Voiko ilman treeniohjelmaa kehittyä – siis oikeasti?

Personal Trainereiden määrä kasvaa huimaa vauhtia ja sitä mukaa myös palveluntarjonta. Vanha kunnon Fitfarm on saanut rinnalleen aimokasan kilpailijoita aina yksittäisistä toimihenkilöistä isompiin kuntoilualan bisneksiin. Parhaat markkinointiosaajat pistävät treeniohjelmia omiin kanaviinsa/sivustoillensa ihan ilmaiseksi! Toisin sanoen, yhdenkään saliharrastajan ei tarvitse surkutella treeniohjelman puuttumattomuutta – niitä on saatavilla joka lähtöön.

Treenaaminen ilman ohjelmaa

Mihin treeniohjelmaa tarvitaan?

Treeniohjelman sisältö riippuu monesta tekijästä, mutta sen pääasiallinen tarkoitus on viedä käyttäjänsä jotakin tavoitetta kohti. Tyypillisimpiä syitä treeniohjelman hankkimiseen on parhaan mahdollisen hyödyn saaminen irti lihastenkasvatusprojektista tai päinvastoin, mahdollisimman tehokas (rasva)massan karistaminen. Käytännössä se tarkoittaa johonkin tiettyyn treenirutiiniin sitoutumista pidemmäksi ajaksi, jolloin kehitystä pääsee tapahtumaan tehostetusti jollakin tietyllä osa-alueella. Härskisti yleistetty esimerkki: naisten joukossa farkkujen takaosaa ahtauttavat treeniohjelmat viedään käsistä ja miesten joukossa paidan hihaosan kinnausta aiheuttavat ohjelmat ovat kovaa huutoa.

Treenaaminen ilman ohjelmaa

Minkä takia et haluaisi treeniohjelmaa?

Treeniohjelmalla saa siis tuloksia, kunhan sitä muistaa vaihtaa 2-3 kuukauden välein. Ja siinähän se ongelma piilee. Useampi kuukausi samoja liikkeitä viikosta toiseen?! Yksi tutuimpia lausahduksia mitä olen aiheen tiimoilta kuullut on: “hankin salikortin ja ostin samalla kuntokeskuksen PT:ltä treeniohjelman. Huomasin kuitenkin salilla käymisen olevan äärettömän tylsää enkä ymmärrä miten joku voi jaksaa tehdä sitä samaa asiaa vuodesta toiseen.”

Moni aloittelija löytääkin itsensä eräänlaisesta kierteestä. Halutaan parempi vartalo, tiedetään että sen saavuttaminen vaatii treeniä, hankitaan salikortti ja treeniohjelma ja motivaatiopuuskan avulla jaksetaan käydä veivaamassa samoja liikkeitä pari viikkoa. Lopulta todetaan että salille lähteminen kiinnostaa yhtä paljon kuin uutisikkunan katsominen kotisohvalta ja näistäkin kahdesta vaihtoehdosta helpompi eli jälkimmäinen vie voiton. Yksi yhteinen asia vaivaakin sekä aloittelijoita että ammattilaisia: pitkällä tähtäimellä ohjelman noudattaminen voi käydä tylsäksi ja latistaa motivaation, vaikka sen alkuperäinen tarkoitus olisikin täysin päinvastainen.

Treenaaminen ilman ohjelmaa

Voiko ilman treeniohjelmaa kehittyä?

Sanotaan, että treeneissä suunnitelmallisuus on kaiken a ja o eikä päämäärätön tekeminen johda mihinkään. Se on ihan totta. Suunntelman ei kuitenkaan tarvitse olla piirun tarkka ja kiveen hakattu. Mielestäni riittää, että muistetaan mitä ollaan edellisellä kerralla tehty ja painotetaan päivän treeni muualle (ellei sitten tavoitteena ole käydä koko vartaloa läpi yhden treenin aikana.) Eli todellakin voi kehittyä ilman treeniohjelmaa. Itse olen käynyt salilla tekemässä liikkeet käytännössä aina “fiilispohjalta.” Välillä haluan kehittää jotakin yhtä pääliikettä erityisesti, jolloin tietysti huolehdin että sitä tulee treenattua vähintään kerran tai pari viikossa. Sen lisäksi teen vaihdellen pääliikettä tukevia harjoitteita, samalla kuunnellen itseäni ja pohtien mikä sillä kerralla tuntuisi mielekkäältä. Tarkan treeniohjelman noudattamista olen kokeillut, mutta jostakin syystä se syö omaa motivaatiotani ja saa tekemisen tuntumaan enemmän suorittamiselta kuin hauskanpidolta. Tämän tiedän kuitenkin jakavan mielipiteitä ja osaa nimenomaan suunnitellumpi tekeminen moivoi parhaiten. Kuuluit sitten kumpaan kastiin tahansa, treeniohjelman varaan ei missään nimessä salilla käymistä tarvitse jättää.

Energistä viikonloppua tyypit!

Lisää luettavaa:

KOTITREENI: Ylävartalo pumppiin
KOTITREENI: Vatsalihakset tikkiin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s