Varma tie repsahtamiseen dieetillä

Sain hiljattain snäpissä loistavan kysymyksen ja se sopi niin hyvin myös omaan aiempaan elämääni, että ajattelin kirjoittaa aiheesta ihan oman postauksensa. Kyseessä on eräänlainen efekti, joka on varsin yleistä sellasten henkilöiden keskuudessa, jotka laskevat kaloreita ja mahdollisesti rajoittavat itseään syömästä tiettyä kalorimäärää enempää. Tämän taas aiheuttaa luonnollisesti joko pelko lihomisesta tai toive laihtumisesta/kiinteytymisestä.

Jos henkilö rajoittaa omaa energiansaantiaan esimerkiksi 2000 kilokaloriin päivässä, herkkupäivät ja juhlatilaisuudet voivat olla ongelma. Jos mielii tulla täyteen, 100g suklaata (eli noin 500 kcal) jättää aika kylmäksi verrattuna vaikkapa kolmeen ruisleipään juustoineen ja kinkkuineen (myöskin noin 500 kcal) tai salaattiannokseen, jota saa jo syödä aika massiiviset määrät päästäkseen 500 kilokaloriin. Mutta mitä jos edessä on synttärijuhlat tai nyt joulun alla pikkujoulut? Pitääkö kaikista hyvistä ruoista ja juomista kieltäytyä säilyttääkseen linjansa ja tullakseen kylläiseksi? Tässä kohtaa henkilön mieleen saattaa tulla nerokas ajatus: Mitä jos nautinkin nyt viikon aikana parituhatta kaloria vähemmän, jotta voin sitten ottaa juhlissa rennommin? Tai mitä jos nautinkin juhlissa muutamalla tuhannella kalorilla herkkuja ja vähennän ne sitten ensi viikon syömisistä?

Repsahtaminen dieetillä

Mielestäni tämä ei ole missään tilanteessa, kenenkään ihmisen kohdalla hyvä idea. Oikeastaan ylipäätään koko efektin aiheuttanut kaloreiden rajoittaminen ei ole hyvä idea, mutta se onkin sitten jo eri aihe. Eniveis, seuraavassa perustelut, minkä takia kaloreiden säästely tai lainaaminen on huono juttu.

Ajaudut lopulta syömään enemmän

Itse kutsuisin tätä lähes tulkoon kalorinlaskennan perisynniksi sen takia, koska sitä seuraa jossain vaiheessa totaalinen sortuminen. Ihminen, joka laskee kaloreita, omaa tyypillisesti jollain tavalla pakkomielteisen suhteen ruokaan ja itse myönnän ihan rehdisti kuuluneeni tähän porukkaan. Jos tälläinen henkilö lähtee rajoittamaan syömisiään vieläkin enemmän edes yhden päivän ajaksi, repsahdus seuraa vääjäämättä. Toisilla se voi olla edessä samana iltana, toisilla taas viikkojen tai kuukausien päästä. Itse en esimerkiksi kestä näläntunnetta lainkaan, mutta saatoin aiemmin kärvistellä pari päivää salaatinlehtiä ja kynsiä nakertaen, kunnes kantti ei enää kestänyt. Joko ratkesin syömään paketillisen riisikakkuja päällysteineen yhdeltä istumalta jo ennen juhlapäivää tai sitten vedin kyseisenä päivänä kolminkertaisen määrän herkkuja, koska hillitseminen ei vähäisten syömisten jäljiltä enää onnistunut.

Sama pätee kaloreiden lainaamiseen: energiasta pihistäminen herkkupäivän jälkeen voi tuntua pitkällä tähtäimellä hyvinkin masentavalta. Kärsit nälästä pitkälle viikkoon vain siksi että voit “pelastaa” tilanteen eivätkä kilot tarttuisi lanteille. Siis käytännössä rankaiset itseäsi siitä, että yhtenä päivänä sait nautiskella? Hullun hommaa sanon minä! Jälleen kerran, repsahdus on mitä luultavimmin edessä ennemmin tai myöhemmin.

Repsahtaminen dieetillä

Ratkaisu: älä rajoita!

Jos oikeasti haluat tuloksia JA samalla nauttia elämästäsi, ainoa vaihtoehto on luopua rajoittamisesta – kyllä vain. Ensinnäkin, sillä tavoin mitätöit kaiken herkkuihin ja syömiseen liittyvän mystiikan. Jossain kohtaa huomaat, että touhu pysyykin hyvin hallinnassa ja yliyönnit jäävät pois. Osaat tyytyä vähempään ihan omasta halustasi etkä mätä juustokakkua naamaan viidettä slaissia ihan vain siksi että sitä sattuu olemaan tarjolla. Useammassa kakkusantsissahan ei ole mitään pahaa, kunhan tiedät itse siitä todella vielä nauttivasi, ilman vatsan ratkeamista ja äklöä oloa.

Toisekseen, oman kokemukseni mukaan kroppa ei toimi lyhyellä aikavälillä niin tarkasti, että moiset kalorikeplottelut ylipäätään toisivat mitään oikeaa hyötyä. Niinä harvoina kertoina kun olen kaloreiden säästelyssä onnistunut, lopputulos on ollut ihan sama kuin koko ajan normaalisti syöneenä: paino ei ole muuttunut suuntaan tai toiseen, saatika kroppa muuttunut muutenkaan. Käytännössä kaloreiden rajoittaminen etu- tai jälkikäteen ei siis oikeastaan tuo mitään lisäarvoa painonpudotukseen/kiinteytymiseen.

Syökää siis ihan normaalisti pitkin viikkoa ja nauttikaahan pikkujouluista!

Lisää luettavaa:

Kalorinlaskennan isoimmat ongelmat
Kieltäydytkö herkuista? Lue tämä, jos haluat makeanhimosta eroon oikeasti!
Laihdutuskuuri on laihtumisen este!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s