alat syödä

Lihotko, jos alat syödä enemmän?

Uskoisin, että jokaisen kaloreitaan rajoittavan henkilön perimmäinen tarkoitus on jossain vaiheessa alkaa syödä enemmän. Jos vaikkapa noudatat perinteistä -500 kilokaloria päivässä -mallia, joka tietää puolen kilon viikoittaista pudotusta, ajattelet luultavasti laihdutuksen jälkeen alkavasi taas syödä enemmän. Tämä luonnollisesti mahdollistaa ruokavalinnoilta vapaamman ja sitä kautta mielekkäämmän elämän, joten kukapa ei haluaisi syödä enemmän? Toinen hyvin merkittävä syy on tietysti nälän hillitseminen ja mikä vieläkin tärkempää, mielitekojen tyydyttäminen. Valitettavasti syömisten lisääminen on helpommin sanottu kuin tehty – ei niinkään fyysisestä näkökulmasta, vaan ennen kaikkea psyykkisestä.

alat syödä

Kaloreitaan tarkkailevat henkilöt luonnollisesti pelkäävät lihomista, mutta oikeasti sille ei ole mitään syytä. Ihmistä ei ole “luotu” ylipainoiseksi ja kehon yksi tärkeimpiä mekanismeja onkin tasapainon säilyttäminen joka tilanteessa. Minkä takia me sitten pelkäämme syödä nälkäämme? Koska meille on annettu tietynlaisia suuntaviivoja energiansaantiimme, mutta emme ole ottaneet huomioon sitä, että kehomme huolehtii näistä määristä ihan itsestään. Meidän ei tule syödä noiden määrien mukaan, vaan ne säädetty sen mukaan mitä meidän kehomme “tieteellisesti” tarvitsee minimissään pysyäkseen hyvissä sielun ja ruumiin voimissa.

Lihotko, jos alat syödä enemmän?

Lihotko, kun syöt enemmän? Lyhyt ja ytimekäs vastaus kysymykseen on, että et. Kun syöt terveellistä ruokaa nälkääsi, et taatusti liho. Ja tämä on avain kaikkeen. Jos ruokavaliosi koostuu prosessoidusta roskaruoasta, jonka kaikki ravinteet on täysin irroitettu niiden alkuperäisistä olomuodoistaan, kaloreita laskemalla voit luultavasti pitää linjasi ja painosi entisellään. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että jäät helposti paitsi sinulle elintärkeistä ravintoaineista ja joudut kärsimään nälästä ja mieliteoista.

alat syödä

Kun taas syöt terveellistä ruokaa, joka on mahdollisimman lähellä sen alkuperäistä muotoa, sinun ei tarvitse laskea kalorin kaloria. Kun kehosi saa tarvitsemansa ravintoaineet, se säätelee energiantarpeensa ihan itse. Kaloreiden laskeminen toimii tasan siihen asti kun elämää eletään itsekurin varassa, mutta mitä elämää se sellainen on? Keho pyrkii tasapainoon ihan itsestään ja ongelmia tulee vain silloin, kun ihminen yrittää etukäteen päättää, paljonko tarvitsee energiaa.

Unohda lihomisen pelko

Olet varmasti kuullut puhuttavan “hidastuneesta aineenvaihdunnasta”. Kun porskutamme pitkään liian vähillä kaloreilla, kehomme mukautuu tilanteeseen ja kuluttaa vähemmän energiaa. Tilanteen korjataksemme meidän pitää syödä enemmän. Kuten alussa totesin, tämä voi tuntua pelottavalta, mutta voin taata ettet tule lihomaan, kun syöt terveellistä ruokaa nälkäsi mukaan.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin lakata pelkäämästä lihomista. Mieti, mikä on sinulle tärkeintä? Se, että saat elää vapaata elämää ilman nälkää vai se, että puntari näyttää jotakin tiettyä lukemaa?  Jotta voit aidosti uskaltautua syömään enemmän, sinun tulee pystyä suhtautumaan lihomiseen neutraalisti, vaikkei sitä koskaan tapahtuisikaan. Tavoitteena koko hommassa on se, että voit lopulta syödä juuri niin paljon kuin tunnet tarvitsevasi, ilman että sinun tarvitsee kalorimääriä edes sen enempää tietää.

alat syödä

Kokemuksen syvä rintaääni puhuu puolestaan…

Itselleni kävi niin, että alettuani oikeasti syödä nälkäni verran, painoni putosi kuukaudessa pari kiloa kuin taikaiskusta. Sen jälkeen nälkäni lisääntyi (ehkä aineenvaihdunta heräsi?) ja huomasin merkittävän eron omassa kaloritarpeessani. Tämä tuntui pelottavalta, mutten enää suosutunut taistelemaan sitä vastaan. Söin tasan niin paljon, että pystyin joka aterialla olemaan varma siitä, että olen täysin kylläinen. Tällä hetkellä syön päivittäin n. 2000-3000 kaloria ja joskus oikein nälkäisinä päivinä olen yltänyt helposti 4000 kaloriin. En toki laske lukemia tarkasti, mutta tällä kalorinlaskuhistorialla karkea arviointi on helppoa. Paino on pysynyt ihan samana ja alkuun pudottamani kilot ovat myös pysyneet poissa. What?!

Syökää hyvät ihmiset ja alkakaa nauttia elämästänne täysillä! Ihanaa torstaita kaikille!

Lisää luettavaa:

Kun syöt aina enemmän kuin muut – tai ainakin sinun tekisi mieli

Paljonko kaloreita tarvitset päivässä?

Kun kohtuus tuntuu mahdottomalta

4 thoughts on “Lihotko, jos alat syödä enemmän?”

