Mitä nälkä kertoo aineenvaihdunnasta?

Kerroin hiljattain blogissa nostaneeni kaloreita ylöspäin ja tavoitteenani onkin korottaa päivittäinen energiansaanti ennätyslukemiin. Tähän projektiin ryhtyessäni suorastaan hekumoin ajatuksella siitä, että saisin syödä paljon herkullisempia ruokia, paljon useammin ja mahduttaa jopa herkkuja päivän kaloreihin. Pisteet kauniista ajatuksesta, mutta valitettavasti teoria ja käytäntö eroavat toisistaan lähes yhtä paljon kuin yö ja päivä.

Vaikuttaako näläntunne aineenvaihduntaan

Nälkä ei lopu syömällä

On kesä 2016. Treenaan salilla kolme kertaa viikossa, harrastan hyötyliikuntaa 3 tuntia viikossa, syön 1700 kcal päivässä ja pudotan painoa 3 kiloa kuukaudessa. Nälkä pysyy kontrollissa, vaikkakin juuri ennen ruoka-aikaa vuoallinen makaronilaatikkoa tai pari grillikanaa uppoaisi helposti. On kesä 2017. Treenaan salilla 4 kertaa viikossa, harrastan kävelyä/muuta aerobista 7 tuntia viikossa, syön 1500 kcal päivässä ja pudotan painoa 0 kiloa kuukaudessa. Nälkä loistaa poissaolollaan, ruoka-ajoista pidetään kiinni ihan vain muodon vuoksi. On talvi 2017. Treenaan salilla 4 – 5 kertaa viikossa, harrastan höytyliikuntaa 3 tuntia viikossa, syön 2200 kcal päivässä ja lisään painoa 0 kiloa kuukaudessa. NÄLKÄ ON JÄÄTÄVÄ, vähintään tunnin päästä edellisestä ruokailusta alkaa jo hiukoa uudestaan.

Johtopäätös tästä on siis se, että näläntunne kertoo meille aika paljon siitä, miten kroppamme pelittää. Toki nämä ovat yksilöllisiä juttuja, mutta oman kokemukseni mukaan näläntunne ja aineenvaihdunta kulkevat aikalailla käsi kädessä ja samankaltaisia kokemuksia olen kuullut myös muilta. En missään nimessä väitä, että nälkää kuuluisi varsinaisesti nähdä, mutta mielestäni säännöllistä ruokarytmiä noudattaen ennen seuraavaa ateriaa tulisi vähintäänkin hiukoa. Mielestäni se kertoo myös jotain aineenvaihdunnan heräämisestä, että en siis ole ottanut käytännössä kiloakaan lisää painoa näiden kuukausien aikana, kun olen energiansaantiani nostanut.

Vaikuttaako näläntunne aineenvaihduntaan

Ei se tähän jää!

Tällä hetkellä nauttimani päivittäinen kalorimäärä on edelleen turhan alhainen aktiivisuuteeni nähden ja tavoitteena onkin tosiaan hilata energiansaantia jatkuvasti ylöspäin. Kaikkea ei voi kuitenkaan tehdä saman tien, sillä kropan täytyy tottua muutokseen ja kärsivällisyyttä tarvitaan. Minua naurattaa, että vielä jonkin aikaa sitten olisin suunnilleen pyörtynyt ajatuksestakin syödä näin “paljon”. Nyt huimausta aiheuttaa vain ja ainoastaan vanhan meingin muistelu ja se, miten vääristynyt kuva minulla oli ihmisen energiantarpeesta. Iltalehdessäkin oli hiljattain juttu, jonka mukaan 65 kg painava nainen tarvitsee energiaa 2100 kilokalorin edestä päivässä, ilman liikuntaa. Miettikääs sitä! Tähän kun lisätään aktiivinen arki ja viisi salitreeniä päälle, energiaa kuluu jo ihan kiitettäviä määriä. Silti ihmiset kuitenkin kärvistelevät satojen tai jopa tuhannen kilokalorin vajeissa on/off -tyylisesti vuosikausia, saavuttamatta sillä oikeastaan mitään. Harrastin itsekin tätä kamppailua ihan liian kauan ja se verotti osan nuoruusvuosistani, valitettavasti. Toisaalta, olihan tuo aika myös varsin opettavaista. Turha menneitä on katua, koska tulevaisuudessa on aina uusi mahdollisuus.

Uskalletaan siis syödä niitä hyviä, ravitsevia ruokia tarpeeksi ja nautitaan elämästä!

Lisää luettavaa:

10 oivallusta aiheesta fit
Hoikka, muodokas… Kelpaako keskiverto enää lainkaan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s