Älä liiku voidaksesi syödä, vaan syö voidaksesi liikkua!

Vaikka dieettien suhteen olen monen monessa liemessä keitetty, eräs konsepti ei ole ikinä itselleni auennut: järkyttävien liikuntamäärien mahduttaminen kalenteriin kalorinpolttomielessä. Tiedän kuitenkin tämän olevan hyvin yleistä – ja toki järjellä ajateltuna myös loogista – joten halusin omistaa kokonaisen tekstin aiheelle. Jos et syö voidaksesi liikkua, vaan liikut voidaksesi syödä, uskon että tästä voi olla sinulle apua.

syö voidaksesi liikkua

Mistä on kyse?

Perinteinen kalorit sisään vs. kalorit ulos -teoria on tuttu jokaiselle laihduttajalle/kiinteytyjälle. Periaatteen mukaan ihminen laihtuu, kun hän syö vähemmän mitä kuluttaa. Koska ihminen ei voi vaikuttaa omaan perusaineenvaihduntaansa kovinkaan paljoa, jäljelle jää yksi vaihtoehto, mikäli ruokaa mielii syödä vatsan täyteen tai mahduttaa päivittäiseen energiaantarpeeseen mukaan herkkuja: liikunnan lisääminen.

Muistatteko fitnesspiireistä meidän tavallistenkin tallaajien dieettirutiineihin hivuttautuneen, vanhan kunnon aamuaerobisen? Sen tarkoituksena oli tehostaa rasvan palamista ja buustata aineenvaihduntaa ja polttaa mahaläskiä ja vaikka mitä. UUTISPOMMI: tyhjään vatsaan tehdyn kävely/hölkkälenkin ainoa vaikutus laihtumiseen on ollut sen aikana kulutetut kalorit – that’s it. Kyse ei siis ollut mistään maagisesta vippaskonstista, vaikka näin meille kovasti uskoteltiinkin. Kun ihmisen ruokavalio on tarkasti rajattu tiettyyn kalorimäärään ja hänet saadaan kuluttamaan päivittäin edes 200 ylimääräistä kaloria, rasvaa kyllä palaa ennätysvauhtia.

syö voidaksesi liikkua

No, arvaattekin varmaan mitä mieltä olen ylläolevasta elämäntyylistä. En suosittelisi sitä edes pahimmalle viholliselleni. Törmäsin tässä taannoin erään suositun hyvinvointilehden nettiartikkeliin (teksti oli onneksi vanha, vuodelta 2010) ja järkytyin jo otsikosta. “Vähemmän ruokaa, enemmän liikuntaa!” -aiheinen teksti käsitteli sitä, kuinka n. 70 kiloisen naisen tulisi syödä 1300 kaloria päivässä ja lisäämällä liikuntaa sallittua energiamäärää voi nostaa. Ihan. oikeasti. Tämän tyylisiä artikkeleita on toki netti pullollaan ja trendi taitaakin onneksi olla jo kääntynyt sallivampaan suuntaan. Valitettavasti uskomukset ovat tiukassa ja ihmiset kiduttavat itseään näiden ohjeiden mukaan edelleen.

Ihmisen ei kuulu jaksaa syödäkseen, vaan syödä jaksaakseen!

Maailma on muuttunut ja ruokaa on saatavilla aina. Toisin kuin aiemmin, tänä päivänä meidän ei tarvitse tehdä sen eteen käytännössä mitään. Ruoka on nautinto ja kaupan hyllyjen notkuessa prosessoituja nyky-ihmisen kehittämiä makunystyröitä hiveleviä tuotteita, painonhallinnasta on tullut ongelma. Sen myötä ihmisten ajattelumaailma on myös kääntynyt vinksalleen ja ruoka nähdään lähes tulkoon palkkiona, joka pitää ansaita.

