Mitä tapahtui, kun aloin syödä enemmän?

Koen olevani aika hyvä syömään. Paketillinen riisikakkuja menee heittämällä, pizzasta ei ikinä jätetä syömättä edes reunan vertaa, Ben & Jerrysin jakaminen toisen henkilön kanssa olisi suorastaan loukkaus ja ravintola-annokset jättävät lähes poikkeuksetta vatsaani jonkinlaisen tyhjiön.

Tämän takia olenkin koko ikäni kärsinyt enemmän tai vähemmän ohjeesta, jonka mukaan ihmisen tulisi syödä pieniä aterioita kolmen tunnin välein. Jostain kumman syystä kuvittelin sen olevan absoluttinen totuus ja noudatin neuvoa vuosikaudet. Välttelin hiilihydraatteja ja yritin saada ravinnostani mahdollisimman paljon proteiinia. Siitä huolimatta en ollut käytännössä koskaan ruoan jälkeen täysin kylläinen. Kokeilin kaikenlaisia vippaskonsteja, jotka voisivat auttaa minua tyytymään vähäisempään ruokamäärään. “Käytä pienempää lautasta, syö hitaammin, pureskele kunnolla, odota 20 minuuttia ennen kuin haet lisää, juo paljon vettä, syö purkkaa…”

Syödä enemmän

Mikään näistä ei toiminut. Käyttäessäni pienempää lautasta, halusin silti aina syödä enemmän. Kun päätin tahdon voimalla olla ottamatta lisää, seuraavat kolme tuntia ajattelin vain ja ainoastaan ruokaa ja sitä, miten nälkäinen olen. Kun otin lisää, podin seuraavat kolme tuntia hunoa omaatuntoa ja soimasin itseäni siitä, etten muka voinut tyytyä vähempään. Usein ajattelinkin ottavani ko. kalorimäärän sitten seuraavan päivän ruoista pois, jotten vain lihoisi. Muuten hyvä idea, mutta ruokahaluni ei koskaan ollut seuraavana päivänä sen pienempi. Tämä johti kierteeseen, jossa jatkuvasti ajattelin syömisiäni, kaloreita, lihomista, laihtumista, nälkää, mielitekoja… Suurimman osan ajasta olin niin tottunut näihin ajatuksiin, etten tavallaan pitänyt niitä edes ongelmana. Ajattelin, että mitenköhän paljon söisin, jos en kontrolloisi ruokavaliotani näin tarkasti. Silti sorruin lähes joka viikko jonkinnäköiseen herkkupäivään, jolloin itsekurini sanoi soronoo ja päädyin syömään kaikkea “kiellettyä” josta olin viikon aikana haaveillut.

Nälkä ja tyytyväisyys

Aiemmin ihmettelin dieetille ryhtyneiden ihmisten kertomuksia siitä, kuinka he eivät enää jaksa syödä kaikkia heille määrättyjä ruokia. Minkä takia suurin osa laihduttaneista sitten palaa takaisin lähtöpainoonsa ja jopa sen yli, vaikka dieettiruoka vie nälän?

Tajusin, ettei kyse tietenkään ole vain nälästä. Kyse on siitä, mikä saa meidät tuntemaan itsemme tyytyväiseksi ja kylläiseksi. Millainen ateria jättää meille hyvän olon sekä fyysisesti että henkisesti. Tajusin, että omalla kohdallani tämä ei ollut ainakaan toteutunut: vähähiilihydraattinen dieetti oli tehnyt minulle kepposet.

Aivoille energiaa

Hiilihydraattien rajoittaminen toimii kyllä hetkellisesti, motivaation ja itsekurin avulla. Ihmisen aivot kuitenkin käyvät ennen kaikkea hiilihydraatilla ja kun niiden tärkein energianlähde jätetään pois, saamme pääkopasta signaalin “hiilaria tänne ja heti”. Tämä on yksi merkittävimmistä makeanhimoa aiheuttavista tekijöistä.

Herkkupäivät ja “sortumiset” saattavatkin tulla painonhallinnan kannalta kalliiksi – eivät kuitenkaan runsaan hiilihydraatin takia, vaan rasvan. Lähes kaikki prosessoidut hiilihydraatipitoiset herkut sisältävät myös hurjasti rasvaa (leivonnaiset, sipsit, jäätelö, suklaa). Hiilihydraatti sisältää 4 kilokaloria yhtä grammaa kohden, siinä missä rasva sisältää 9 kaloria grammaa kohden. Näin ollen rasvaisten ruokien kalorimäärät kohoavat pilviin alta aika yksikön, reippaasti yli sen määrän, jonka keho pystyy hyödyntämään.

