En laihdu vaikka syön vähän – missä vika?

En laihdu vaikka syön vähän. Tiedän omasta kokemuksesta, että se on turhauttava tunne. Polttava kysymys lieneekin: voiko tämä todella olla mahdollista? Voiko ihminen saada energiaa jatkuvasti alle tarpeensa ja silti ylläpitää kehon massan entisellään? Onko säästöliekki todellinen ja vaikuttaako se merkittävästi ihmisen kykyyn laihtua?

Suoraan sanottuna, kyllähän se vähän hassulta kuulostaa. Mikäli ruokaa ei ole saatavilla, ihmisen keho käyttää rasvakudosta vararavintonaan ennemmin tai myöhemmin. Jos siis on olemassa yksilöitä, jotka eivät laihdu vaikka söisivät kuinka vähän, käytännössä he eivät voisi kuolla nälkään. Toki on eri asia olla syömättä lainkaan, kuin saada edes jonkin verran energiaa, mutta maalaisjärjen mukaan periaate on sama. Siinä mielessä myös säästöliekki käy järkeen: hädän hetkellä keho pyrkii minimoimaan oman kulutuksensa, jotta vararavinto kestäisi mahdollisimman pitkään.

En laihdu

En laihdu vaikka syön vähän – faktaa:

– Mitä enemmän ihmisellä on rasvaa elimistössään, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on selviytyä nälänhädästä. Keho hyödyntää ylimääräisen rasvan ravintonaan, jolloin ihminen laihtuu.

– Ihmisen energiankulutus laskee käytännössä aina, kun tämä saa vähemmän energiaa suhteessa kulutukseensa. “Säästöliekki” on siis todellinen.

– Säästöliekkiä ei voi välttää, mutta sitä voi hillitä pitämällä energiavajeen mahdollisimman maltillisena.

– Säästöliekki hidastaa ja hankaloittaa laihtumista, muttei estä sitä.

Mistä laihtuminen on oikeasti kiinni?

Mitä laihtumiseen tulee, isoin työ tehdään korvien välissä – ja tässä useimmat painonpudottajat menevätkin vikaan. Toivoisin jokaisen ymmärtävän, että itsekurin avulla ei saavuteta pysyviä tuloksia. Luulet ettet laihdu, koska vahtaat ulkomuotoasi ja painoasi jatkuvasti. Vaikka aluksi saisitkin hyviä tuloksia ja projekti tuntuu helpolta, kuulostele itseäsi. Ajatteletko jossain sisimmässäsi, että “sitten kun tämä dieetti loppuu niin minä voin taas tehdä sitä ja tätä”? Jos vastasit kyllä, et tule saavuttamaan pitkäaikaisia tuloksia. Kun sitten huomaat laihtumisen pysähtyneen (tai koet ettei se ole koskaan alkanutkaan), haluat lopettaa leikin kesken ja toteat, ettet kerta kaikkiaan laihdu vaikka mitä tekisit. Tosiasiassa kyse on vain siitä, ettet ole antanut itsellesi tarpeeksi aikaa ja toisaalta olet myös käyttänyt vääriä keinoja. Uskokaa minua, been there!

Lopeta kaloreiden laskeminen

Kun vaihdat itsekurin ja rajoittamisen näihin, alkaa tapahtua:

– Syö itsesi aina kylläiseksi. Toistan: syö itsesi aina kylläiseksi. Näin herkkuhimot ja ahmimiskohtaukset vähenevät tai ainakin lievittyvät kummasti. Jos siis olet nälkäinen, syö!

– Unohda kaloreiden tarkkailu ja keskity omiin tuntemuksiisi. Jonain päivänä saatat saada energiaa 3000 kalorin edestä ja jonain päivänä vain 1000 kalorin edestä. On aivan epäluonnollista pyrkiä johonkin tiettyyn päivittäiseen kalorimäärään, koska näläntunne vaihtelee jatkuvasti, eikä ihminen muutenkaan tarvitse energiaa tismalleen samaa määrää päivästä toiseen.

– Panosta siihen mitä syöt. En tietenkään väitä, että voit laihtua kiskomalla kehoosi mielin määrin mäkkiruokaa. Sama pätee oikeastaan myös perinteisiin kotiruokiin, ainakin rasvapitoisiin sellaisiin. Sen sijaan vain vähän käsiteltyjä kuitu- vitamiini- tärkkelys- ja vesipitoisia (ompa hassu sana, hah) asioita voit syödä käytännössä mielin määrin. Niitä ovat oikeastaan kaikki kasvikunnan antimet aina vihanneksista ja juureksista papuihin ja hedelmiin.

