Montako treeniä viikossa tarvitaan näkyvien tulosten saamiseksi?

Fakta on, että yksikin liikuntaminuutti vie meitä pidemmälle kuin nolla. Jokainen portaiden nousu, lähikauppaan kävely, huonekalujen siirtely, maton tamppaus, linja-autoon spurttaaminen, koiran lenkitys ja kaikki muu toiminnallinen tekeminen joka edellyttää sellaisen liikkeen harjoittamista, johon ihminen on luotu, edesauttaa hyvinvointia. UKK-instituutin suositusten mukaan 2 lihaskuntoharjoitetta viikossa on aikuiselle hyvä määrä terveyshyötyjen aikaansaamiseksi.

Montako treeniä viikossa

Valitettavasti toinen fakta on se, että terveyshyödyt eivät useimman ihmisen kohdalla toimi ainoana motivaattorina liikkumiseen. Etenkin monet saliharrastajat pohtivat, montako treeniä viikossa takaa näkyviä tuloksia, eli kiinteämpää olemusta, rasvanpolttoa ja isompia lihaksia. Ihminen, joka haluaa sikspäkin esiin, ei luultavasti välitä tuon tavaallista kardiovaskulaarisesta kunnostaan. Näin ollen yleisiin liikuntasuosituksiin on hankala tukeutua – ne eivät tunnu olevan tarpeeksi.

Treenaamisen tarkoitus ulkonäkömielessä

Näkyvät tulokset eivät kuitenkaan ole kiinni liikuntakerroista. Ensinnäkin, millaisia tuloksia haetaan? Mikäli tavoitteena on laihtua, kiinteytyä ja jopa saada se six päkki esiin, ei siihen tarvita liikuntaa välttämättä lainkaan. Ihan rehellisesti sanottuna, olen itsekin aivan ällikällä lyöty siitä, miten vähän oma treenaamiseni on vaikuttanut ulkomuotooni verrattuna siihen aikaan, jolloin treenasin harvemmin.

Kun omaa olemusta halutaan “parantaa”, treenillä on tasan yksi funktio: lihasten kasvattaminen. Kovin moni kuitenkin uskoo, että liikunnan avulla poltetaan rasvaa ja parhaassa tapauksessa muutetaan rasvaa lihakseksi. Todellisuudessa rasvan polttamiseen ei tarvita liikuntaa lainkaan, enkä henkilökohtaisesti sitä ko. tarkoitukseen edes suosittelisi. Myöskään rasvaa ei muuteta lihakseksi muuten, kuin hankkiutumalla rasvamassasta eroon ja lisäämällä lihasmassaa. Jos syöt liian vähän, et voi tehdä kumpaakaan. Lihasmassan kasvattamiseen tarvitset ruokaa rakennusaineeksi ja energiaksi. Mikäli treenaat rasvanpolttomielessä, tarvitset silti energiaa, jotta jaksat ja palaudut.

Montako treeniä viikossa

Montako treeniä viikossa?

Käytännössä treenaaminen vaikuttaa siis ulkonäköön vain, jos saat riittävästi ravintoa ja kerrytät lihasmassaa. Tämä ei aina edellytä salitreeniä, sillä oikeastaan kaikki kovatehoisempi liikunta edellyttää lihastyötä jonkin verran. Mikäli et ole kehonrakentaja, voit päästä ulkonäkötavoitteeseesi ja pysyä timmissä kunnossa millä tahansa treenillä. Montako treeniä viikossa siis tarvitaan?

Ks. ensimmäinen kappale, jossa mainitsen UKK-insituutin laatimista suosituksista. Nimittäin todellisuudessa tuo määrä treeniä viikossa takaa tuloksia varmasti. Se, mikä vaikuttaa terveyteesi, vaikuttaa ulkonäköösi. Tuo määrä on sellainen, jota kenen tahansa on mahdollista ylläpitää vaikka koko loppuelämänsä – ja se jos jokin on myös ulkoisten tulosten kannalta kaikista tärkeintä.

Se, että treenaat fiksusti 2 kertaa viikossa seuraavat 50 vuotta, on paljon tuloksekkaampaa kuin se, että treenaat 6 kertaa viikossa loukkaantumiseen/kyllästymiseen/ylirasitustilaan asti ja olet vuosia poissa pelistä.

Ihanaa viikkoa kaikille!

Lisää luettavaa:

Viikon salitauko – mitä kävi?
Jännittääkö salille meno? Näin ylität pelkosi
Voiko ilman treeniohjelmaa kehittyä – siis oikeasti?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s