Sano EI lomakilojen välttelylle!

Kun Facebook-feedisi täyttyy erinäisistä vinkeistä lomakilojen välttelyyn, ei ole epäilystäkään, mitä vuodenaikaa eletään. Lomalaitumet kutsuvat ja osalle tämä tarkoittaa sotatilaan ryhtymistä. Otsikoita klikkaillaan vimmatusti siinä toivossa, että niiden takaa löytyisi vihdoin se ihmerespeti, joka antaa vapauden nautiskella lomasta grilliherkkuineen ja terassijuomineen ilman, että vaa’an lukema kärsii lopputuloksesta. Ikävä fakta on kuitenkin se, että molempia ei vain yksinkertaisesti voi saada. Iloisempi fakta puolestaan on se, ettei tarvitsekkaan!

DSC_0122

Lomakilot tulevat ja menevät

Otetaanpa esimerkki oikeasta elämästä. Minä syön pääsääntöisesti hyvin terveellistä ruokaa, kuten kaurapuuroa, hedelmiä, kasviksia, linssejä, papuja ynnä muita prosessoimattomia elintarvikkeita. Olin kuitenkin hiljattain viikon lomalla Pariisissa ja arvatkaa vain söinkö mielummin air bnb -asunnossa kaurapuuroa vai ravintolassa vegeburgeria…

Loman aikana lähes joka ateriani olikin jonkinnäköinen eines tai ravintola-annos, koska kokkailuun en yksinkertaisesti halunnut käyttää aikaa. Söin huomattavasti enemmän suolaa, rasvaa ja prosessoitua ruokaa, jonka lisäksi saatoin nauttia terassilla iltaisin lasin viiniä tai cocktailin. Kotiin päästyä olikin aika katsoa vaa’an tuomio: + 3 kiloa! Tiedättekö, vielä vuosi sitten olisin varmasti lähtenyt saman tien lenkille ja päättänyt aloittaa jälleen kerran yhden jo etukäteen tuhoontuomitun kalorirajoitteisen dieetin. Nyt en osannut muuta kuin nauraa. Hieno saavutus, kolme kiloa viikon aikana! Mitään en katunut.

Ainoa toimenpiteeni olikin vain palata normaaliin syömiseen. Aina vatsa täyteen ja iltapalalla ekstra-annos puuroa tai ruisleipää jos vähänkin tuntuu siltä, että nukkumaan mennessä hiukoo. Nyt viikkoa myöhemmin paino on takaisin entisellään. Miettikää, jos olisin uhrannut reissussa nautiskelun näiden muutamien kilojen takia?

DSC_0099

Syyt lomakilojen kertymiseen

Lomakiloista huolehtiminen on oikeasti täysin turhaa, ottaen huomioon, että niiden kertymiseen vaikuttaa vaikka kuinka monta asiaa. Tässä muutamia:

  • Tavanomaista suolaisempi ruoka (kerryttää nesteitä)
  • Tavanomaista enemmän “höttöhiilareita” (kerryttää nesteitä)
  • Tavanomaista prosessoidumpi ruoka (heikentää suolen toimintaa – you know)
  • Tavanomaista vähemmän vettä (kerryttää nesteitä ja heikentää suolen toimintaa)

LISÄKSI tavanomaista rasvaisempi ja energiatiheämpi ruoka voi tuoda mukanaan ihan ehtaa rasvaakin. Itse valehtelisin jos väittäisin, etteikö noista kiloista edes pieni osa voisi olla muutakin kuin nestettä. Mutta mitä sitten?

DSC_0137

Älä edes yritä vältellä lomakiloja

Muutamat ensimmäiset kilot tarttuvat nopeasti, mutta todellinen lihominen on oikeasti hankalaa pidemmänkään loman aikana. Keho pyrkii pitämään tilanteen tasapainossa ja alkushokin jälkeen mm. aineenvaihdunta pyörähtää kovemmalle teholle edesauttaakseen senhetkisen painon säilyttämistä. Tämä on luultavasti myös syy siihen, minkä takia kilot suorastaan sulavat normaalielämään palattaessa.

Lomalla on tarkoitus nauttia, ei stressata kivaksi tarkoitetuista tapahtumista, kuten grillijuhlista tai ravintolailloista. Älä siis turhaan laske maissien kaloreita tai valitse sitä vähäsokerisinta terassijuomaa. Näytä itsellesi tänä kesänä, ettei se todellakaan ole tarpeen.

Lisää luettavaa:

Pettikö itsekuri? 5 vinkkiä, joilla pääset eroon syömiskohtauksista

Pahimmat ruokavaliomokani vuosien varrelta!

Kalorinlaskennan isoimmat ongelmat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s