– Syö asioita jotka tekevät sinut kylläisyyden lisäksi tyytyväiseksi. Jos ruoan jälkeen tekee mieli makeaa, ota hedelmä. “Mutta kun en laihdu jos syön hedelmää, koska siinä on sokeria joka lihottaa!” Jestas, totta kai saat syödä hedelmiä. Jos niinkin terveellinen asia voi auttaa sinua hillitsemään makeanhimoasi ja vähentää pelkän sokerin ja rasvan muodossa syötyjen herkkujen kulutusta pitkällä tähtäimellä, mitä vielä odotat?

– Tarkkaile laihtumista päiväseurannan sijaan viikko- tai kuukausitasolla. Aluksi voit punnata itsesi, mutta sen jälkeen vaaka kannattaa piilottaa jonnekkin lukittujen ovien taakse. Elä elämääsi, tee parempia valintoja ja lakkaa ajattelemasta ulkomuotoasi. Kuukauden kuluttua punnaa itsesi uudestaan ja katso onko mitään tapahtunut. Jos on, hienoa! Jos ei ole, mieti missä meni vikaan ja jatka itsesi kehittämistä.

– Muista, että kävi miten kävi, terveellisempien valintojen opettelulla et ikinä häviä mitään.

Tsemppiä jokaiselle elämäntapamuutosta havittelevalle, onnistut kyllä ennemmin tai myöhemmin!

Ja hei – jos useampi kirjoittamistani teksteistä tuntuu nappaavan juuri sinun ajatuksiisi, käy ihmeessä tykkäämässä NiciFitin Facebook-sivusta. Sitä kautta saat tiedon uusista postauksista nopeiten.

Lisää luettavaa:

Liika proteiini ajaa ihmisiä sairaalaan
Tämän takia kannattaa syödä ENEMMÄN hiilihydraattia
Varma tie repsahtamiseen dieetillä

6 thoughts on “En laihdu vaikka syön vähän – missä vika?”

 1. Osaatko sanoa mistä voisi kiikastaa, kun syö terveellisesti 1400-1600 kalorin verran, ei napostele, saati herkuttele kuin n. kerran kuukaudessa ja paino ei silti tipu, ei kyllä nousekkaan. Junnaa vain paikallaan, viimeiset 4kk. Sairastan kyllä pcossää, mutta luulis, ettei sekään pysäyttäisi aineenvaihduntaa kokonaan. En ole kuin pari kiloa ylipainoinen, mutta en ole itse tyytyväinen. Käyn salilla 2-3x viikko ja perusaktiivisuus 15000 askelta päivässä. Luulisi, että kulutus olisi enemmän kuin tuo 1400-1600.. :s Kilpirauhasarvot on otettu, ei ollu niissä häikkää.

  Like

  1. Hmm… Jos olet tosiaan useamman kuukauden jo ollut noin alhaisilla kaloreilla, uskon että kroppasi tehot ovat yksinkertaisesti laskeneet sen verran että viimeisten kilojen pudottaminen vaatisi jo merkittävän vähäisiä kalorimääriä. Sitä linjaa en missään nimessä suosittele (paino tulee rytinällä takaisin – korkojen kera), vaan voisitkin tehdä pänvastoin: nosta kalorinsaantiasi ensin kulutuksesi tasolle ja siitä vielä pikkuhiljaa ylemmäs. Käytä prosessiin vähintään muutama kuukausi, mielellään kuitenkin puoli vuotta. Höllää pipoa hetkeksi ja unohda kilojen karistaminen. Näin saat aineenvaihduntasi toimimaan kovemmalla teholla ja voit sen jälkeen aloittaa homman uudestaan, maltillisemmilla miinuksilla (jos todella koet parin kilon pudotuksen olevan tarpeen). Muista myös, että keho on mukautuvainen suuntaan ja toiseen – laihtuminen vaatii työtä, mutta niin vaatii myös lihominen. Sitä ei siis tarvitse pelätä, kunhan pitää edelleen terveellisistä elintavoista kiinni. 🙂 Tsemppiä sinne, tuolla sitoutuneisuudella onnistut varmasti tavoitteessasi!

   Like

 2. sokeriton purkka ja pastillit toimii myös hyvin makeanhimoon tai funlight tehty kiisseli.kalorilaskenta hiiteen samaa mieltä keho tarvitsee eri määriä päivittäin eikä sitä voi ennustaa tai päättää.tärkeää myös miten syö rauhassa pureskella ja keskittyä.

  Like

  1. Se on muuten totta, että purkka toimii makeanhimoon yllättävän hyvin! Itsekin monesti ruoan jälkeen mietin, että vitsi kun tekisi mieli vielä jotain, mutta purkan nakkaaminen suuhun katkaisee mieliteon äkkiä. Ja naulan kantaan, niihin kaloreihin on ihan turha keskittyä. 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s