 1. Moikka,
  Lueskelin sun kirjoituksia tosi paljon kun oikein innostuin sun älyttömän järkevistä ajatuksista liittyen syömiseen, hiilihydraatteihin yms. Ja nyt olenkin syönyt noin kolmisen viikkoa enemmän hiilihydraatteja kuin ennen ja nimenomaan nälkäni mukaan. Toi on tuntunut tosi hyvältä kehossa ja salitreenit sujuu todella hyvin (ylläri, heh). Mutta samalla oon kerännyt rasvaa, jota en olisi halunnut. 😦 Onko ajatuksia, neuvoja, ideoita tohon liittyen? Eli tyyliin kauanko pitäisi kuunnella kehonsa viestejä syödä kunnolla ja koska toi rasvan kerääntyminen kääntyy rasvamäärän laskuun? Tiiän, että tohon voi olla vaikea ottaa mitään kantaa, mutta jos jotain ajatuksiasi mulle jaat, olisin kiitollinen.
  Luulen, et mun elimistö on ollut tosi pitkään vailla järkevää määrää kunnon ruokaa ja nyt kun oon syönyt järkevän määrän kunnon ruokaa, se taitaa varastoida äkkiä kaiken rasvaksi myöhempää kituvaihetta varten. Onko sulla saman tyylisiä kokemuksia? Toi järkevä määrä ruokaa on melkolailla sama kuin mitä sinä syöt (katoin sun ruokapäiväkirja-postauksen).
  Kiitti, jos jaksat/ehit vastailla! 😀

  – Piia

  Like

  1. Ihan loistohomma, kiva kuulla että mun jutut ovat innostaneet muutokseen! Oot pohdinnoissasi just oikeilla jäljillä. Eli kun me rajoitetaan omaa energiansaantiamme, aineenvaihdunta hidastuu ja sen myötä keho onkin ihan omiaan kerryttämään rasvaa, kun sille tarjotaan taas tarpeeksi ravintoa. Omakohtaista kokemusta tosiaan löytyy ja tärkein juttu onkin se, että tavallaan hyväksyt jo etukäteen mahdollisen rasvan kertymisen. Mitä tiukemmin pysyt tuolla linjalla ettet enää sorru kaloreiden tai hiilareiden rajoittamiseen, sitä nopeammin aineenvaihduntasi nopeutuu ja rasvan kertyminen kääntyy laskuun. Mulla kävi niin, että onnistuneen dieetin jälkeen paino vaan väkisin nousi takaisin entisiin lukemiin. Yritin pitkään taistella vastaan tuloksetta, kunnes “antauduin” ja aloin syödä nälän mukaan. Paino nousi vielä pari kiloa ja kun jatkoin tiukasti valitsemallani tiellä, se putosi samat pari kiloa ja asettui siihen.

   Avainasiana tässä onkin nyt se, mikä on just sun kehon “hyvinvointipaino”, eli se paino, jossa pysyt ilman että yrität vaikuttaa siihen millään tavalla. Ainoa, mihin kannattaa kiinnittää huomiota on se, että syöt mahdollisimman ravitsevia ruokia prosessoitujen valmisteiden sijaan. Tuohon aikamäärään on tosiaan hankala ottaa kantaa, mutta itselläni tuon “antautumisen” jälkeen meni n. puoli vuotta, että kroppani löysi nykyisen pisteensä. Kun tekstissä sanon lihomisen pelon olevan turhaa, tarkoitan käytännössä sitä, ettei ihminen oikeasti “liho” syödessään nälkänsä mukaan vaikka paino muutamalla kilolla heittelisikin.

   Hauskaa että tulit kysyneeksi, tästä samasta aiheesta on nimittäin tulossa postaus ensi viikolla! Sitä odotellessa sanoisin vinkiksi, että luota kroppaasi. Kaikki kokemasi asiat ovat käytännössä välttmätön osa prosessia 🙂

   Like

   1. Kiitos nopeasta ja pitkästä vastauksesta! 🙂
    Tuota mun kehon hyvinvointipainoa oon tässä myös miettinyt ja se näyttäisi olevan sellainen että pientä pehmeyttä löytyy. Tota vastaan oon yrittänyt taistella kymmenen vuotta, mutta ehkä nyt vihdoin annan kehoni olla sellainen kuin se on ja keskityn liikunnan ja ruuan tuomiin iloihin ennemmin kuin siihen, etten näytä Instagramin alhaisen rasvaprosentin salimimmiltä. Vaan hyvinvoivalta sporttiselta salimimmiltä! 😀
    Odotan jo innolla sun seuraavaa kirjoitusta! ❤

    – Piia

    Like

   2. Ei kestä, kivaa jos voin olla avuksi! Oot henkisesti jo tosi pitkällä tässä asiassa, kun pystyt ajattelemaan noin rationaalisesti. Useimmilla se oman kropan luontaisin olomuoto ei vaan vastaa niitä Instagramin kireitä fitnessvartaloita. Onneksi asia on juuri kuten sanoit: tärkeintä on keskittyä liikunnasta ja ruoasta nauttimiseen, ei kropan ulkomuodosta huolehtimiseen. Hyvinvoivana ja sporttisena salimimminä pysyminen on aivan loistava tavoite – sitä kun ei rasvaprosentti kerro! Aikalailla samoja ajatuksia olen itse käynyt läpi ja vaikka mullakin kroppa on luonnostaan pehmeämpi kuin mitä ehkä halusin sen joskus olevan, enää en muuttaisi mitään. Nyt vaan tsemppiä sinne, maltti kyllä palkitaan ihan 100% varmasti! 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s