Tämän takia dieetit ja nopea laihdutus eivät toimi

Vaikka kansa kuulee jo kyllästymiseen asti, kuinka hidas laihduttaminen on paljon parempi vaihtoehto kuin nopea, pikadieetit ja tiukat kalorirajoitteet pitävät pintansa vuodesta toiseen. Tätä en ihmettele lainkaan, sillä tiedän itsekin kokemuksesta, kuinka koukuttavaa on viikosta toiseen astua vaa’alle ja huomata kehon sulavan gramma grammalta. Ai että! Muistan kun tiukimpina dieettiaikoinani jaksoin raahautua salille monta kertaa viikossa vain sen takia, että pääsen punnitsemaan itseni. Vaa’an osoittama (yleensä vähentynyt) lukema toimi aina ikään kuin palkkiona kahden edeltävän päivän nälässä kärvistelystä.

nopea laihdutus

Tuolloin rysäytin täysin normaalipainoisesta vartalostani 8 kiloa pois noin kolmessa kuukaudessa. Pidän tätä nopeana pudotustahtina, vaikka toki tiukemmalla rajoittamisella saman tuloksen olisi voinut saada tuplasti nopeamminkin. Joka tapauksessa, sokaistuin huikeista tuloksistani niin, että en osannut liiemmin murehtia tulevaa. Mitä jäisi jäljelle, kun pääsen tavoitteeseeni, eikä minulla ole enää sitä jatkuvasti laskevaa vaakalukemaa, jonka voimalla jatkaa? Vastaus: nälkä ja mieliteot. Puolen vuoden kuluttua myös +8 kiloa painoa. Eli kaikki mitä meni, tuli takaisin alta aikayksikön. Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kantapään kautta saamani oppitunti, sillä elämäni varrelle mahtuu läjä muitakin dieettimokia. Niistä lisää tässä postauksessa.

Nopea laihdutus

Edellisessä kappaleessa tiivistyykin nopean laihdutuksen ydinongelma. Kovan työn tulokset näkyvät selkeästi jo lyhyellä aikavälillä ja laihduttaja toteaa touhun olevan helppoa kuin heinän teko. “Eihän tässä tarvitse muuta, kuin laskea kalorit kaikista syömisistä, suunnitella ja kokata viikon ruoat etukäteen, ottaa joka paikkaan eväät mukaan, syynätä kauppareissulla ravintosisällöt tuotteista, kieltäytyä illanistujaisista, tyytyä leffaherkkuna laittikolaan, herätä välillä öisin nälkään, himoita herkkuja joihin ei saa koskea, raahautua treenaamaan kun ei jaksaisi tai huvittaisi ja sietää ärtynyttä olotilaa 23/7. Eli ei paljon mitään!

Vaikka uskon ja toivon, että tämä kieli poskella kirjoitettu rimpsu ei päde jokaiseen laihduttajaan, itselleni se oli loppuvaiheessa ihan totisinta totta (ja listasta puuttuu puolet…) Sitä siis tavallaan sokeutuu ihan täysin sille, mitä kaikkea joutuu sietämään vain päästäkseen haluamaansa painoon tietyssä ajassa. Mitä kurinalaisempi laihdutus, sitä isompi muutos – ja yleensä sen huonompi lopputulos.

Sanoisinkin, että nopea laihdutus on vähän kuin lääke, joka hoitaa oiretta, muttei sen aiheuttajaa.

nopea laihdutus

Hidas laihdutus

No minkä takia hidas lahdutus on sitten yhtään sen parempi? Kyllähän senkin eteen pitää töitä tehdä? Kyllä vain, mutta lähestymistapa on täysin eri. Hitaassa laihdutuksessa on tilaa kokeilla, onnistua, epäonnistua, repsahtaa, pysyä välillä samassa painossa, nauttia hyvästä ruoasta ja myös herkutella.

Hitaassa laihdutuksessa paneudutaan siis ennen kaikkea niihin elintapoihin, joiden seurauksena painoa on tullut – nopea laihdutus toimii päinvastoin. Yksittäiset pienet muutokset eivät pistä koko elämää kerralla uusiksi ja pienen totuttelun jälkeen niitä ei edes huomaa. Ihminen voi omaksua uusia toimintatapoja pysyvästi, mutta vain rajallisen määrän kerrallaan. Kun hommassa edetään hitaasti ja rauhallisesti, laihduttajan ei tarvitse kokea jäävänsä paitsi niistä asioista, jotka ovat aiemmin tuottaneet iloa. Näin tulokset ovat myös suuremmalla todennäköisyydellä kestäviä.

Toivottavasti tämä selkiytti hommaa, ihanaa alkanutta viikkoa kaikille!

Lisää luettavaa:

Kalorinlaskennan isoimmat ongelmat
10 oivallusta aiheesta fit
5 vinkkiä, joiden avulla pidät lupauksesi terveellisemmästä elämästä

2 thoughts on “Tämän takia dieetit ja nopea laihdutus eivät toimi”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s