Totuus hiilihydraateista ja niiden vaikutuksesta laihtumiseen

Vaikka karppausta ja ketoilua harrastetaan vähenevissä määrin, hiilihydraattien eliminoinnin aika ei suinkaan ole ohi. Vähähiilihydraattinen eli VHH-ruokavalio tunnetaan sen absoluuttisesta vaikutuksesta vaakaluvun laskusuhdanteeseen ja sen ajatellaankin olevan yleisesti THE keino kireän kesäkunnon saavuttamiseen minimiajassa. Kokemuksesta voin sanoa, että kyseinen ruokavalio todella toimii tähän tarkoitukseen kuin häkä. Plussaa olisikin vielä se, etteivät kilot pamahtaisi samaa vauhtia takaisin kun keho ja aivot kyllästyvät tyhjäkäynnillä porskuttamiseen. Mikä on totuus hiilihydraateista ja siitä, minkä takia VHH-dieetin tuloksia on niin hankala ylläpitää?

Minkä takia hiilihydraattien välttely toimii?

VHH:lla saavutettuihin hyviin tuloksiin on kaksi oleellista syytä: 1. hiilihydraattien sitoman nesteen poistuessa, jäljelle jää kertaheitolla paria tai muutamaa kiloa kevyempi figuuri. Tästä moni riemastuu ja saa vakaan uskon sille, että hiilihydraattien välttely toimii. Kun laihtumisvauhti pikkuhiljaa hidastuu tai tyssää, henkilöt etsivät syitä itsestään ja omasta tekemisestään – ja aloittavat pahimmillaan vielä tiukemman rajoittamisen. 2. Monet hiilihydraattipitoiset eväät ovat pitkälle prosessoituja, laboratoriossa mahdollisimman maistuvaksi kehiteltyjä tuotteita, joiden tarkoituksena on vain ja ainoastaan koukuttaa meidät ostamaan niitä lisää. Ja tämä onkin se ydinongelma.

totuus hiilihydraateista

Totuus hiilihydraateista: jako kahtia

 Hiilihydraattien demonisoinnille on siis todellakin syynsä. Höttöleivät, mehut, karamellit… Nämä ovat niin kutsuttuja nopeita hiilihydraatteja. Ne alkavat imeytyä jo suussa ja sujahtavat verenkiertoon alta aikayksikön aiheuttaen isoja heittelyitä verensokerissa. Eli myös hedelmiä kannattaa välttää? No ei. Hedelmät ovat nopeiden sokereiden lähteitä, mutta niiden karttaminen on täysin turhaa. Sokerin lisäksi hedelmästä iso osa on vettä ja kuitua. Kumpikaan niistä ei sisällä kaloreita, jotka ihminen varastoisi energiaksi. Sen lisäksi elimistö saa hedelmistä mm. sille elintärkeitä vitamiineja alkuperäisessä muodossaan. Kun syöt karkkia, saat pelkän sokerin.

totuus hiilihydraateista
Joulutorttu on täydellinen esimerkki tuotteesta jossa on “kaikki pielessä” – paitsi maku, ah!

Jäävuoren huippu saavutetaan kuitenkin vasta silloin, kun prosessoitu hiilihydraatti yhdistetään isoon määrään prosessoitua rasvaa. Lopputuloksena on roskaruoka, joka kulkee ihmisen ruoansulatuksen läpi elimistölle täysin luonnotomassa muodossa. Tuotoksesta on poistettu ihmiselle välttämättömät kuidut, vitamiinit ja hivenaineet ja sen kokonaisenergiamäärä sisältää enää makroravinteet – nekin väärässä suhteessa. Näiden tuotteiden syöminen ns. oikean ruoan sijaan on vähän sama, kun laittaisit lompakkoosi Monopoli-rahaa oikean rahan sijaan. Lompakkosi täyttyy, mutta todellisuudessa et tee sen sisällöllä mitään. Monopoli-raha vie lompakostasi kaiken tilan, jolloin mukaan ei mahdu tarpeeksi oikeaa, käyttökelpoista rahaa. Jos kurvaamme töistä joka päivä mäkkärin drive innin kautta, ei energiantarpeeseemme mahdu tarpeeksi niitä ravintoaineita, joita keho voi todella käyttää hyödyksi.

