Onko sinulla luonnostaan hidas aineenvaihdunta? Niin minäkin luulin…

“Mikäli haluan ylläpitää nykyistä painoani, en voi ylittää 1500 kaloria päivässä.” “Lihon jo herkkujen näkemisestäkin.” “Vähähiilihydraattinen dieetti on minulle ainoa ratkaisu.” “Kuinkahan paljon lihoisin jos en tarkkailisi syömisiäni jatkuvasti?” Mikäli edes yksi näistä lauseista kuulosti tutulta, olet luultavasti sitä mieltä, että sinulla on hidas aineenvaihdunta. Jaksat aina ihmetellä ja kadehtia ihmisiä jotka pystyvät syömään mitä tahansa lihomatta tai vaihtoehtoisesti osaavat pitää herkuttelun kohtuun rajoissa. Todellisuudessa tämä on turhaa, koska voisit hyvinkin olla itse yksi tuollaisista ihmisistä – ja luultavasti oletkin. Silloin syy lihomiseen ei ole luontaisesti hitaassa aineenvaihdunnassasi, vaan syömiskäyttäytymisesi hidastamassa ainenvaihdunnassa.

Vaikka osalla ihmisistä on mahdollisesti huonompi aineenvaihdunta kuin toisilla, joka ikinen pystyy vaikuttamaan aineenvaihduntansa tasoon omilla valinnoillaan. Mistä sitten tiedät, oletko syntynyt huonoilla aineenvaihdunnallisilla ominaisuuksilla vai onko ongelma ns. itse aiheutettu? Ainakin siitä, että jos sinulla olisi luontaisesti huono aineenvaihdunta (tai jos taustalla olisi sairaus tms.), et luultavasti lukisi tätä tekstiä.

hidas aineenvaihdunta

Nimittäin luontaisesti huonosta aineenvaihdunnasta kärsivä ihminen ei näkisi asiaa ongelmana. Jos hän syö päivässä ainoastaan 1500 kaloria pitääkseen nykyisen painonsa, mutta on samaan aikaan ruokavalioonsa tyytyväinen eikä kaipaa enempää ruokaa tai kärsi mieliteoista, hänen kehonsa on luultavasti pisteessä jossa sen on hyvä olla. Kuitenkin suurin osa noin alhaisilla kalorimäärillä porskuttavista henkilöistä kokee itsensä nälkäiseksi ja kärsii jatkuvista mieliteoista. Tämä kertoo siitä, että keho tarvitsee todellisuudessa enemmän ruokaa, kuin mitä sille annetaan. Pitkittyneet dieetit ajavat elimistön tilaan, jossa sen on pakko pitää kiinni kaikesta mahdollisesta ekstra- ja vararavinnosta. Tätä ilmiötä kutsutaan säästöliekiksi ja sen seurauksena aineenvaihdunta hidastuu.

Eikö olekin ristiriitaista syyttää omaa kehoaan huonosta aineenvaihdunnasta, kun todellisuudessa emme edes kuuntele sen tarpeita? Haluamme vain laihtua ja laihtua näyttääksemme paremmalta, mutta samalla jätämme kroppamme täysin heitteille. Seuraavassa muutamia asioita, joilla tilanteen voi korjata.

Hidas aineenvaihdunta nopeaksi:

Lakkaa näännyttämästä itseäsi

Kalorivaje (kalorit sisään vs. kalorit ulos) saa sinut kyllä laihtumaan, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Kun harjoitat edellämainittua liian pitkään, homma hajoaa käsiin ennemmin tai myöhemmin. Laihtuminen pysähtyy ja sorrut ahmimaan tai jopa luopumaan leikistä kokonaan vain aloittaaksesi viikon päästä uuden dieetin. Kas näin jo-jo efekti on taattu. Toisaalta, saatat myös saavuttaa juuri haluamasi tuloksen, mutta mikä on hinta sen säilyttämiseksi? Entistä vähäisempi syöminen ja loppuelämän kestävä tarkkailu? Minua puistattaa edes edes muistella aikoja, jolloin elämäni oli tuollaista. Hidas aineenvaihdunta piti todellakin huolta siitä, ettei haluamiani tuloksia näkynyt.

