Mättöpäivä kesti viisi päivää, paljonko tuli kiloja?

Tämä tyttö ottikin sitten joulusta ilon irti ihan koko vuoden edestä, haha! Vielä joulua edeltävällä viikolla muistan ajatelleeni, että ehkäpä jätän syömingit vain jouluaatolle ja jos sattuu tekemään mieli, niin joulupäivänä voisi vielä olla mättöpäivä. Toisin kuin yleensä, en odottanut tulevia pyhiä kuin kuuta nousevaa siinä mielessä, että “jes, nyt saa viimein herkutella oikein luvan kanssa!” Olen meinaan päässyt syömisten suhteen aika hyvään balanssiin ja nykyään herkkuhampaan säännöllinen kolotus tuntuu ennemminkin satunnaisena vihlaisuna, jos näin voisi sanoa.

mättöpäivä

No eniveis, kuten edellisessä postauksessani – jossa avauduin pohjattomasta ruokahalustani – kävi ilmi, herkkutalkoot alkoivat odotettua aiemmin. Ensimmäiset (kymmenet) piparit tunkaisin suuhuni jo perjantaina 22. päivä ja se oli sitten menoa. Viiden päivän mättöpäivä jatkui lauantaina, kun kävimme äitini luona kylässä. Siellä vedettiin pari torttua ja siitä intoutuneena leivoimme niitä kotonakin. Ne eivät muuten kauaa keittiön pöydällä pahentuneet… Jouluaattona meni tietysti aimo satsi ruokaa (tai oikeastan kaksi satsia) ja sen lisäksi irtokarkkeja sekä lähes rasiallinen Omar-konvehteja. Joulupäiväksi ajoimme Tampereelle mummuni ja vaarini huomaan ja siellä vasta suklaatalkoot alkoivatkin! Ruoan jälkeen tuhoamieni Fazerin Sinisten määrä näkyi hävettävän isossa kasassa tyhjiä käärepapereita, mutta sain ne onneksi kiikutettua vähin äänin roskiin… Päivä 5. olikin sitten Tapaninpäivä – ja viimeinen tilaisuus hoitaa lahjaksi saadut konvehtirasiat pois kummittelemasta! Eiköhän siitäkin tullut sitten mättöpäivä. Tapsana taisin syödä yhden aterian oikeaa ruokaa, muuten elin suklaalla. Hups.

Ja ei muuten harmita yhtään! Jokaista näitä päivää yhdistää se, ettei minulla ollut paha olo missään vaiheessa. Ei kertaakaan. Lopetin syömisen heti, kun olin saanut tarpeekseni ja kyllä muuten tuntui hyvältä. Tosin, ison ruokahaluni ansioista syötyjä herkkuja kyllä kertyi ihan älytön määrä ja kyllähän se eilen herätessäni vähän tuntui… Mutta mitäpä sitä surkuttelemaan, takaisin vaan raiteille ja that’s it!

mättöpäivä

Paljonko pidennetty mättöpäivä toi kiloja?

En oikeastaan epäillyt hetkeäkään, etteikö ainakin osa herkuista jäisi lanteille ja halusinkin tehdä tästä mättömaratonista pienimuotoisen empiirisen tutkimuksen. Satuin meinaan puntaroimaan itseni perjantaiaamuna ja tuota lukemaa onkin helppo verrata eilisen, eli Tapaninäivän jälkeisen aamun painoon. + 1 kg. Vaan?? Tuo määrä täyttyy kepeästi jo herkuttelun aiheuttamasta nestekertymästä sekä edellisiltana mättämieni herkkujen painosta. Olisin oikeasti ottanut avosylin vastaan useamman kilon, jotta tässä touhussa olisi jotain järkeä. Syöt enemmän kaloreita=lihot, syöt vähemmän kaloreita=laihdut. Näinhän se toki isossa mittakaavassa menee, mutta edellispäivien perusteella tuntuu, ettei hommassa ole mitään logiikkaa. Tässä sen taas näkee, ettei keho toimi kuin kello. Muistetaanhan siis jälleen, että yhden (tai useamman) päivän herkuttelu ei kaada maailmaa tai pilaa kenenkään dieettiä. Ja myös päinvastoin: yhden viikon terveellisesti syöminen ei tuo välttämättä vielä mitään tuloksia. Itse ainakin heitän turhan herkästi kirveen kaivoon, jos ei heti ala tapahtua. Annetaan siis itsellemme armollisuutta herkutteluun ja aikaa terveellisten valintojen omaksumiseen. Pikakeinoja kun ei ole olemassakaan.

