Liika proteiini ajaa ihmisiä sairaalaan

Entisenä Ehrmannin suurkuluttajana ja hiilihydraattien välttelijänä olen tullut jatkuvasti valveutuneemmaksi sen suhteen, missä menee se hieno viiva järjen ja huuhaan rajamailla. Itseasiassa jouduin hiljattain toteamaan, että omalla kohdallani tuo merkki ylitettiin jo vuosia sitten, vaikken siihen olekaan aiemmin sen enempää puuttunut.

Suurin osa meistä suomalaisista (ja varmasti monista muistakin länsimaalaisista) saa proteiinia omaan kulutukseensa nähden aivan liikaa. Iltasanomissa uutisoitiin jo vuosi sitten, että liian suuret määrät proteiinia aiheuttavat väestön keskuudessa terveyshaittoja, jotka ovat vieneet ihmisiä sairaalahoitoon asti. Proteiinibuumin takia suositusmäärät eivät tunnu enää riittävän, vaan proteiinia syödään enemmän – ihan vain varmuuden vuoksi. Terveydellisestä näkökulmasta katsottuna liikasaannin seuraukset tuntuvat etenkin munuaisissa ja niiden toiminnassa. Toisaalta taas paljon eläinkunnan tuotteita nauttiva henkilö voi kärsiä korkeasta kolesterolista.

Liikaa proteiinia

Jos kuitenkin lähestymme proteiiniasiaa liikasaannin alkuperäisen syyn, eli painonhallinnan kannalta, lopputulos on kaukana toivotusta. Kun hiilihydraattien osuutta ruokavalioista lähdetään korvaamaan proteiinilla, johtaa se ravintoaineiden saannin epätasapainoon, mikä tarkoittaa sitä, että keho ei pysty toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä tapauksessa elimistö ei saa tarpeeksi hiilihydraatteja (joita keho hyödyntää pääasiallisena energianlähteenään), mutta proteiinia tulee yli tarpeen. Koska keho hyödyntää sitä lihasten rakennusaineena ja ainoastaan välittömänä enrgianlähteenään, ylimääräinen, käyttämättä jäänyt proteiini varastoituu kylkiin – ei lihakseksi, vaan rasvaksi.

Mikä on sopiva määrä?

Nyrkkisääntönä 1 g – 1,5 g per painokilo on hyvä määrä proteiinia. 2 grammaa painokiloa kohden alkaa olla jo aikalailla maksimi. Mitä tämä tarkoittaa konkreettisesti?

Mietitään vaikka tuon 2 gramman kautta: Jos esimerkkinä toimii 60 kg painava henkilö, hän tarvitsee 120 grammaa proteiinia päivässä. Tuon määrän kattaa esimerkiksi:

6 kanafilettä = 120g proteiinia
6 purkkia rahkaa = 120g proteiinia
5 purkkia raejuustoa = 120g proteiinia
1,5 pakettia 10% naudan jauhelihaa = 120g proteiinia

Liikaa proteiinia

No yllättävän paljonhan sitä proteiinipitoista sapuskaa saa laittaa kurkusta alas, eikö niin? Jos syöt 5-6 ateriaa päivässä ja jokainen ateria sisältää yhden kappaleen jonkin näistä proteiininlähteistä, saat siis juuri sopivan määrän proteiinia? Kyllä, siinä tapauksessa jos et syö päivän aikana mitään muuta. Yleensä kuitenkin päivän pääateriat pitävät sisällään myös jonkin verran hiilihydraatinlähteitä, kuten riisiä, pastaa, mahdollisesti myös vihanneksia. Osa meistä syö aamiaiseksi puuroa ja välipaloilla saattaa upota myös leipää. Ja näissä kaikissahan tulee mukana myös proteiinia:

4 viipaletta ruisleipää ilman päällysteitä = 11g proteiinia
1 annos riisiä = 4g proteiinia
1 annos kaurapuuroa = 7g proteiinia
1 annos parsakaalia = 5g proteiinia

Liikaa proteiinia

Jos siis aterioihisi kuuluu erillinen proteiininlähde ja lisäksi syöt päivän aikana esimerkiksi edellämainitut “hiilihydraatin” lähteet, saat jo yli toistakymmentä ylimääräistä proteiinigrammaa. Jos olisimme laskeneet alimman suosituksen (1 grammaa proteiinia painokiloa kohden) mukaan, liikasaannin rajat paukkuisivat jo hälyttävästi. En missään nimessä kehota ketään vähentämään proteiininsaantiaan merkittävästi, mutta jos tiedät, että ko. ravintoainetta kuluu kohdallasi paljon, asiaan valveutuminen ei ole lainkaan huono juttu. Voit vaikka tarkastella ruokavaliotasi viikon verran ja pistää itsellesi tiedot ylös Fineliin. Jokaisen päivän päätteeksi sinun on helppo kurkata sieltä, miltä oma ravintoainejakaumasi näyttää. Kaiken kaikkiaan: ylimääräinen proteiini varastoituu rasvaksi ja todellisuudessa sen määrää kannattaisi kompensoida hiilihydraateilla – ei toisinpäin. Bonuksena: proteiini on kallista ja sen vähentäminen keventää myös kukkaroa.

Mahtavaa maanantaita kaikille!

Lisää luettavaa:

Lihottavatko hiilihydraatit?
Kiinteytyminen – bulkki vai dieetti?
Näin teet kiinteytymisestä itsellesi helpompaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s