syöt aina enemmän kuin muut

Kun syöt aina enemmän kuin muut – tai ainakin sinun tekisi mieli

Ulkona syöminen sai minut pitkään tuntemaan oloni ulkopuoliseksi. Tyypillisesti katsoin aina vierestä kun muu seurue tilasi pizzaa, lankkupihviä tai hampurilaisannoksia siinä missä itse selasin ruokalistan automaattisesti salaattisivulle pohtien, mikäköhän vaihtoehto olisi kaikista kevyin. Ruokien saapuessa esitin iloista salaattini äärellä ja kieltäydyin kohteliaasti yhdestäkin ranskalaismaistiasesta joka minulle tarjottiin. Syömisen jälkeen olin tyytyväinen itseeni. Olin taas onnistunut välttelemään houkutuksia ja syömään vain 300 kaloria 1000 kalorin sijaan! Go minä! Kotiin päästyäni olin kuitenkin jo älyttömän nälkäinen ja jouduin aina syödä vielä täysipainoisen aterian salaatin perään. Podin tästä huonoa omaatuntoa ja mietin, etteivät varmaan muutkaan seurueen syöjät tällä tavalla mene kotiin ja jatka syömistä. Miksei yksi ateria voinut taaskaan riittää minulle?

syöt aina enemmän kuin muut

Sama tilanne on usein mennyt myös toisella tavalla. Olin saattanut päättää pitäväni herkkupäivän ja tilasin sen hampurilaisaterian hyvällä omalla tunnolla siinä missä muukin seurue. Yhtäkkiä puolessa välissä syömistä joku kertoo jo olevansa täynnä, iskee ranskalaisen tiskiin ja toteaa jättävänsä ateriansa siihen. Siis mitäh? Voiko joku todellakin olla tuosta määrästä täynnä ja kaiken lisäksi vielä lopettaa syömisen kesken? Koin nuo hetket hyvin ahdistavina, sillä yleensä minuun olisi uponnut vielä toinen samanlainen annos ja jälkiruoka perään ja se sai minut tuntemaan itseni epänormaaliksi. Mikä minua vaivaa? Miksi minun täytyy olla tällainen ahmatti? Jos siis koet, että syöt aina enemmän kuin muut, et ole asian kanssa yksin.

Jos syöt aina enemmän kuin muut, syöt luultavasti liian vähän

Eihän siinä mennyt kuin viitisen vuotta tajuta, minkä takia minä söin aina “liian paljon”. Toki olen lapsesta saakka ollut hyvin perso ruoalle ja herkuille, mutta en sitten tiedä olenko tässä suhteessa jotenkin erilainen kuin muut vai ovatko kaikki lapset persoja edellä mainituille. Joka tapauksessa, aina olen ollut hyvä syömään. Se saikin minut ajautumaan dieettien maailmaan jo varhaisessa iässä ja samaa rumbaa jatkui aikuisuuteen saakka.

Koskaan itseäni hurjasta ruokahalustani syyllistäessäni mielessäni ei käynyt, että mitä jos vain ravitsisin itseäni terveellisillä ruoilla niin paljon kuin tarvitsee? Että jos söisin joka päivä tarpeeksi, en ehkä tarvitsisi sitä jokalauantaista mättömaratonia? Jos olisikin sallinut herkkujen syömisen myös arkena?! Vaikka olin elävinäni terveellisesti, herkut olivat elämässä läsnä aina – cheattipäivän muodossa nimittäin! Kyllähän tiukasta arkiruokailuista pitää saada vähän taukoa välillä, eikö? Söin terveellistä ruokaa vain arkena, kun halusin saada mahdollisimman vähän kaloreita. En tajunnut, että ratkaisu ongelmaani ei missään nimessä ollut ääripäästä toiseen hyppiminen (kituuttaminen ja ahmiminen) vaan jokapäiväinen, tasainen ravinnonsaanti.

syöt aina enemmän kuin muut

Toisekseen, miksi en koskaan tullut ajatelleeksi, että on ihan ok syödä enemän kuin muut? Mistä minä tiedän, vaikka illallispartnerini olisi juuri edellisenä päivänä herkutellut ja siksi häneen ei uppoa ruoka juuri sinä päivänä samalla tavalla kuin minuun tai jos olen ollut vaikkapa paljon aktiivisempi kun hän? Tiedän edelleenkin syöväni paljon, mutta toisaalta syön nykyään myös hyvin terveellisesti ja energiansaantini pysyy (yleensä) saman tuhatlukeman sisällä niin arkena kuin viikonloppuisinkin. Jos olen nälkäisempi kuin joku muu, tarvitsen myös energiaa enemmän kuin hän. Asia on niin yksinkertainen.

