Pitääkö somessa olla rehellinen?

Törmäsin hiljattain Facebook-päivitykseen, jossa henkilö kertoi olevansa harmistunut siitä, kun somessa aina kaikilla menee mukamas niin hyvin ja siitä, kun ihmiset näyttävät omasta elämästään vain ne parhaat puolet. Kirjoituksessaan henkilö toivoi, että josko ihmiset voisivat myös rohkeasti puhua niistä negatiivisista asioista ja olla rehellisempiä sen suhteen, mitä antavat itsestään ja omasta elämästään julki. Tätä asiaa on tietysti moneen otteeseen puitu ja uskallan myös väittää, että jokaista meitä on edes ihan pikkiriikkisen joskus ärsyttänyt jonkun tuttavan/ sometähden “täydellinen” elämä.

Pitääkö somessa olla rehellinen

En tiedä onko tämä nyt sitä niin kutsuttua aikuistumista, mutta nykyisin voin itse sanoa olevani aidosti onnellinen siitä, kun näen tuttuni hehkuttavan työtään tai ulkomaanreissujaan. Se antaa minullekin toivoa, inspiraatiota ja ennen kaikkea motivaatiota. Kun toinen elää unelmaansa, se ei ole minulta pois. Tästä päästäänkin avainkysymykseen: minkä takia niistä negatiivisistakin asioista pitäisi puhua? Tekeekö se henkilöstä kenties aidomman, uskottavamman – tai vähemmän ärsyttävän?

Pitääkö somessa olla rehellinen?

Toki rehellinen pitää aina olla. Mielestäni olisi väärin sanoa, että matkakohde, jossa tuli ryöstetyksi ja kolkatuksi on turvallinen ja rauhallinen lomaparatiisi lapsiperheelle (no siis voihan se olla, mutta tiedätte mitä tarkoitan…) Kuitenkaan se, että joku ihminen keskittyy jakamaan elämästään vain positiivisia asioita, ei tarkoita sitä, etteikö hän olisi rehellinen.

Pitääkö somessa olla rehellinen

Jos puhutaan vaikkapa Instagramista: toisille se on työ, toisille harrastus ja toisille satunnainen ajanviettopaikka. Kuului oma instatilisi ihan mihin tahansa kategoriaan, sinulla on oikeus tehdä siitä juuri omannäköisesi. Esimerkiksi itse laitan instaan paljon treenivideoita, eikä mielestäni jokaviikkoinen avautuminen siitä kuinka taas väsytti herätä ja kuinka kyseinen treeni ei oikein kulkenut tuo uskottavuutta asialleni. Tilini pääfokus on edesauttaa ihmisten treeni-intoa, ei lytätä sitä. Mitä jos vaikka Mäkkäri nostaisi mainoksissaan esiin, kuinka pikaruoka aiheuttaa syöpää ja miten järkyttävissä oloissa ne ah niin herkullisten pihvien raaka-aineena toimineet naudat ovat eläneet? No, se tietysti olisi ihan paikallaan, mutta periaate: jos haluat viedä omaa asiaasi eteenpäin, tuskin haluat lytätä sitä tuomalla esiin niitä negatiivisia puolia.

Sinun tilisi on sinun näköisesi

Sometilit toimivat meidän jokaisen omana, henkilökohtaisena brändinämme ja mielestäni sen hienous piilee nimenomaan siinä, että voit keskittyä juuri niihin asioihin mihin haluat. Tässä kohtaa myös katsojalla on vastuu. Jos toisen hehkutus ärsyttää, kannattaisi ehkä miettiä ennemmin sitä, mikä omassa elämässä on se tekijä, joka aiheuttaa moisen reaktion. Onko se kateus, riittämättömyyden tunne, oma epäonnistuminen samassa asiassa? Voit alkaa työstää näitä asioita itsessäsi ja samalla ihan kaikessa yksinkertaisuudessaan lakata seuraamasta henkilöitä, joiden jutut aiheuttavat sinulle pahaa oloa – siinäkään ei ole mitään väärää. Toki jos kyseessä on tuttu, kannattaa varmaan ihan rehdisti ensin kertoa mistä kenkä puristaa ja vasta sen jälkeen tehdä toimenpiteitä.

Pitääkö somessa olla rehellinen

Miksi myös kääntöpuoli pitäisi jakaa?

Itse voin avoimesti kertoa, että olen unfollannut muutamien fitnesstähtien tilejä ihan siitä syystä, että heidän “täydellisyytensä” aiheutti minulle riittämättömyyden tunnetta. Nyt kun en altistu jatkuvasti heidän päivityksilleen, minun on ollut paljon helpompi työstää omaa ajatteluani ja itsetuntoani. Missään kohtaa en kuitenkaan ole ollut sitä mieltä, että heidän olisi pitänyt muuttaa sisältöään ja six päk kuvien sijaan avautua selluliiteistaan – oli niitä tai ei. Sama asia toimii myös toisinpäin: nyt kun kehopositiivisuudesta on tullut iso juttu, eikö olisikin kummallista jos joku kurvien puolestapuhujana tunnettu tyyppi alkaisikin avautumaan omista epävarmuuksistaan ja siitä kuinka oikeasti olisi kivempi olla hoikka – piti se paikkaansa tai ei. Tai kun unelmatyötään hehkuttava avautuisikin yhtäkkiä surkeasta työilmapiiristään ja huonosta palkastaan – piti se paikkaansa tai ei. Minkä takia ihmisen pitäisi jakaa elämästään asioita, joita hän ei halua tai joita ei välttämättä ole edes olemassa? Jotkut meistä voivat olla aidosti juuri niitä positiivisuuden lähettiläitä, kaikki taas eivät ole. Mielestäni on kuitenkin tärkeintä, että jokainen pystyy ylipäätään löytämään positiivisia asioita elämästään, somen kautta tai ilman. Me emme koskaan tiedä mitä toinen käy todellisuudessa läpi, joten turha sitä on ulkopuolelta spekuloida ja verrata omaan elämäänsä.

Nautitaan siis ennemmin niistä kauniista kuvista, inspiroivista pävityksistä ja oman itsemme kehittämisestä – ja tietysti tästä lauantaipäivästä!

Lisää luettavaa:

Tunnetko epäonnistuneesi? Väitän, ettet kuitenkaan ole
Näin hioisin nykyistä hyvinvointibuumia
Mikä on sopiva paino naiselle?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s