Syödä enemmän

Kun aloin syödä enemmän

 Viime syksynä päätin, että nyt loppuu kiellot ja rajoittamiset. Lisäsin ruokavaliooni reippaasti leipää, riisiä, pastaa, perunaa, hedelmiä – kaikkia niitä juttuja, mistä olin aiemmin vain haaveillut! Samalla vähensin älytöntä proteiinin kulutustani jättämällä kanat ja maitorahkat kauppaan. Huolehdin myös siitä, että söisin joka aterialla itseni täysin kylläiseksi, vaikka se vaatisi kolme santsikierrosta.

Ensimmäinen asia mitä huomasin, oli herkkuhimojen loppuminen. Siinä missä aiemmin viikonloput olivat minulle todellinen sudenkuoppa herkuttelun suhteen, nyt saattoi mennä parikin viikonloppua ohi niin, etten edes muistanut herkkujen olemassaoloa. Nykyään minulle riittää enimmäkseen se, että valmistan jotakin hyvää, hiilihydraattipitoista ruokaa ja syön jälkiruoaksi pari hedelmää.

Myös elämänlaatuni on parantunut huomattavasti. En enää mieti ruokaa jatkuvasti, koska tiedän että saan syödä ihan milloin tahansa, niin paljon kuin tarvitsen. Minulla on myös hurjasti energiaa treenaamiseen ja nukun paremmin. Koen olevani henkisesti paljon paremmassa tasapainossa kuin vuosikausiin.

Painoni on (vastoin odotuksiani) tänä aikana myös pudonnut muutaman kilon verran. Pyrin kuitenkin välttämään vaa’alla käyntiä, koska haluan aidosti oppia syömään niin, että kuuntelen itseäni ja omaa oloani. Kun näen muutoksia painossani, se saa minut automaattisesti analysoimaan ruokavaliotani ja sitä, mitä minun pitäisi tehdä toisin – syödä enemmän tai vähemmän tai mitä ikinä. Itselleni tärkeintä on henkinen hyvä olo ja kontrolloinnista eroon pääsy, jolloin vaa’an lukemalla ei pitäisi olla mitään virkaa.

Ja koko jorina tiivistettynä: kun nautitte ruoasta, nautitte myös elämästä. Jos jäätte jatkuvasti aterian jälkeen nälkäiseksi, alkakaa syödä enemmän. Mitä vähemmän kontrollointia ja sääntöjä, sitä parempi lopputulos.

Lisää luettavaa:

Maailman huonoin laihdutusvinkki!
Tuloksekkaan elämäntapamuutoksen muistilista
Liika proteiini ajaa ihmisiä sairaalaan

11 thoughts on “Mitä tapahtui, kun aloin syödä enemmän?”

 1. Hei! Oon juuri löytänyt sun blogin ja tää on saletisti paras blogi mitä oon ikinä lukenut! Saan hirveästi oivalluksia sun teksteistä ja välillä tuntuu, että jaat mun omia ajatuksia :D! Kirjotat tosi hyvin ja mukaantempaavasti, samalla opetat ja ennen kaikkea motivoit lukijaa! 🙂

  Like

  1. Voi miten ihana kommentti, kiitos Kata! ❤ Minustakin on helpottava kuulla, etten ole näiden ajatusten kanssa ainoa. Ihan mahtavaa myös, jos voin olla tekstien kautta avuksi muille, jee!! 🙂

   Like

 2. Oh, ihana postaus! Mulla on täysin samanlaisia ajatuksia entä mitä sulla aiemmin. Pitäisi varmaan alkaa uskaltaa syömään enemmän ja katsoa mitä tapahtuu. Pelottaa että paino nousee, vaikka tokihan se varmaan alussa saattaakin kun kroppa ei ole tottunut isompaan ruokamäärään. Haluisin nimenomaan painon tippuvan, mutta nykyisellä ruokavaliollani se ei tipu. Ehkä tuo ruuan lisääminen saattaisi auttaa pitkällä tähtäimellä :/

  Like

  1. Kiva kuulla että sait tästä vertaistukea, et tosiaankaan ole asian kanssa yksin! Ymmärrän että painonnousu pelottaa, koska sitä vastaan kamppaillessa nämä ongelmat juuri syntyvät :/ Paras (ja samalla turhauttavin) neuvo jonka voin antaa on kuitenkin se, että lihomisen pelko pitää unohtaa. Jos niin käy, tila ei ole missään nimessä pysyvä. Kun korkeamman kalorimäärän ansiosta aineenvaihduntasi normalisoituu, kilot putoavat ajallaan. Salli itsesi syödä tarpeeksi, äläkä edes pohdi, mikä määrä on sopiva. Lopeta syöminen silloin, kun tunnet itsesi kylläiseksi eikä sinun tee mieli enempää. Muuten anna palaa! Takaan sinulle, että kiität itseäsi myöhemmin 🙂

   Like

 3. Nyt löytyi “kohtalotoveri”! Tein itsekin saman täyskäännön ja kas kummaa, aineenvaihdunta lähti rullaamaan paremmin eikä painoa tullut lisää, päinvastoin! Ihana fiilis kun jaksaa paremmin henkisesti ja fyysisesti!

