kohtuus tuntuu mahdottomalta

Kun kohtuus tuntuu mahdottomalta

Kuullessani sanan “kohtuus”, minulle tulee epämiellyttävä olo. “Kaikkea voi syödä kohtuudella” tai “herkuttelu on sallittua – mutta muista kohtuus!” Aarg… Tuo termi on niin turhauttavan häilyvä, eikä siitä ikinä ota selvää mitä se sitten tarkoittaa missäkin tilanteessa. Onko kohtuu kaksi palaa vai puoli levyä suklaata? Onko kohtuu yksi annos vai kolme lautasellista ruokaa? Sitä ei sana itsessään kerro, mutta siitä huolimatta kohtuuden merkitystä painotetaan joka tilanteessa. Välillä tuntuu siltä, että mitä tahansa onkin mahdollista luvata, kun loppuun muistaa vain sanoa: “kohtuudella tietenkin!” Ja pahinta tässä on se, että niinhän se juuri meneekin.

kohtuus tuntuu mahdottomalta

Minkä takia kohtuus tuntuu mahdottomalta?

Kohtuuden perimmäinen tarkoitus on tietenkin hyvä: se antaa vapautta valintoihin ja mahdollistaa pienen palan kaikkea, asiassa kuin asiassa. Minkä takia sitten monelle meistä kohtuus tuntuu mahdottomalta etenkin herkuttelun suhteen? Yhä useampi tuntuu leimaavan itsensä “kaikki tai ei mitään” -ihmiseksi ja itsekin pidin itseäni sellaisena pitkään. Eli joko vedetään tiukkaa linjaa hammasta purren tai sitten heitetään koko homma överiksi ja herkutellaan kerralla kunnolla. Pidemmän päälle ääripäissä eläminen on kuitenkin epäterveellistä, sekä henkisesti että fyysisesti.

Kohtuudessa on monta hankalaa seikkaa, mutta pääasiassa uskon sen olevan ihmiselle luontainen kontrolloinnin tarve ja se, että me haluamme aina pelata varman päälle. Kun meille kerrotaan, että herkut lihottavat, ajattelemme automaattisesti ettei niitä parane sitten syödä ollenkaan. Koska kohtuuden määrittäminen jätetään meidän omille harteillemme, kyseenalaistamme oman arviointikykymme ja ajattelemme, että kohtuuden pitää olla mahdollisimman vähän. Jos syömme yhtään yli oman arviomme siitä, mikä voisi olla kohtuullinen määrä, reagoimme kaikki tai ei mitään -taktiikalla: “Samahan se nyt sitten on enää, kun kerran olen tällainen ahmatti, enkä osaa pitäytyä kohtuudessa! Helpompi vain, että syön nyt tämän sipsipussin kerrallaan ja huomenna jatkuu tiukka linja.”

Miten löytää kohtuus?

Kohtuus tuntuu mahdottomalta, koska me teemme siitä itsellemme mahdotonta. Totaalikieltäytyminen voi tuntua hyvältä ratkaisulta aluksi – been there – mutta samaan aikaan se ohjaa sinut himoitsemaan juuri sitä, mistä koitat eniten kieltäytyä. Toisin sanoen kohtuus löytyy vain silloin, kun herkut lasketaan pois jalustalta ja kaikki niihin liittyvä mystiikka katoaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ne tulee ottaa osaksi tavanomaista arkea. Tämä vaatiikin rautaisia hermoja, koska rajoitusten jäljiltä pahin pelkosi luultavasti käy toteen: et osaa pitäytyä kohtuudessa ja kaikkea tuntuu uppoavan enemmän kuin laki sallii. Pikkuhiljaa ajan kuluessa kuitenkin huomaat, ettet saa herkuista enää samanlaista iloa kuin ennen. Aluksi kohtuus tuntuu mahdottomalta, mutta lopulta se tulee kuin itsestään.

kohtuus tuntuu mahdottomalta

Itse en esimerkiksi aikaisemmin olisi ikinä voinut uskoa, että pystyisin jättämään suklaalevyn syömisen vain pariin palaan, mutta tänä päivänä se onnistuu. Stressitön suhtautuminen ruokaan ja herkkuihin antaa hirvittävän paljon vapautta arkeen, kun kahvipöydän antimista tai ulkona syömisestä ei tarvitse kieltäytyä koskaan. Asian työstäminen on kuitenkin tuottanut paljon haasteita myös omalla kohdallani ja minulle selvästi hankalin osuus on kaloreiden unohtaminen. Koska vuosien laskemisen jäljiltä muistan käytännössä kaikkien ruokien ja herkkujen energiamäärät ulkoa, niiden yhteen ynnääminen tapahtuu kuin automaattisesti. Välillä saatankin säikähtää huomatessani päivän päätteeksi että olen syönyt lähemmäs 3000 kaloria vain kuuntelemalla kehoani. Onneksi tiedostan nykyään, että kaikenlainen rajoittaminen on aina askel poispäin siitä elämästä, jota haluan elää.

Kohtuus ja sen löytäminen vaatiikin ennen kaikkea sitä, että vastaat kehosi tarpeisiin – sekä nälkään että mielitekoihin. Omat päätöksesi ja ennakkokäsityksesi eivät määrittele kohtuutta, vaan olosi ja tuntemuksesi. Vaikka viikkojen ja kuukausien mittapuulla rajoituksista irroittaminen voi tuntua pelottavalta, pitkässä juoksussa tulet olemaan itsellesi hyvin kiitollinen.

Pssst… Jos jatkossa haluat tiedon uusimmista postauksista, käy tykkäämässä blogin Facebook-sivuista!

Lisää luettavaa:

Älä liiku voidaksesi syödä, vaan syö voidaksesi liikkua

Sopiva paino naiselle

Laihduttaminen johti lihomiseen – tämän takia en kannata dieettejä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s