Mitä parempi ulkonäkö, sitä onnellisempi elämä

Ulkonäköpaineista puhutaan paljon ja aihe koskettaa varmasti enemmän tai vähemmän meistä jokaista, sukupuolesta tai iästä riippumatta. Kaikille on oma lokeronsa, johon ulkonäkönsä puolesta tulisi kuulua ollakseen ihanteellinen kastinsa edustaja. Mistä nämä paineet tulevat? Mikä määrittelee sen, miltä kenenkin kuuluisi näyttää?

Sitä ei käy kiistäminen, etteikö suurin ulkonäköpaineiden luoja olisi tänä päivänä sosiaalinen media. Kenenkään ei tarvitse sanoa, mitä pidetään yleisesti ottaen viehättävänä ja puoleensavetävänä – senhän näkee siitä, mitkä kuvat saavat eniten tykkäyksiä ja kommentointia. Ja mitä tykkäykset ja kommentit merkitsevät meille henkilökohtaisesti? Ihailua ja arvostusta. Sen takia ajattelemme loogisesti, että jos näyttäisimme samalta kuin kuvassa oleva henkilö, saisimme osamme suosiosta. Saatamme jopa motivoitua tästä ajatuksesta niin paljon, että teemme mitä tahansa sen toteutumisen eteen. Parempi ulkonäkö tekisi meistäkin haluttuja ja muuttuisimme onnelliseksi.

parempi ulkonäkö

Muuttaako parempi ulkonäkö mitään?

Erinäisten netissä ja somessa pyörivien motivaatiolauseiden sanoma on, että pystyt mihin vain, kun teet vain tarpeeksi töitä sen eteen. Tämä pitää varmasti paikkaansa, mutta mielestäni ajatusta tulisi soveltaa muihin kuin ulkonäköön liittyviin asioihin. Esimerkiksi sixpäkin kuvalla varustetun motivaatiotekstin syyllistävä luonne on varmasti koko homman pointti, mutta samaan aikaan se luo hyvin kyseenalaisen kuvan siitä, mille elämässä kannattaa omistautua. Onko näkyvät vatsalihakset todella jotakin niin tavoittelemisen arvoista, että sen eteen kannattaa uhrata aikaa ja erityisesti vaivaa? Ehkä siinä tapauksessa on, jos voit sen avulla saavuttaa jotakin konkreettista, josta hyödyt koko loppuelämäsi ajan. Mikäli tavoitteena on vain näyttää hyvältä, pettymys tulee olemaan suuri, kun huomaat ettet olekaan yhtään aiempaa onnellisempi – päinvastoin.

Voi olla, että parempi ulkonäkö (mitä se nyt kenellekin ylipäätään tarkoittaa) toisi meille ihailua ja arvostusta. Mitä sitten? Se ei vielä tee meitä onnelliseksi tai paranna elämänlaatuamme. Se, että jollain tasolla edes ajattelee jonkin vastaavan ulkonäöllisen seikan tuovan lisäarvoa elämälleen, on hyvä syy tehdä juuri päinvastoin. Kasvattaa ensin itsetunto sellaiselle tasolle, että voi olla tyytyväinen omissa nahoissaan juuri sellaisena kuin sattuu sillä hetkellä olemaan. Jos edelleen jokin ulkonäköön liittyvä muutos tuntuu luontevalta vaihtoehdolta, voihan sitä kohti pyrkiä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että arki tulee olemaan sitä samaa arkea, näytit sitten miltä tahansa.

Epävarmuudet voimavarana

Olen miettinyt näitä asioita vuosien varrella paljon ja tullut siihen lopputulokseen, että vain minä itse olen aina se, joka vaatii enemmän. Ei minulle kukaan tule sanomaan miltä pitäisi näyttää, vaan itse minä ne johtopäätökset teen. Minulla on edelleen paljon epävarmuuksia, mutta toisaalta en enää osaisi elää ilmankaan! Ne ovat haasteita ja oivallisia tilaisuuksia, joiden avulla voin kehittää itseäni päivä päivältä vahvemmaksi.

parempi ulkonäkö

Muistan, kun joskus lähdin tavoittelemaan kuuta taivaalta. Päätin, että haluan olla todella laiha ja tavoittelin päämäärääni erittäin kyseenalaisin keinoin. Tavoitteeni toteutui mutta samaan aikaan minusta tuli todella onneton. Elämäni pyöri ainoastaan ruoan ja kaloreiden ympärillä. Muistan, kun menin välillä kahdeksalta nukkumaan vain siksi, kun oli niin kova nälkä etten halunnut olla hereillä. Lounaaksi kelpasi vain omena ja herkkusienet, niissä kun oli vähiten kaloreita. Elämäni on täynnä vastaavanlaisia vaiheita ja kiitän itseäni joka päivä siitä, että päätin lopulta herätä näistä painajaisista.

Enää minulla ei ole tarvetta olla tietyn näköinen tai kokoinen. Tietenkään en laita pahakseni, jos salitreenin johdosta hauis alkaa pullistella aiempaa enemmän tai jos vahvemman coren seurauksena saisin näkyvämmät vatsalihakset. Parempi ulkonäkö on kuitenkin vain sivuseikka, eikä omaa itseäni määrittävä pakkomielle. Muistutan itseäni jatkuvasti siitä, että me olemme kaikki erilaisia, eri ominaisuuksilla varustettuna, eikä yksikään ominaisuus ole toista vähäpätöisempi, oli tykkäyksiä kymmenen tai kymmenentuhatta. Itselleen on ihan turha lyödä kapuloita rattaisiin, kun elämä on yhtä hyvää sellaisenaankin. Ja sen hyväksyminen on avain todelliseen onnellisuuteen.

Psst… Jos haluat jatkossa tiedon uusista postauksista, käyhän tykäämässä blogin FB-sivuista!

Lisää luettavaa:

Kun vihaat vartaloasi saavutetuista muutoksista huolimatta

Pitääkö somessa olla rehellinen?

Voiko ulkonäkötavoitteista enää puhua ääneen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s