Etenkin laihdutusta ja painonhallintaa ajatellen tästä mentaliteetista kannattaisikin hankkiutua eroon mahdollisimman pian. Jos et syö voidaksesi liikkua, vaan ajattelet asian päinvastoin, elämästä on hankala nauttia. Kun hikoilet bodypumpissa/salilla/lenkkipolulla/olohuoneessa vain sen takia, että saat syödä illalla enemmän pastaa, kulutat x määrän aikaa elämästäsi johonkin, mitä et todellisuudessa haluaisi tehdä. Nautittuasi ylimääräisen, tarkkaan laskelmoidun pasta-annoksen, et luultavasti tunne oloasi yhtään sen kylläisemmäksi tai tyytyväisemmäksi. Tulet vain nostaneeksi ruoan jalustalle ja se saa sinut himoitsemaan sitä entistä enemmän.

syö voidaksesi liikkua
Jos haluat testata OIKEASTI hauskaa treenaamista, klikkaahan itsesi TFW Konalan kokeilutreeneihin tästä!

Toiseksi, kaloreiden laskeminen ei johda mihinkään. Kroppaa ei voi huijata antamalla sille vähemmän kaloreita, kuin mitä se tarvitsee. No, ehkä parisataa kaloria satunnaista miinusta ei vielä kostaudu, mutta suositusten mukainen -500 päivittäisen kalorin vaje on turmiollinen tie. Lopputulos yksinkertaistettuna: paino laskee ennätysvauhta vain ja ainoastaan noustakseen takaisin lähtöpisteeseen ja sen yli.

Kolmas pointti on syynä sille, minkä takia itse en ole ikinä perustanut energiankulutuksen kasvattamisesta liikunnan avulla. Se nimittäin lisää nälkää! Kun kulutat energiaa, kehosi tarvitsee sen takaisin. Itse suorastaan pelkäsin HIIT-treenejä jossain vaiheessa, koska se tiesi minulle ihan älytöntä nälkää koko loppupäivän ajaksi. En siis ikinä nähnyt mitään arvoa siinä, että hikoilen puoli tuntia ja nettoan sillä 300 ylimääräistä kaloria, kun nälkäni sammuttamiseen tarvittiin siinä kohtaa jo 1000 ylimääräistä kaloria. Tein mielummin vain muutaman kivan salitreenin viikossa ja löhöilin loppuajan, jolloin kehoni ei myöskään pyytänyt niin paljoa ruokaa. No, ei tämäkään täysin tervettä ollut, mutta kuitenkin.

Syö voidaksesi liikkua

Nykyään homma on omalla kohdallani aivan päinvastainen. Rakastan syödä ja rakastan liikkua – tässä järjestyksessä! En rajoita syömisiäni lainkaan ja energiaa tuntuu piisaavan kuin pienessä kylässä. En tarkkaile syömiäni saati kuluttamiani kaloreita, vaan toimin juuri sillä tavalla, kuin itsestäni hyvältä tuntuu. Jos teen kovatehoisen HIIT-treenin (joita nykyään rakastan) ja koen tarvitsevani sen takia 1000 ylimääräistä kaloria, niin minähän syön 1000 ylimääräistä kaloria! Ruoka on elämämme perusta ja sitä tulee saada juuri sen verran, kuin keho pyytää. Siispä syö voidaksesi liikkua, homma kun ei toimi toisinpäin. Muistan itsekin, miten pelottavaa oli päästää irti kaikista rajoitteista ja laskelmoinneista, mutta se osoittautui elämäni parhaaksi päätökseksi.

P.s. Jos ruokajutut kiinnostaa, käy kurkkaamassa Insta-tilini @nicoleharmes ja löydät räpsyjä arkieväistäni.

Lisää luettavaa:

Mitä vapaasti syöminen tarkoittaa käytännössä ja miten se edistää painonhallintaa?

Onko sinulla luonnostaan hidas aineenvaihdunta? Niin minäkin luulin

Tämän takia dieetit ja nopea laihdutus eivät toimi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s