10 oivallusta aiheesta fit

Minusta tuntuu, että 22 ikävuoden pärähdettyä mittariin olen valveutunut monessa asiassa. Vaikka vain kahden kuukauden päivät on kerennyt vierähtämään, näen asiat jotenkin ihan eri tavalla kuin aiemmin. Oikeastaan joka päivään mahtuu sellaisia ahaa-elämyksiä, joiden kohdalla saa ihmetellä miten en ole ymmärtänyt asiaa aikaisemmin. Liikunta- ja ruokavalio- sekä ylipäätään terveysjutut pyörivät mielessäni paljon ja toisinaan tuntuu, että ne ovat vieneet vuosien varrella turhankin paljon tilaa pääkopasta. Sen takia olen tehnyt paljon töitä itseni kanssa ja etsinyt juuri itselleni sopivia ratkaisuja sellaisten elintapojen suhteen, jotka minun on helppo ylläpitää ilman sen kummempia pohdintoja. Ajattelinkin nyt jakaa kanssanne oivallusten top 10-listan, jotka ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan vaatineet minulta 22 vuotta ymmärtää.

DSC_0848

Olen oppinut fittiydestä…

…sen, että ihminen voi olla fit ja syödä silti mitä ikinä huvittaa. Siis periaatteessa. Mummon kahvipöytää ei siis tarvitse arkenakaan karttaa ja leffaelämyksen voi täydentää irtokarkeilla hyvällä omalla tunnolla miniporkkanoiden sijaan.

…sen, että treeni maistuu parhaiten silloin, kun itseään ei tarvitse pakottaa. “Saa” toimii pajon paremmin kuin “pitää”. Työpäivän jälkeinen väsyneenä hutiloitu pakkotreeni ei varmasti kehitä samalla tavalla kuin päivällisen ja päikkäreiden jälkeinen hyvää oloa edistävä vapaaehtoinen treeni.

…sen, että ateriat voi syödä nälän mukaan, ei kellon tai kaloreiden. Joskus ateriat saattavat jäädä kolmeen suurempaan ja joskus kuuteen pienempään. Joskus aterioiden välillä on kuusi tuntia ja joskus kaksi tuntia. Kaikki on ihan yhtä ok.

DSC_0866

…sen, että ei ole olemassa terveellisiä ruokia ja epäterveellisiä ruokia. Kuten ravitsemustieteiden opettaja viimevuonna viisaasti esitti: jokaisessa ruokavaliossa on jotain hyvää, vaikka se olisi kuinka huono tahansa. Nyt vasta todella sisäistän, mitä hän sillä tarkoitti.

…sen, että laadukas alkulämmttely johtaa yleensä laadukkaaseen treeniin ja huono alkulämmittely johtaa yleensä huonoon treeniin. Kun olen muiden mukana tunnilla, lämmittelyt tulee tehtyä kunnolla ja tulokset ovat sen mukaisia. Kun treenaan yksin, alkulämmittely on vähän sinne päin, eikä rauta tunnu nousevan läheskään yhtä hyvin.

…sen, että hiilihydraattia pitää syödä tarpeeksi, eikä se todellakaan kerry lanteille isompinakaan määrinä. Hiilihydraatilla on tärkeä tehtävä energianlähteenä ja päivän ruoka-annosten tulisikin koostua suurelta osin kyseisestä ravintoaineesta.

DSC_0839

…sen, että päivittäinen aktiivisuus kannattaa. Lepopäivänäkin kävelylenkki piristää kummasti ja edesauttaa hapenkuljetuselimistön toimintaa. Vaikka totaalilevosta nauttiminen on täysin sallittua, kevyestä aktiivisuudesta ei ole haittaa, mikäli sille päälle sattuu.

…sen, että ilman henkistä hyvinvointia ei fyysinen hyvinvointi toteudu. Kesällä vedin itseni ihan loppuun alhaisilla kaloreilla ja ajattelin koko ajan pääseväni elämäni kuntoon. Pään sisällä myllersi jatkuva stressi ja ahdistus, mutta ulkoisia muutoksia ei tullut.

…sen, että alkuaikojen nousujohteisten treenien tasaannuttua ei saa luovuttaa. Olen huomannut, että nykyään saatan hinkata samoja painoja viikkotolkulla. Kärsimättömänä ihmisenä Hulk-hetkien puuttuminen salitreenistä aiheuttaa tietynlaista turhautumista, mutta toisaalta tiedostan ettei kirveen heittäminen kaivoon ole ratkaisu.

DSC_0877

…sen, että aamutreenaaminen voi todellakin onnistua. Vapaa-aika kun on töiden jälkeen sen verran rajallista, että salitreeni suihkuineen ja matkoineen monta kertaa viikossa haukkaa siitä turhan suuren palan. Ei muuta kun aikaisemmin nukkumaan ja aikaisemmin ylös, aamiainen nassuun ja treenille. Sen ansiosta kaverin kahvikutsusta tai mahdollisista ylitöistä ei tarvitsekaan kieltäytyä myöhemmin päivällä!

Kolahtiko joku näistä omalle kohdalle? Onko teillä herännyt mitään oivalluksia samasta aiheesta? Jakakaahan mietteitänne kommenttikentässä!

Ihanan kirpsakkaa alkuviikkoa kaikille!

Minut löytää myös:
Instagram: @nicoleharmes
Snapchat: @nicoleharmes

Lisää luettavaa:

Asiat, joiden avulla tein arjestani helpompaa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s