Näin hioisin nykyistä hyvinvointibuumia

Uusimmaksi hyvinvointialan trendiksi on noussut ennen kaikkea höllääminen. Treenaaminen toteutetaan hyvän olon ehdoilla, eikä ulkoäkötavotteille anneta enää kovinkaan paljon painoarvoa. Ruokaa pitää syödä tarpeeksi ja herkuttelukin on sallittua. Itse henkilökohtaisesti rakastan tätä ilmiötä, enkä oikeastaan näe mitään syytä minkä takia joku ei rakastaisi. Mikä voisi olla parempaa kun se, että saamme kaikki olla juuri sellaisia kuin olemme?

Hyvinvointibuumi

Itsensä hyväksyminen

Ainoa asia mitä olen välillä tullut pohtineeksi on se, mitä voidaan oikeasti “luvata.” Jos vaikka 2 salitreeniä viikossa suorittavalle, motivaatio-ongelmista kärsivälle henkilölle sanotaan että “Hei! Treenaa vain silloin kun oikeasti hyvältä tuntuu, itseltään ei pidä vaatia liikaa!”, voi se olla hänelle karhunpalvelus. Osa meistä kun nimenomaan tarvitsee sitä motivointia ja potkua takalistoon, siinä missä osa suorittaa kaiken tuplana. Joskus vaikuttaa siltä, että ilmoille tuodaan pelkästään se, mitä ihmiset haluavat kuulla. Annetaan ymmärtää, ettei treenien vähentäminen tai vapaammin syöminen vaikuttaisi tuloksiin/ulkonäköön millään tavalla. Mielestäni ennemminkin tulisi korostaa sitä, että esimerkiksi kitukaloreiden nostaminen normaalilukemiin voi muuttaa kehonkoostumusta ainakin hetkellisesti pehmeämpään suuntaan, mutta mitä sitten?

Hyvinvointibuumi

Pointtini on, että ennen minkäänlaisia pysyviä muutoksia, meidän tulee hyväksyä itsemme joka koossa. Meidän on lopetettava makkaroidemme ja elopainomme tarkkailu sekä itsemme vertailu täydellisiin sometähtiin. Hommaa ei edesauta se, että muutamme käyttäytymistapojamme, mutta emme varaudu lainkaan henkisesti kropassamme tapahtuviin mahdollisiin muutoksiin. Kun pakkotreenaaja lähtee vähentämään treenimääriä, hän luultavasti tarkkailee kehoaan peilistä entistä enemmän, “vahtien” ettei mitään muutosta entiseen tule. Tämä on asioiden kieltämistä, eikä missään nimessä itsensä hyväksymistä/hölläämistä. Mitä jos jatkuvan tarkkailun sijaan pakkotreenaaja pyrkisikin alusta alkaen olettamaan, että kroppa muuttuu ja se kuuluu asiaan? Miten paljolta stressiltä hän välttyisikään, kun hän olisikin jo valmiiksi sinut korkeamman rasvaprosentin kanssa?

Liikunnan vaikutus terveyteen

Itse olen aina pitänyt yleisiä liikuntasuosituksia hyvänä mittarina sille, mikä on sopiva määrä treeniä. En voisi liikunta-alan ammattilaisena sanoa, että aerobinen harjoittelu on turhaa, eikä sitä tarvitse tehdä, koska se ei ole totta. Emmehän me auringon palvojiakaan kehota nauttimaan säteilystä niin paljon kuin sielu sietää, vaikka se kuinka palvelisikin heidän henkistä hyvinvointiaan. Höllääminen on siis täysin ok, eikä joka viikko välttämättä pysty suoriutumaan yhdestäkään treenistä. Siihen ei onneksi maailma kaadu. Suositukset ovat kuitenkin hyvä ohjenuora sille, mihin aikuisen ihmisen tulisi pyrkiä mahdollisimman terveen elämän takaamiseksi.

Hyvinvointibuumi

Sen sijaan ikuinen timmimmän kropan tavoittelu joutaa jo jorpakkoon jokapäiväisine hikijumppineen ja kitukaloreineen. Tilalle kannattaa etsiä itselleen mieluisa liikuntaharrastus, jonka parissa viihtyy säännöllisesti ja jonka toteutuminen on helppo järjestää. Lihaskuntoharjoitteluksi sopii mainiosti ihan kotona toteutettu jumppa välineitä vaihdellen (kehonpaino, kavakuula, käsipainot…) niin, että koko vartalo tulisi käytyä läpi viikon aikana. UKK-instituutin suositusten mukaan aikuinen ihminen saa merkittäviä terveyshyötyjä harjoittaessaan matalasykkeistä aeobista 2,5h viikossa, eli puolen tunnin ajan viitenä päivänä viikossa. Sen lisäksi lihaskuntoharjoittelua olisi hyvä tehdä 2 kertaa viikossa. Nämä määrät ylittävä harjoittelu onkin jo ekstraa, josta ei kannata stressata turhia. Liiku ihmeessä, jos muilta kiireiltäsi ehdit ja jos vaativan arjen ohessa jaksat. Muista kuitenkin, että terveys tulee aina edellä.

Sellaisia ajatuksia tällä kertaa, mahtavaa että jaksoitte jälleen lukea turinoitani! Toivottavasti saitte tästä ajatuksesta (hieman sekavasta selostuksesta huolimatta) kiinni. Ei muuta kun mahtavaa keskiviikkoiltaa joka iikalle!

Lisää luettavaa:

Laihdutuskuuri on laihtumisen este!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s