//Edit: vaaka näyttää kaksi päivää myöhemmin vähemmän kuin ennen herkkuputkea…

Rentouttavia välipäiviä kaikille!

Lisää luettavaa:

Mitä vapaasti syöminen tarkoittaa käytännössä ja miten se edistää painonhallintaa?

Kieltäydytkö herkuista? Lue tämä, jos haluat makeanhimosta eroon oikeasti!

En laihdu vaikka syön vähän – missä vika?

7 thoughts on “Mättöpäivä kesti viisi päivää, paljonko tuli kiloja?”

 1. Tykkään sun blogin positiivisesta asenteesta niin paljon! Rasittaa, kun netti täyttyy “kinkkujen sulatteluista” ja herkkulakoista heti, kun ollaan annettu vähän löysää vuoden kitkuttelujen jälkeen. Tässä on asiaa, ei ne muutamat erilaiset päivät missään näy. Mitä järkeä ylipäätänsä on nauttia mistään, jos siitä välittömästi on koettava huonoa omatuntoa ja käydä juoksemassa ja pumppaamassa ne “pois” kehosta?

  Olis tosi kiva, jos kävisit kurkkaamassa mun blogin puolelle. Sieltä löytyy liikunta-alalla opiskelevan nuoren hyvinvointi-, treeni- ja vegejuttuja höystettynä arjen höpinöillä ja tunteellisilla vuodatuksilta. Uudet lukijat ja kommentit ovat äärimmäisen tervetulleita kehityksen kannalta! 🙂

  http://stepsonacircle.blogspot.fi

  Like

  1. Jee, kiva kuulla! Oon ihan samaa mieltä siitä, että ne iänikuiset kinkunsulattelu -vinkit tulee korvista ulos. Ne jotenkin vie ilon ihan kokonaan rentoutumisesta ja siitä nauttimisesta. Ihan kun olis muka toiminut jotenkin väärin, kun on antanut itsensä vähän höllätä perusarjesta. Tässä tuli tosiaan taas todistettua, että rasvan kerryttämiseen tarvitaan paljon enemmän kuin muutama ylimääräinen herkkupäivä.

   Kiitos blogilinkkauksesta, käyn kurkkaamassa! Oonkin kaivannut lukulistalle lisää liikunta-aiheista luettavaa. 🙂

   Like

 2. Kommentoin jälleen kerran: sun uus asenne ruokaa kohtaan on niin ihailtavaa ja yhä useamman pitäis postata tällasia asioita eikä ohjeita dieettaamiseen! Oon itekkin menossa kovasti samaan suuntaan ajattelumaailmani kanssa, että olis ihan mieletöntä päästä tutustumaan suhun, harmi että asun Tampereella 🙂

  Like

  1. Kiitos Hanna, musta on tosi kiva kuulla että tämä rennompi ote välittyy myös ruudun toiselle puolelle. Liika syömisten vahtiminen on varmasti monelle iso ongelma ja toivon että mahdollisimman moni pystyis ymmärtämään, ettei sillä oikeesti saavuta muuta kun pahan mielen. Hienoa, että siellä kanssa ajatusmaailma on muuttunut rennompaan suuntaan! Asut muuten mahtavassa kaupungissa, mun koko suku on Tampereelta kotosin ja siellä on tullut vietettyä paljon aikaa. 🙂 Samanhenkisiin tyyppeihin olis kyllä aina hienoa tutustua! Onneksi välimatkasta huolimatta kommunikointi onnistuu somessa, heh! 😀

   Like

 3. Yksi kilo rasvaa lisää vaatii noin +7000kcal tavallisen kalorimäärän lisäksi, joten kiloa rasvaa ei helposti saa muutamassa päivässä. Hyvä postaus kyllä, ei kannatakaan stressata syömisistä jouluna. 🙂

  Like

  1. Juuri näin! Sitä tässä ihmettelenkin, kun energiaa tuli kuitenkin kroppaan joka päivä n. 4000-5000 kalorin edestä, heh… 🙂

   Like

 4. Noh, kuulostaa tutulta. Itsekin jos joskus (aika usein) herkuttelu lähtee käsistä ähkyyn asti niin paino nousee vaan nesteturvotuksen takia ja kahdessa päivässä takas normipainossa. Mutta pitäis kyllä opetella siihen että kun alkaa tuntua riittoisalta niin lopettaa eikä syö itseään ähkyyn, vaatii harjoittelua. Välillä auttaa ajatus: “jos nyt jatkat syömistä niin mieti minkä kauhean olon saat”

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s