Vartalon “set point” eli kehon luontainen paino

Yhä useammat normaalikokoisen vartalon omaavat henkilöt yrittävät vaikuttaa omaan painoonsa ja ulkomuotoonsa syyttä suotta – vieläpä erittäin kyseenalaisin keinoin. Sen lisäksi, että perinteisten pussikeitto- ja lentoemäntädieettien rinnalle on tullut hiilihydraatitonta, rasvatonta, kalorirajoitettua ja aikarajoitettua dieettiä, internetissä tapahtuva yleinen keskustelu kunkin henkilön kokemuksista saa kenen tahansa pään pyörälle.

Nyt tiskiin lävähtää kuitenkin yksi fysiologinen fakta, jota monikaan normaalipainoisista laihduttajista ei mielellään hyväksyisi: nämä kaikki dieetit toimivat, mutta yksikään niistä ei toimi. What?

DSC_0098

Vartalon yksilöllinen “set point”

Olet varmasti kuullut kalorit sisään-kalorit ulos -teoriasta, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kun henkilö antaa keholleen vähemmän energiaa kuin mitä kuluttaa, hän laihtuu. Sama pätee myös toisin päin. Sen takia joka ikinen yllä mainituista dieeteistä myös “toimii”. Voit syödä vaikka pelkkää voita laihtuaksesi, kunhan kalorisi jää roimasti oman tarpeesi alle.

Kuitenkin syy, minkä takia yksikään dieetti ei todellisuudessa toimi, piilee vartalon “set point” -painossa. Tämä on paino, johon olet syntynyt ja jossa sinun kehollasi on hyvä olla. Tämä on tila, johon kehosi pyrkii vääjäämättä palaamaan jokaisen dieetin jälkeen ja jonka saavuttamiseksi se tekee kaikkensa. Ensinnäkin, kehosi nostaa nk. nälkähormonin tuotantoa ja toisekseen, se laskee perusaineenvaihduntaasi. Sen lisäksi tunnet olosi väsyneeksi ja veteläksi, jolloin sinulla ei ole luontaista energiaa tehdä asioita, joita normaalisti tekisit (kotityöt, kaupassa käynti yms.) ja näin ollen myös kulutuksesi laskee.

DSC_0123

Voiko luontaiseen painoon vaikuttaa?

Luontaiseen painoon voi ehdottomasti vaikuttaa – mutta ei loputtomiin. Sen takia ensimmäinen askel kohti alempaa luontaista painoa onkin hyväksyä juuri se paino jossa nyt olet. Muuten tulet hyvin todennäköisesti sabotoimaan omat tuloksesi. Toinen askel on niinkin yksinkertainen, kuin ruokavalion siistiminen liikaa rajoittamatta. Mitäs tämä nyt sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että ruokavalioon lisätään asioita sen sijaan, että ottaisimme sieltä pois. Kun syömme enemmän kasviksia, hedelmiä, marjoja, viljoja ja muita kuitu- ja vitamiinipitoisia luonnonantimia, meidän ei yksinkertaisesti tee enää mieli tarttua siihen pakastepizaan, salamitankoon tai suklaapatukkaan. Jos kuitenkin terveellisen ruoan jälkeen vielä himoitset irtokarkkeja, ei muuta kun hakemaan!

Toisin sanoen kaikista tärkein asia on uusien, parempien tapojen opettelu. Mikäli sinulla on oikeasti ylimääräistä painoa pudotettavana, tällä metodilla se tapahtuu ajan kanssa. Mikäli pysyt kuukausien ja vuosien saatossa samassa painossa, sinulla ei vain yksinkertaisesti ole mitään pudotettavaa (olit sitten itse mitä mieltä tahansa.)

DSC_0116

Valitettavasti monet meistä ovat valmiita tekemään kaikkensa saadakseen sen mainoksissa näkyvän unelmavartalon (joka ei ylipäätään ole todellinen) ja tämä on laittanut dieettimarkkinat kukoistamaan. Tarjontaa tulee lisää jatkuvalla syötöllä siksi, koska haluamme uskoa, että tämä uutuusjuttu on nyt se elämää mullistava keino saada iso hanuri ja tiukka sikspäkki. Ihmisen fysiologia pitää kuitenkin huolen siitä, että sellaista ei koskaan tule.

Muistakaa, että meillä on aina mahdollisuus valita. Roikummeko dieettikierteessä vuodesta toiseen ja teemme hallaa sekä henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnillemme vai tarjoammeko itsellemme parhaan mahdollisen elämän ja hyväksymme itsemme juuri sellaisen kuin olemme?

Ihanaa keskiviikkoa kaikille teille supertyypeille siellä ruudun toisella puolella!

P.S. Seuraa blogin Facebook-sivuja, niin pysyt aina ajantasalla uusista postauksista!

Lisää luettavaa:

Onko sinulla hidas aineenvaihdunta? Niin minäkin luulin

Mistä aineenvaihdunnan hidastuminen johtuu ja estääkö se laihtumisen?

Omenavartalo lättärinnalla varustettuna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s