontainen paino

Lihotko, jos alat syödä enemmän?

Paljonko kaloreita tarvitset päivässä?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s