Tämän takia tarvitsemme vähintään 2000 kaloria päivässä

Edellisessä postauksessani, jossa jaoin ruokapäiväkirjani, tulin maininneeksi ettei minulla ole energiansaannissa ylärajaa, mutta alaraja on: pyrin saamaan täyteen vähintään 2000 kaloria päivässä. Mielestäni tuo lukema on sellainen, johon oikeastaan jokaisen naisen olisi keskiarvollisesti vähintään hyvä yltää. Tässä tekstissä haluankin avata vähän tarkemmin syitä periaatteeni takana.

Iltapäivälehdet ja keskustelupalstat ovat pullollaan kehotuksia siitä, kuinka naisen pitäisi syödä vain sen ja sen verran laihtuakseen ja pysyäkseen hyvässä kunnossa. Tyypillisesti lukemat ovat suoriltaan jotakin ykkösellä alkavaa tai kehotus sisältää jonkin tietyn kalorimäärän, joka pitäisi sitten vähentä omasta päivittäisestä kulutuksestaan ja nän henkilö päätyy liian alhaisiin numeroihin.

Sosiaalisilla kanavilla on ihan älytön vaikutusvalta meidän ajatuksiimme ja kyseenalaistamme kuulemaamme turhan harvoin. Kun ihmiset laihtuvat alhaisilla kalorimäärillä, he hehkuttavat uutta minäänsä somessa ja lopulta kaikki haluavat osansa menestystarinasta. Tämä on kuitenkin vain ensimmäinen sivu koko kertomuksesta. Kukapa sitä viitsisi enää hehkuttaa, kun itsekuri otti hatkat normaalielämän tieltä ja kilot tulivat takaisin? Tai vastaavasti kuinka kilot ovat pysyneet poissa, mutta elämä on yhtä kontrollointia, nälkää ja jatkuvaa ruoan ajattelemista. Vaikka ravitsemusammattilaiset peräänkuuluttavat jatkuvasti riittävän ravinnonsaannin tärkeyttä ja sitä, kuinka aikuisen naisen energiantarve on vähintään 2000 kaloria päivässä, emme halua uskoa.

2000 kaloria päivässä

Sekä lapset että aikuiset tarvitsevat 2000 kaloria päivässä

Jopa 10 vuotiaat lapset tarvitsevat päivässä vähintään 2000 kaloria kasvamiseen ja normaaliin elämään. Me aikuiset tarvitsemme vähintään saman määrän täysikasvuisen vartalomme toiminnan ylläpitämiseen ja arjen jaksamiseen. Mikäli olet joskus laskenut laskurin tai kaavan avulla paljonko ns. koomakulutuksesi on, sait tulokseksi luultavasti jotain 1300 ja 1600 kilokalorin väliltä. Siihen kotityöt, istuminen, seisominen, kaupassa asiointi, päivittäiset askeleet yms. päälle ja saat aivan varmasti 2000 kaloria täyteen, ilman että edes yrität.

Suurin osa liian vähän ravintoa nauttivista “ikuisella dieetillä” olevista naisista varmasti haluaisi syödä enemmän ja vapaammin, mutta sitä ei uskalleta tehdä. Kuten alussa totesin, nykymaailmassa korostetaan jatkuvasti kaloreiden rajoittamisen merkitystä. “Alle 2000 kaloria päivässä” -ohjeet ovat aina ongelmallisia. Mielestäni (etenkin nuoria, ulkopuolisille vaikutteille alttiita) naisia pitäisi ennen kaikkea kannustaa syömään tarpeeksi, tekemättä asioista liian monimutkaisia ja hankalia toteuttaa.

Ei kalorit, vaan niiden lähteet

Kyse on vain siitä, mistä päivittäiset kalorit koostuvat. Kun syöt ravintorikkaita, kuitupitoisia asioita jotka keho pystyy käyttämään hyödykseen, sinun ei tarvitse laskea kaloreita. Voit siis käytännössä syödä aina juuri niin paljon kuin napa vetää. Vähähiilihydraattisen, proteiinipainotteisen ruokavalion jälkeen toimin näin itsekin ja kas – lisäpainoa ei ole kertynyt yhtään, vaan kiloja on oikeastaan lähtenyt.