  Like

  1. No just näin, ihan mahtavaa! Toivon vain että mahdollisimman moni valveutuisi tähän asiaan ja pystyisi nauttia elämästään ihan uudella tavalla! ❤

   Like

 4. Olipa rohkaiseva postaus! Hiilareiden lisääminen tuo myös lisätreenitehoa ja siten lisää itseluottamusta(minä pystyn)kehitystä ja terveyttä. Myös mieliala yleensä kohenee(kun hiilarit saa hyvistä lähteistä)koska se vaikuttaa serotoniini(mielialahormooni)tason nousuun. Monet rav. asiantuntijat sanovat “syö itsesi kylläiseksi” rajoittamatta tai ennalta määrittelemällä “sopiva” ruoka annos. Jos se yksi valmispinaattikeitto ei riitä vaikka olet niin ajatellut ja päättänyt syö vaikka purkki raejuustoa ja pari porkkanaa lisäksi. Jos vielä jäi nälkä ota avokado jne. Minkä takia suurin osa laihduttaneista sitten palaa takaisin lähtöpainoonsa ja jopa sen yli, vaikka dieettiruoka vie nälän? Varmaan tässä se ettei syödä sitä mitä halutaan. Väkisin vedetään sapuskoja joista ei pidetä ja ei saada itse päättää. Myös jos on kiellettyjä ruokia kuten usein on “palkitaan” itsensä laihdutuksen jälkeen. Nyt saa syödä!” vaikka oikeasti pitäisi syödä vähemmän kun painaakin vähemmän.

  Like

  1. Tosi hyvin tiivistetty, asiahan on just näin! 🙂 Laihdutusmentaliteetti ja rajoittaminen pitäisi yksinkertaisesti unohtaa. Keho osaa kyllä viestittää mitä tarvitsee, kun me vain suostumme kuuntelemaan.

   Like

 5. Oli niin vaikuttava teksti että pakko kommentoida!
  Minulla ei ole ylipainoa ja rakastan treenaamista. Aloitin erään nettivalmennuksen, jossa sain treeniohjelman ja ruokavalion. Päivät vedetään hyvinkin matalilla hiilareilla. Kerran aiemmin olen onnistunut pudottamaan painoa samanlaisella konseptilla, mutta kas kummaa – kilot tulivat takaisin. Siitä lähtien olen pyöritellyt ruokavalioasioita paljon mielessäni ja huomaan nostavani esiin jatkuvasti, että mitä saa ja mitä ei saa syödä. Herkkuja ja ihan perus hiilareita (pastaa, leipää ym) tekee mieli tolkuttomasti. Olen tässä pikkuhiljaa alkanut ihmettelemään että minkä ihmeen takia syömisestä pitää tehdä niin vaikeaa ja miksi sitä pitää miettiä kokoajan… Olin paljon paremmassa kunnossa fyysisesti ja henkisesti enne tätä kaikkea ”hössötystä”. 😀
  Nyt kun luin tekstisi asiat loksahtivat paikalleen. Ai että, kylläpä helpotti, kiitos!

  Like

  1. Eikä, ihan mahtavaa kuulla! 🙂 Tänä päivänä on kyllä tosi vaikeaa olla haksahtamatta erinäisiin dieetteihin, etenkin juuri vähähiilihydraattiseen ja kaloreiden rajoittamiseen perustuviin, koska “nehän toimii!” Kyllähän ne tosiaan toimivat, mutta tekevät muusta elämästä samaan aikaan ihan mahdotonta… Sen jälkeen kun aloin syödä hiilareita niin paljon kun sielu sietää, olen voinut paremmin kuin koskaan aiemmin! ❤ Nyt vaan rohkeasti hiilaria koneeseen ja treenit uuteen nousuun! 🙂

   Like

 6. […] Tästä tavasta pääsin eroon vasta, kun onnistuin sisäistämään, että herkut eivät oikeastaan anna elämääni mitään lisäarvoa, eikä herkuttelun ylipäätään tarvitse tarkoittaa sitä, että koko suklaalevy, sipsipussi tai jäätelöpurkki – tai jopa kaikki niistä, täytyy syödä kerrallaan. Tässä minua auttoi intuitiivinen syöminen. Siitä lisää tässä blogitekstissä. […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s