Mikäli sinusta tuntuu, että syöt aina enemmän kuin muut, pieni itsetutkiskelu olisi paikallaan. Et voi vertailla annoksiasi ja ruokamääriäsi kenenkään muun syömisiin, koska sinulla ei ole tarvittavaa dataa siitä, mitä hän tekee muuna aikanaan. Se, mikä vie juuri sinut pisimmälle tavoitteissasi, on oman kehosi kuuntelu – ei muiden. Anna toisten tilata mitä he ikinä tilaavat ja syödä sen verran kuin he syövät, ilman kadehtimista tai arvostelua. Heidän ruoka-annoksillaan ei ole tuon taivaallista merkitystä vaan sillä, mitä sinun sattuu tekemään mieli.

Pssst… Mikäli haluat jatkossa ilmoituksen uusista teksteistä, käyhän tykkäämässä blogin Facebook-sivuista!

Lisää luettavaa:

Mättöpäivä kesti viisi päivää, paljonko tuli kiloja?

Mitä tapahtuu, kun syöt vähemmän kuin kulutat?

Totuus hiilihydraateista ja niiden vaikutuksesta laihtumiseen

2 thoughts on “Kun syöt aina enemmän kuin muut – tai ainakin sinun tekisi mieli”

  1. Tosiaan, mun annoksia aina ihmetellään, kun keittokulhot on aina aivan täynnä pastaa, bataattia, papuja, nyhtistä… Siis ihan kunnon ruokaa, eikä mitään salaatteja! Ja kun olen koollisesti niin pieni, sitä ihmetellään vielä oikein olan takaa. “Miten sä nyt noin paljon” “Miks et liho tosta määrästä, mä lihoisin”… Jossain vaiheessa ne kommentit satutti, ja vähensin sen takia esimerkiksi koulussa syömistä. Kommentit satuttivat erityisesti, koska kaikki tiesivät, että massaa tähän varteen pitäisi terveyden takia saada lisää.

    Sitten tajusin, että hei, mitäs pahaa siinä on, että ruoka uppoaa ja syön paljon? Muut kituuttelee sillä puolikkaalla perunalla ja salaatinlehdillä kun ei “tykkää” “on täynnä”, mutta sitten ihmettelee, miksi munkkeja ja hamppareita uppoaa heihin päivä toisensa jälkeen. Minä syön PALJON kunnon ruokaa ja kunnon ‘terveellisiä’ välipaloja – aina sitä mitä tekee mieli – eikä mulla ole mitään ongelmaa. Nämä original herkut eivät ruokavaliooni kuulu, saati makumieltymyksiin osu, mutta jos mieleni halajaa puoli pakettia taateleita, raakasuklaata tai lusikallisen maapähkinävoita suoraan purkista, niin sitten sen syön. Teen sitä omaa juttua, syön omia juttuja, ja olen tyytyväinen näin 🙂 .

    Like

    1. Aivan ihana kommentti, just näin! Reilusti kunnon ruokaa ja homma toimii. 🙂 Eikä kenenkään pitäisi kommentoida toisten syömisiä suuntaan tai toiseen… Itselläni oli aiemmin ihan sama homma, että isot annokset hävetti, etenkin kun toisinaan tuli niitä ihmetteleviä kommentteja. Nykyään osaan suhtautua huumorilla ja kun en pahemmin alkoholia tai niitä normiherkkuja kuluta, syön oikeaa ruokaa senkin edestä. Taatelit, maapähkinävoi ja raakasuklaa on kyllä ihan parasta! ❤

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s