Jos syöt tällä hetkellä vähäkalorisesti (kaikki alle 2000) ja välttelet hiilareita päästäksesi kesäkuntoon, pohdi seuraavia: onko sinulla mielitekoja tai makeanhimoa? Tunnetko itsesi usein nälkäiseksi? Ahdistutko siitä, kun päivittäinen kalorimäärä alkaa täyttyä? Tunnetko olevasi jatkuvasti hermostunut ja väsynyt? Jos vastasit yhteenkin kyllä, suosittelisin sinua jättämään leikin kesken.

2000 kaloria päivässä

Salli enemmän, rajoita vähemmän

Ihminen tarvitsee jokaista kolmea ravintoainetta voidakseen hyvin: proteiinia, rasvaa ja hiilareita. Kun sallit itsellesi myös viimeisenä mainitut, huomaat jo parissa kuukaudessa mielitekojen ja nälkäkohtausten kadonneen. Terve mieli ja toimiva aineenvaihdunta vaatii vähintään 2000 kaloria, mikäli liikut päivän aikana edes jonkin verran.

Mikäli lasket tällä hetkellä kaloreita, ihan ensimmäinen askel vapaampaan syömiseen ja parempaan elämänlaatuun olisikin sen lopettaminen. Käytä kuukausi uusien tapojen opetteluun: vähennä kovan rasvan osuutta ja hillitse älytöntä proteiinin kulutusta (esim. maitorahkat, proteiinipatukat, juusto). Lisää ruokavalioosi reilusti kasviksia sekä kuitu- ja tärkkelyspitoisia hiilihydraatinlähteitä kuten riisiä, täysjyväpastaa, puuroa, quinoaa, perunaa yms. Lisää myös hedelmien määrää ja tyydytä niillä makeanhimosi (esimerkiksi itse syön joka ikinen päivä 3-8 hedelmää). Syö itsesi aina täyteen äläkä vahdi kelloa ruoka-aikojen suhteen. Jos olet nälkäinen tunnin välein, syö tunnin välein. Jos olet nälkäinen kaksi kertaa päivässä, syö kaksi kertaa päivässä. Pääpointti on se, että voit syödä sitä mitä haluat, niin paljon kuin haluat – eikö kuulostakin hyvältä?

Kuukauden jälkeen voit vaikka ottaa viikon, jolloin pistät päivittäiset ruokasi laskuriin. Jos et vieläkään saa 2000 kaloria täyteen, mutta olet sekä henkisesti että fyysisesti täysin tyytyväinen ruokailuihisi, voit pohtia, tarvitseeko sinun pyrkiä tuhon määrään väkisin. Kuitenkin hyvien rasvojen lähteitä, kuten pähkinöitä ja avocadoa hieman reilummin nauttimalla, se onnistuu helposti. Mikäli taas ylität 2000 kaloria reippaasti, älä säikähdä! Kun olet aiemmin rajoittanut kalorimääriäsi ja nyt syöt itsesi oikeasti täyteen, kärsit ns. “nälkävelasta”, jolloin iso ruokahalu on täysin normaalia. Jatka samaan malliin, tilanne kyllä tasaantuu itsestään. Itse pidän tuota 2000 kaloria lähinnä miniminä – maksimin määrittää oma aktiivisuutesi, ruokahalusi, aineenvaihduntasi, geenisi… Siihen ei ole yksiselitteistä vastausta.

Terveellistä ja ravintorikasta ruoka voi siis todella syödä surutta. Voi kumpa olisin tämän itsekin aiemmin tajunnut.

Ihana keskiviikkoa kaikille!

Lisää juttuja instassa: @nicoleharmes

Lue myös:

Tämän takia dieetit ja nopea laihdutus eivät toimi
Tämän takia kannattaa syödä ENEMMÄN hiilihydraattia
“Ei nainen tarvitse 1200 kcal enempää!”