Ne toiset hiilihydraatit

Entäs prosessoidut täysjyvätuotteet, kuten leipä tai pasta? Valintana nämä ovat ehdottomasti parempia kuin täysin kuidusta riisutut tuotteet ja itse pidän esimerkiksi ruisleipää suorastaan superfoodina. Totuus hiilihydraateista ja niiden paremmuusjärjestyksestä ei kuitenkaan ole täysin yksiselitteinen ja asiaa mutkistaa etenkin tuotteiden pakkaukset ja markkinointi. Leipähyllyä tutkaillessa yhä useampi tuote on olevinaan kuitupitoista ja täysjyväistä, mutta todellisuudessa niiden nauttiminen voi olla lähes sama asia kuin pullan. Esimerkiksi ”kuidun lähde” -merkintä saattaa johtaa harhaan, sillä tuotteen tarvitsee sisältää vain 3g kuitua 100 grammaa kohden merkinnän ansaitakseen. Ruikkari sisältää helposti 10 g kuitua 100 grammaa kohden ja näin ollen ei siis suinkaan ole ihan sama valitsetko sen vai “kuidun lähteen sisältävän” graham-paahdon. Maalaisjärki toimii kuitenkin hyvin tuoteselosteita tutkaillessa – ei pidä olla liian tarkka, muttei myöskään liian sinisilmäinen.

totuus hiilihydraateista

Hyvät hiilarit ovat kaikista parhaimmillaan niitä, jotka ovat kokonaisessa, alkuperäisessä muodossaan. Kun voit katsoa tuotetta ja tiedät tarkalleen mikä se on sellaisenaan (meneepä syvälliseksi…) Kasvikset, hedelmät, marjat, peruna, bataatti, palkokasvit, pavut, linssit, pähkinät, siemenet… Nämä tuotteet sisältävät kaikkia tarvitsemiamme ravinteita (kuitua, resistenttiä tärkkelystä, antioksidantteja, vitamiineja…) siinä muodossa, jossa ne on ollut tarkoitus nauttia alun perinkin. Ne eivät vain ravitse kehoamme ja saa meitä tuntemaan oloamme hyväksi, vaan ennen kaikkea ne tyydyttävät mielitekomme.

Minkä takia hiilihydraattien välttely ei toimi?

Totuus hiilihydraateista ja niihin liittyvästä hysteriasta perustuu suurelta osin tähän kahtia jakoon. Kun välttelemme hiilihydraatteja, emme tule myöskään syöneeksi näitä ihmiselle epäedullisia, puhdistettuja tuotteita. Vastassa on kuitenkin ongelmia, jos kieltäydymme kaikista hiilihydraateista. Ne ovat sekä kehomme että aivojemme pääasiallinen energianlähde ja kroppa vaatii saataviaan mielitekojen kautta ennemmin tai myöhemmin – kyse ei ole itsekurista vaan biologiasta. Tämän seurauksena ajaudumme syömään hiilihydraatteja imeytymisen kannalta helpoimmasta mahdollisesta lähteestä, eli juurikin prosessoidusta roskaruoasta. Jos koet tarvitsevasi erillisiä herkkupäiviä kerran viikossa tai edes kerran kuuaudessa, arjessasi ei luultavasti ole riittävästi hyviä hiilihydraatteja.

totuus hiilihydraateista
Perusilmeeni siitä lähtien kun aloin syödä rajattomasti hiilareita!

Lopuksi mainittakoon, etten missään nimessä ole sitä mieltä, ettei nykyihminen saisi nautiskella ja syödä välillä myös roskaruokaa – minä ainakin syön! Pointti on ennemminkin siinä, että kun hiilihydraatit nautitaan oikeista, alkuperäisistä lähteistä, ko. ravintoryhmän antimien välttäminen on täysin turhaa. Sen sijaan että rajoittaisit hiilihydraatteja ja kaloreita, rajoita vain prosessoitua roskaruokaa. Näin saat tuloksia huomattavasti kivuttomammin ja pysyvämmin.

Lisää luettavaa:

Kalorilaskurit pilaavat dieettisi – eivätkä ne edes pidä paikkaansa
Tämän takia tarvitsemme vähintään 2000 kaloria päivässä
Maailman huonoin laihdutusvinkki!

4 thoughts on “Totuus hiilihydraateista ja niiden vaikutuksesta laihtumiseen”

  1. Hyvä Sinä
    Iloinen tyylisiä hienoa, et tuomitse vaan rohkaiset- edes yrittämään!! “Huumorilla Kiva, ruikkarit sis helposti 10℅ kuitua”
    ps. Olin 6kk fbn vhh ryhmässä, siellä tätien kommentit ahdisti , ehdottomuus kuin Jeesustelijoiden ryhmä, ujosti alkajat kyselivät , ( eräs kysyi, voinko juoda appelsiinit puristetun mehun!? vastaus EI unohda hedelmät, sis hh 7℅ peRkelesentäån* erotettiin/erosin ryhmästä 2vksitten.
    ikkeraty@gmail.com

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s