Unen vaikutus painonhallintaan

Mikäs tässä perjantaita vietellessä yksin kotisohvalla, silmät lurpsuen kahdeksalta illalla. Täytyy sanoa, että aamuvalmennuksiin herääminen klo 4.45 on tuntunut hiukan nihkeältä, vaikka aiemmassa työssäni sainkin tottua kellon soimiseen kukonlaulun aikaan. Valitettavasti olen kuitenkin niitä ihmisiä, joilla iltaisin pään tyynyyn iskeminen ei aiheuta välitöntä kuorsaamisreaktiota ja siitä johtuen kello tuntuu soivan aina liian aikaisin. Joskus nukahdan nopeastikin, mutta välillä hyöriessä ja pyöriessä menee pitkälle aamuyöhön. Eihän siinä, tämä on ihan tuttua kauraa jo lapsesta saakka.

Se, mitä olen kuitenkin hiljattain tullut ajatelleeksi, on unen todellinen vaikutus omaan hyvinvointiini. Olen varmaan koko elämäni nukkunut ihan liian vähän jos keskiarvoa lähdettäisiin mittaamaan, enkä ole enää ihan varma voiko se olla hyväksi – oikeastaan kysymys pitäisikin muotoilla niin päin, että kuinka haitallista liian vähäinen nukkuminen loppupeleissä on.

  Uni ja painonhallinta

Minä treenaan tyypillisesti useamman kerran viikossa ja pitäydyn rutiinissani olin sitten nukkunut tai en. Minua kiehtookin se, miten suuri merkitys laadukkaalla unella on nimenomaan treenin ja toisaalta myös painonhallinnan kannalta. Sanotaan, että syvän unenvaihen puuttuminen lihottaa ja etsintöjeni kautta törmäsinkin Reijo Laatikaisen mielenkiintoiseen kirjoitukseen (joka ei henkilökohtaisesti minua ilahduttanut…)

Unenpuute aiheuttaa lihaskatoa?

Jaiks! Voiko tämän surullisempaa tietoa ollakaan? No ehkä voi, muttei tässä yhteydessä. Reijo kertoo tekstissään, että painonpudotuksessa yli kahdeksan tunnin yöunilla voidaan edesauttaa rasvan palamista ja ehkäistä lihasmassan vähenemistä, kun taas viiden tunnin yöunilla… Noh, tulos on päinvastainen. Vähemmän nukkuneet saattavat myös tuntea itsensä nälkäisemmäksi päivän aikana ja heidän rasvanpolttonsa voi siirtyä herkemmin säästöliekille. Nämä seikat perustuvat lyhytkestoiseen tutkimukseen, joka vahvistaa aikaisempaa käsitystä unenpuutteen merkityksestä.

Konkreettisiksi tekijöiksi tekstissä listataan:

Väsymyksen aiheuttaman fyysisen aktivisuuden väheneminen
Unenpuutteen negatiivinen vaikutus kylläisyyttä sääteleviin hormoneihin
Pidempi syömiseen käytettävissä oleva aika
Unenpuutteen aiheuttama lämmöntuoton väheneminen
Stressihormonin eli kortisolin liika erittyminen

Uni ja painonhallinta

Osaan tekijöistä on siis mahdollista vaikuttaa unenpuutteesta huolimatta, toisiin taas ei. Kuten aiemmin jo totesin, vähillä unilla treenaamista en itse ole kokenut ongelmaksi, enkä myöskään koe nukkumattomuuden vaikuttavan kylläisyyteeni. Muita tekijöitä onkin sitten hieman hankalampi “kumota” ja aion kyllä jatkossa kiinnittää nukkumiseen enemmän huomiota. Jotenkin vain tuntuu siltä, että tekemistä riittää aina myöhään yöhön saakka, vaikka herätyskellon soimiseen olisikin enää se kuusi tuntia aikaa. Ja sitten on tosiaan niitä päiviä, kun nuijanukutus vaikuttaa ainoalta keinolta päästä unten maille…

Oma tietouteni tässä uniasiassa on harmillisen rajoittunutta ja haluaisin ehdottomasti kuulla aiheesta lisää. Onko siellä unieksperttejä? Saako ihminen treenata vain parin tunnin yöunilla? Vaikeuttaako unettomuus painonhallintaan oikeasti merkittävissä määrin? Kertokaa ihmeessä, mikäli teillä on enemmän tietoa.

Itse taidankin näillä puheilla painua pehkuihin, elikkäs good night everyone!

Lisää luettavaa:

Avain onnistuneisiin päiväuniin!

2 thoughts on “Unen vaikutus painonhallintaan”

  1. Mulla on itellä kyllä just toi, jos herään kovin aikasin ja meen silti normiaikaan syömään, niin siinähän ehtii syödä yhden aterian enemmän ja nälkäkin käskee sen tekemään! Eli helposti +400kcal päivän ruokailuihin 😀 ite oon onneks jo pitkään osannu prioriosoida levon jopa tarvittaessa treenin edelle ja onneks joustava elämäntilanne mahdollistaakin riittävän nukkumisen sekä treenien siirron päivältä toiselle 🙂

    Like

    1. Uskon tuon olevan tosi merkittävä tekijä monelle, koska kyllähän sitä tosiaan valveilla tuntee nälän ihan eri tavalla kuin nukkuessa. 😀 Mutta se on tosi tärkeetä että osaat höllätä oikeassa paikassa ja siirrät treenejä tarvittaessa. Kuulostaa järkevältä! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s