 

4 thoughts on “Tämän takia tarvitsemme vähintään 2000 kaloria päivässä”

 1. Tää on se syy miks rakastan sun blogia. Kirjoitat näistä asioista joiden kanssa moni nainen kamppailee päivittäin. Rakastan sitä kun kannustat ihmisiä syömään ja olemaan stressaamatta sen suurempia ruuasta.
  Itse laskin kerran huvikseni kuinka paljon syön päivässä – tulos 1300 kaloria. Minä, joka urheilen vähintään 4 kertaa viikossa. 1300 kaloria. Olen yrittänyt hilata lukemaa jonkin verran ylöspäin mutta se ahdistaa. Ahdistaa että entä jos lihonkin yhtäkkiä? Olen ottanut hieman ennen-jälkeen kuvia ja en mä tässä kuukauden aikana ole lihonut vaikka kalorimääriä olen nostanutkin. Eilen tuli herkuteltua ja söin karkkia ja suklaata normiruuan lisäksi, kalorit menivät varmaan siellä reippaasti lähellä kolmeatuhatta. Mulla ei tullut siitä huono omatunto eikä olo ole turvonnut.
  Jatka samaan malliin, kirjoita ihmeessä lisää tämänkaltaisia postauksia. Näistä on varmasti apua monelle. Oot huippu! ❤

  Like

  1. Voi että miten ihana kommentti, tulipas hyvä mieli! ❤ Toivon tosiaan että näistä teksteistä voisi olla apua muillekin, sillä tiedän miten ahdistavaa jatkuva ruokavalion tarkkailu ja lihomisen pelko on 😦 1300 kaloria on kyllä tosi vähän sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin kannalta. Ihan mahtavaa, että olet saanut pelosta huolimatta kalorimääriä nostettua, jatka vain samaan malliin! Mitä enemmän kaloreita tulee, sitä paremmin myös aineenvaihduntasi toimii ja kulutuksesi kasvaa. 🙂 Ja tasapainoiseen ruokavalioon mahtuu myös herkkupäiviä! Kivaa viikonloppua sinne! 🙂

   Like

 2. Hyvä muistaa että hiilarilähteet sisältävät myös proteiinia esim. kaura, kvinoa ja speltti sisältävät aika kivasti proteiinia samoin palkokasvit ja pähkinät(rasva)lasketko kuitenkin jonkin verran kaloreita/punnitsetko jos tiedät tähtäät väh.2000kcal/pvä? samaa mieltä tuosta “proteiinitankkauksesta”varsinkin jos on hyvin aktiivinen. proteiini lisää kylläisyyttä ja voi olla vaikea sitten syödä tarpeeksi. kalliiksi tulee myös varsinkin jos syö kalaa ja lihaa. sitä en ymmärrä miksi monet “elämäntapamuutoksentekijät” hehkuttavat alkaneensa syövän riittävästi ja enemmän ja sitten sanotaankin lisänneen kasviksia. “aloin syödä enemmän kasviksia, lopetin sokerin käytön ja lisäsin proteiinin saantia treeni alkoi kulkemaan”. ristiriitaista. ei pelkillä kasviksilla pärjää. toki kasvikset kunniaan mutta jos katsoo ruokapyramidia ne ovat vain osa kokonaisuutta. eikä niitäkään tarvitse kilokaupalla vedellä. mielestäni myös tuo väh.2000kcal/pvä voi soveltaa aktiivisuuden mukaan, kipeänä tai pitkällä lentomatkalla voi riittää vähempikin. viikon kokonaisuus ratkaisee eikä voi ennalta määritellä mitä sinä päivänä keho tarvitsee.

  Like

  1. No sepä se! Päivittäinen proteiinintarve tulee yllättävän helposti täyteen ilman varsinaista yrittämistäkin. Ja tosiaan, itse pyrin vähintään tuohon 2000 kaloriin päivässä, mutta en punnitse tai jatkuvasti merkkaile päivittäisiä kaloreita ylös. Syön sen verran että nälkä lähtee ja pidän satunnaisia ns. tsekkauspäiviä, jolloin tarkistan, että kaloreita tulee edelleen tarpeeksi. 🙂 Olen muuten miettinyt ihan samaa, kun elämäntapamuutoksen tehneet hehkuttavat sitä, kuinka ovat jättäneet hiilarinlähteet (viljat yms) pois ja ottaneet tilalle lihaa, kasviksia jne. Hiilareiden poisjättäminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin terveellistä ja samoin liiallinen proteiinin kulutus. :/ Tuo on totta, että joinain päivinä tulee syötyä vähemmän ja joinain päivinä enemmän. Niistä muodostuu sitten päivittäinen keskiarvo, jonka itse tosiaan miellän, että olisi hyvä olla vähintäänkin tuossa 2000 kalorin tuntumassa. Kiitos jälleen hyvistä ajatuksista Ninna!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s