Etkö ehdi tai jaksa treenata? Se on täysin ymmärrettävää

Sanotaan, että kaikilla on se sama 24 tuntia vuorokaudessa käytettävänään ja että siitä tulisi irrota ainakin yksi tunti treenaamiseen muutaman kerran viikossa. Teoriassahan ajatus on erittäin toimiva, mutta kun siirrytään käytäntöön, ei asia olekaan enää niin simppeli. Iän ikuiset motivaatiolausahdukset kuten “no pain no gain” tai inspiraatiokuvat, joissa malli poseeraa kahdeksan vatsapalikan kera, voitaisiin omasta mielestäni jo unohtaa. Vaikka niiden tarkoitusperät ovat varmasti alunperin hyviä, itse näen ne ennemminkin syyllistämislausahduksina ja itsetunnonalentamiskuvina. Samalla tavalla ajatus siitä, että kaikilla olisi se sama 24 tuntia aikaa hyödynnettävänään, ei oikein uppoa minuun.

Ei aikaa treenata

Tekosyyt ovat ihan oikeita syitä

Kun kiireisessä uraputkessa painava kahden lapsen isä tai äiti sanoo olevansa liian väsynyt treenaamaan, hän luultavasti on liian väsynyt treenaamaan – ja sama pätee ihan kehen tahansa muuhunkin. Eihän kukaan ulkopuolinen voi määritellä mikä on kenenkin jaksamiseen sopiva tapa tai oikea määrä urheilla. Kipukynnyksen tavoin kaikki muutkin “sietoon” liittyvät ominaisuudet voivat vaihdella. Joidenkin ihmisten kohdalla treenaaminen lisää stressiä ja joidenkin ihmisten kohdalla se vapauttaa stressistä. Tai jollekin pitkiin yöuniin panostaminen voi olla tärkeämpää kuin salikortin vinguttaminen. Mikäli elämäsi on ilman treenaamista jo niin rikasta, ettei jumppaamiselle tunnu riittävän aikaa, onneksi olkoon! Mikäli elämäsi on henkisesti niin kuormittavaa, ettei treenaamiseen tunnu riittävän voimavaroja, turha siitä on lisästressiä ottaa.

Elämäntilanteet eivät ole vertailukelpoisia keskenään

Kuten ylemmässä kappaleessa jo hieman sivusin, syitä treenaamattomuuteen (ja treenaamiseen) on useita. Vaikka heitin ensimmäisen esimerkin kiireisen ihmisen elämästä ja siihen liittyvistä haasteista, voi homma olla myös ihan täysin toisinpäin. Esimerkiksi työttömättömäksi jääneellä henkilöllä luultavasti olisi aikaa käydä treenaamassa, mutta hankalasta elämäntilanteesta johtuen siihen tarvittavat voimavarat voivat puuttua. Kiireiselle uraihmiselle puolestaan se tunnin jumppa voi olla mielenterveyden kannalta tärkein henkireikä. Toivoisin, ettemme kyseenalaistaisi kenenkään edesottamuksia peilaamalla niitä omaan tekemiseemme. Toki jos tiukassa elämäntilanteessa oleva henkilö itse tiedostaa motivaationpuutteensa ja haluaa tehdä asialle jotakin, voi olla enemmän kuin paikallaan tsempata häntä. Siinä kohtaa osa palkkaa itselleen personal trainerin tai purkaa tuntojaan jollekin läheiselleen, jolta tietää saavansa potkua ja kannustusta. Tässäkin tilanteessa henkilö osaa siis varmasti antaa jonkinlaisen merkin siitä, että hän on halukas ottamaan motivointia vastaan. Syyllistäminen ja tuomitseminen taasen ovat huonoja motivaatiokeinoja, tapahtuivat ne sitten henkilön omasta tai jonkun muun toimesta.

Ei aikaa treenata

Liikunta tukee terveyttä

Sitä ei sovi kiistää, etteikö kuntoilu tekisi ihmiselle erittäin hyvää. Meidän vartalomme lihaksisto ja nivelet on luotu sellaiseksi, että pystymme liikkumaan ja kannattelemaan suhteessa raskaitakin kuormia. Itse olen kuitenkin oppinut hyväksymään henkisen hyvinvoinnin ihan yhtä merkittäväksi osaksi terveyttä kuin fyysisenkin. Toisin sanoen: liiku niin, että se tekee sinulle hyvän olon ja tuo lisäarvoa elämääsi. Älä haukkaa liian isoa palaa kerrallaan tai sorru kaikki tai ei mitään ajatteluun. Kotijumppia ja kävelylenkkejä vähätellään mielestäni turhaan – kaikki tekeminen vie meitä eteenpäin! Vaikkei 10 minuutin kehonpainotreeni kerran viikossa kuulosta paljolta, ero on valtaisa verrattuna sen tekemättä jättämiseen. Kaikista tärkeintä onkin noudattaa sellaista treeniaikataulua, jota pystyy ylläpitämään. Määrää on helppo kasvattaa myöhemmin, kun muu elämä antaa myöden.

Me emme ole robotteja ja sen takia pääkoppaa on myös tärkeää kuunnella. Mahtavaa torstai-iltaa tyypit! P.S. Mikäli haluatte aina tiedon uusimmista postauksista, käykää ihmeessä tykkäämässä NiciFitin Facebook-sivusta!

Lisää luettavaa:

Montako treenikertaa viikossa on riittävästi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s