Kun syöt, kehosi erittää kylläisyyshormonia nimeltä Leptiini. Sen tehtävä on kertoa aivoillesi, että saat tarpeeksi ravintoaineita, jolloin ruokahalusi laskee. Käytännössä leptiini siis hillitsee nälkää. Toinen kylläisyyttä säätelevä hormoni on nimeltään greliini. Mitä enemmän greliiniä sitä isompi nälkä. Kaloreiden rajoittaminen lisää greliinin tuotantoa ja saa kehosi erittämään sitä liikaa suhteessa leptiiniin. Liian vähäinen leptiinin saanti hidastuttaa aineenvaihduntaa samaan aikaan, kun greliini pitää huolen siitä, että olet jatkuvasti nälkäinen. Tämän takia syömättömyys ei vain yksinkertaisesti ole ylläpidettävissä ja jokainen tiukalla dieetillä ollut tietää, että keho pyytää tarvitsemansa kalorit takaisin ennemmin tai myöhemmin.

hidas aineenvaihdunta

Ruoki mielitekojasi

Sille on syynsä, että sinun tekee mieli nimenomaan hiilihydraattia tai rasvaa. Rasvoilla on tärkeä tehtävä elimistössä ja pääasiassa ne toimivat energianlähteenä ja energiavarastona. Yllättävää kyllä, emme tarvitse rasvaa niin paljoa kuin yleisesti ajatellaan. Itseasiassa vähärasvainen ja korkeahiilihydraattinen stimuloi leptiinin tuottoa parhaiten ja näin ollen edesauttaa aineenvaihdunnan nopeutumista ja nälän säätelyä.

Tämän allekirjoitan täysin ja hidas aineenvaihdunta pyöriikin täydellä teholla kuin taikaiskusta: mätän tällä hetkellä hiilareita juuri sen verran kuin huvittaa ja paino sen kun pysyy samana (tai oikeastaan hivuttautuu ehkä huolestuttavastikin alaspäin.) Kuuntele siis mielitekojasi. Kun himoitset rasvaa, nauti avocado tai kourallinen pähkinöitä. Kun himoitset hiilihydraatteja, valitse terveellisiä ja kuitupitoisia lähteitä ja syö niitä tarpeeksi, että saat mieliteon kuriin.

Treenaa järkevästi

Oikeasti, sinun ei tarvitse harrastaa sitä tasasykkeistä aerobista tuntitolkulla polttaaksesi rasvaa ja kiihdyttääksesi aineenvaihduntaasi. En todellakaan halua latistaa kenenkään liikuntaintoa, mutta yhden crosstrainersession laihdutusvaikutus on kumottavissa pelkällä palautusjuomalla. Kyseinen liikuntamuoto on yksinkertaisesti todella tehotonta, aikaavievää ja samaan aikaan henkisesti kuluttavaa. Toki aerobisesta treenistä saa muita hyötyjä irti (esim. kardiovaskulaarinen kunto), mutta yritän pysyä aiheessa. Jo muutaman minuutin mittainen liikuntasuoritus vaikuttaa aineenvaihduntaan positiivisesti, joten aerobisen määrää on turha yliampua.

Panosta sen sijaan salitreeniin jossa käytät raskaita, vapaita painoja. Näin hyödynnät jokaisen treeniminuutin järkevästi ja pääset hyviin tuloksiin jo säännöllisellä, 2-3 viikottaisella harjoituskerralla. Kaloreita kuluu jälkipolton ansiosta enemmän vielä pitkään salilta poistumisen jälkeen ja kasvanut lihasmassa vaatii luontaisesti enemmän energiaa kuin rasvamassa.

Muista lepo ja ennen kaikkea uni

Ei mitään muttia! Tiedän todella, että riittävä uni voi olla aikamoinen murheen kryyni ja itsekin tasapainottelen asian kanssa edelleen. Unella on kuitenkin niin iso merkitys esimerkiksi stressihormoni kortisolin eritykseen, ettei sitä sovi sivuutta. Koholla oleva kortisoli estää insuliinin toimintaa soluissa ja tilan pitkittyessä seurauksena voi olla insuliiniresistenssi, joka johtaa rasvan kertymiseen vaikka sitä vastaan kuinka taistelisi. Lisäksi univajeessa kehosi erittää enemmän greliiniä, nälkää aiheuttavaa hormonia, jonka aiemmin mainitsin.

Nauti siis elämästäsi, hyvästä ruoasta ja levosta. Kuuntele kehoasi – oikeasti!

Toivottavasti näistä oli teille apua, ihanaa sunnuntaita kaikille!

P.S. Juttuja aiheesta myös Instassa: @nicoleharmes

Lisää luettavaa:

Mitä jos sittenkin kuuntelisit mielitekojasi?
5 yllättävää asiaa, jotka edistävät hyvinvointia
Tämän takia tarvitsemme vähintään 2000 kaloria päivässä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s