eroon syömiskohtauksista

Pettikö itsekuri? 5 vinkkiä, joilla pääset eroon syömiskohtauksista

Dieetit ja repsahtamiset kulkevat käsi kädessä. Ryhdymme dieetille sillä mentaliteetilla, että hyvät tulokset ovat vain ja ainoastaan kiinni itsekurista. Kaikki sujuu aluksi hyvin, mutta lopulta kiellot ja rajoitukset käyvät ylitsepääsemätömäksi ja haistatamme itsekurille kukkaset. Päädymme syömään kertaheitolla vatsan täyteen kaikkea sitä, mikä siihen asti on ollut kiellettyä. Hetkeä myöhemmin ihmettelemme, mitä juuri tapahtui ja miksi? Omantunnontuskissamme päädymmekin sopimaan itsemme kanssa, että huomenna alkaa kaikkien aikojen dieetti, joka ei enää itsekurin pettämiseen kaadu! Kunnes niin tapahtuu…

eroon syömiskohtauksista

Tämä on hyvin tyypillinen sudenkuoppa jokaiselle ruokavaliotaan rajoittaneelle henkilölle, eikä siinä ole mitään hävettävää. Keho pyytää tarvitsemansa kalorit takaisin tavalla tai toisella ja itsekurilla on asian kanssa vain hyvin vähän tekemistä. Dieettikierteessä olevan ihmisen tärkein tehtävä onkin löytää ne keinoit, joilla hän pääsee eroon syömiskohtauksista. Koska aivojen kapasiteetti uusien tapojen opettelemiseksi on rajallinen, liian isot muutokset kertaheitolla vievät vain ojasta allikkoon. Jos ongelmana on vaikkapa päivittäinen herkuttelu, niistä totaalinen kieltäytyminen pahentaa tilannetta entisestään. Tässä viisi täsmävinkkiä, jotka auttavat pääsemään eroon syömiskohtauksista laihdutusprojektin aikana (tai sen jälkeen.)

Eroon syömiskohtauksista

1. Älä ikinä yritä kompensoida runsaampaa syömistä urheilemalla enemmän tai syömällä vähemmän – tämä vain edesauttaa kierteen jatkumista. Keskity sen sijaan normalisoimaan ruokahalusi ja mielitekosi osoittamalla itsellesi, että syömiskohtauksen jälkeen ei tapahdukaan mitään. Sinulta ei viedä ruokaa tai herkkuja pois ja päätäntävalta on omissa käsissäsi. Voit ottaa niitä ihan milloin haluat, niin paljon kuin haluat. Kysymys kuuluu: haluatko todella? Mikäli vastaat kyllä, anna mennä.

eroon syömiskohtauksista

2. Älä päästä itseäsi liian nälkäiseksi. Syö tasaisesti pitkin päivää ja kuuntele myös mieltäsi. Jos ajatuksissasi palloilee ruoka, mutta sinulla ei ole vielä fyysisesti nälkä, voi olla että siinä kohtaa kannattaa jo syödä. Itselleni on käynyt monta kertaa ohraisesti juurikin tämän takia – olen odotellut sitä “oikeaa” nälkää, kunnes yhtäkkiä ruokaa uppoaakin kolme lautasellista kertaheitolla.

3. Älä seuraa mitä muut syövät milloinkin ja miten paljon. Se on ihan sama syövätkö muut kahden vai kahdeksan tunnin välein, koska kyse on sinusta ja sinun nälästäsi. Jotta voit neutralisoida ruokahalusi ja päästä eroon syömiskohtauksista, sinun pitää kuunnella omaa kehoasi ja mieltäsi, ei muiden.

4. Syö lempiherkkujasi säännöllisesti. Mikäli teet jostakin tietystä asiasta itsellesi spesiaalia (saat syödä sitä vain kerran viikossa/kuukaudessa tms), tuletkin nostaneeksi sen jalustalle ja haluat sitä entistä enemmän. Älä odota, että himo etenee ylitsepääsemättömäksi, vaan katkaise sen valta saman tien antamalla itsellesi lupa syödä mitä tahansa, koska tahansa – ja muista myös tehdä niin. Lopulta sisäistät, että kyseinen asia on kuitenkin aina kaupassa saatavilla, joten minkä takia sinun pitäisi mättää sitä juuri siinä hetkessä vatsan täydeltä?

eroon syömiskohtauksista

5. Nauti ruoista ja niiden mauista. Keskity jokaiseen suupalaan sen sijaan että ahmisit päättömästi vain koska on pakko. Tee syömiskokemuksesta nautinnollinen ahdistavan sijaan.

Kyllähän näissä asioissa opeteltavaa riittää, mutta itse olen elävä esimerkki siitä, että tämän tyyppinen psykologia toimii. Vaikka ruoan helppo saatavuus on viimeisten vuosikymmenten aikana muuttanut ihmisten syömiskäyttäytymistä, kehomme ja aivojemme mekanismit eivät ole muuttuneet. Sen sijaan että lähtisimme sooloilemaan rajoitteiden ja itsekurin turvin, luotetaan tähän viisaaseen kokonaisuuteen, johon olemme syntyneet.

P.S. Instassa saman aihepiirin juttuja lödät nimimerkillä @nicoleharmes!

Lisää luettavaa:

Kieltäydytkö herkuista? Lue tämä, jos haluat makeanhimosta eroon oikeasti!

Kun kohtuus tuntuu mahdottomalta

Aamiaiseksi pizzaa, iltapalaksi suklaata

1 thought on “Pettikö itsekuri? 5 vinkkiä, joilla pääset eroon syömiskohtauksista”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s