Kalorinlaskennan isoimmat ongelmat

Osa meistä on tehnyt sitä jo iät ja ajat, siinä missä osa on puuhaan innostunut vasta älypuhelimiin saatavien sovellusten myötä. Kaloreiden laskeminen on tunnetusti tehokas keino saada juuri oikea määrä ruokaa omaan kulutukseensa nähden. Etenkin laihduttajille kaloreiden laskeminen voi tuoda hyvinkin nopeita tuloksia, kun suhde energiankulutuksen ja sen saannin välillä on nähtävissä mustaa valkoisella. Se, mitä monet eivät alkuhuumassa tule kuitenkaan välttämättä ajatelleeksi on, että kaloreiden tarkkailusta voi seurata myöhemmin ongelmia. Pahimmassa tapauksessa sillä kaivaa kuoppaa itselleen vuosien ajan, kun kerran opitut kalorimäärät eivät unohdukaan mielestä vaikka kuinka yrittäisimme. Tarkoitukseni ei ole demonisoida kyseisen “työkalun” käyttöä – tavoitteellisessa tekemisessä energiansaannin laskeminen on lähes pakollista. Postaus sisältää ennemminkin pohdintaa siitä, minkä takia kaloreista ei kannata ottaa turhaa stressiä jokapäiväiseen elämäänsä.

Kaloreiden laskeminen ei huomioi ravintoaineiden saantia oikeassa suhteessa

Olet varmasti kalorilaskentaan liittyen kuullut myös “makroista”. Kansankielellä makroravinteilla tarkoitetaan niitä kolmea ravintoaineryhmää, josta ruokavaliomme koostuu: hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat. Pitkässä juoksussa meidän tulisi saada jokaista näistä oikeassa suhteessa, jotta kroppamme pelittäisi. Ongelmia syntyy, kun laskemme pelkästään kaloreita. Vaikka nautimme energiaa kulutukseemme nähden oikean verran, voimme silti syödä ihan päin honkia.

Ratkaisuksi tähän en missään nimessä suosittele makrojen vahtaamista kaloreiden vahtaamisen sijaan. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, kaikkein paras keino on syödä kaikkea monipuolisesti. Hiilihydraatteja tarvitsemme suhteessa eniten, proteiinia hiukan vähemmän ja rasvaa maltillisesti. Hyödynnä tätä nyrkkisääntöä jo seuraavaa ateriaa koostaessasi, söit sitten määrällisesti miten paljon tahansa. Jos olet epävarma, käy ihmeessä tsekkaamassa vanha kunnon ruokaympyrä ja lautasmalli – niiden avulla on hankala mennä metsään.

Kaloreiden tarkkailu tekee mukavaksi tarkoitetuista tilanteista stressaavia

 Kun olet kylässä tai vaikka ravintolassa syömässä, et luonnollisesti tiedä mitä kaikkea ruokaan on laitettu, minkä verran ja paljonko siitä määrästä on juuri sinun lautasellasi. Tämä ajaa meidät helposti a) joko ahdistumaan ja potemaan morkkista tilanteista, joissa tiedämme joutuvamme syömään “sokkona”, b) jättäytymään pois sosiaalisista tapahtumista joihin liittyy syömistä tai c) kantamaan mukana omia eväitä. Yhdessäkään noista kohdista ei ole mitään järkeä ottaen huomioon, että ne kaikki lisäävät stressiä jollain tapaa. Kohta b):n ongelmana on se, että jatkuva sosiaalisista tilanteista poisjättäytyminen saa meidät jossain kohtaa tuntemaan olomme ulkopuoliseksi, etenkin jos olisimme oikeasti halunneet mennä. Se, että joutuu kieltäytymään kivoista asioista vain oman ruokavalionsa takia sotii vahvasti sen kanssa, mikä ainakin omasta mielestäni tekee elämästä elämisen arvoista. Kohta c):n laitoin tähän tekstiin hiukan varoen. Ajatuksen tasolla omien eväiden mukana kantaminen ei ehkä ole niin paha – joutuvathan monet allergikot ja esimerkiksi keliaakikot sitä tekemään. Silti omasta mielestäni vaikkapa ravintolaan omien eväiden kuskaaminen vie koko idean ravintolaan menemisestä ja edelleen aiheuttaa ylimääräistä järjestelyä, mikä puolestaan lisää stressiä.

Emmekö me voisi vain nauttia siitä ateriasta joka meidän on määrä syödä, ihan hyvällä omalla tunnolla? Kenen ruokaremontti kaatuu 2000 ylimääräiseen kilokaloriin (joka sekin täyttyy vain jos syöt normiruokiesi päälle ison ravintola-aterian jälkkäreineen), kun oletusarvona on koko lopun elämää kestävä muutos? Toki jos näitä tilanteita tulee vastaan useamman kerran viikossa, kannattaa pizzan sijaan ottaa välillä jokin listalta löytyvistä kevyemmistä vaihtoehdoista. Jos kyläillessä sinulle tuputetaan kinkkupiirakkaa, anna mennä! Mikään ei pakota sinua syömään koko peltiä kerralla, ja kalorimäärä pysyy kohtuullisissa rajoissa ihan itsestään.

Laskeminen johtaa ylilyönteihin, kun kaloreita aletaan “lainaamaan” tai “säästelemään”

“Jos tänään syön herkkuja tuhannen ylimääräisen kalorin edestä, syön sitten huomenna vain 500 kaloria”, tai: “Jos tänään syön vain tuhat kaloria, voin huomisissa juhlissa nauttia viidensadan kalorin edestä alkoholijuomia.” Nerokasta, eikö? No ei! Jos edellä mainitut lauseet kuulostivat tutuilta, tiedät varmasti jo itsekin mikä kyseisen metodin ongelma on. Kaloreista pihistely ei ole vain päätöksestä kiinni. Mitäs sitten, kun herkuttelua seuraavana, rajoitettuna päivänä iskeekin järjetön nälkä? Kärvistely saattaa aluksi toimia, mutta jossain kohtaa homma hajoaa käsiin. Kuka kykenee pitkällä tähtäimellä elämään niin, että osa viikosta kärsitään nälkää, jotta yhtenä päivänä voidaan “nauttia” (edelleen rajoitetusti ja säännöstellysti) jostakin herkusta? Ei kovin moni ja lopputulos on sen mukainen: rajoituspäivänä – tai sitä seuraavana – nälkä vie itsekurista voiton ja kaloreita mätetään triplat verrattuna aiemmin vietettyyn “herkkupäivään.”

Toisin sanoen: Jos olisit alun perin nauttinut herkkuja vain siihen pisteeseen asti, että pahin himo on selätetty ja jatkanut terveellistä elämääsi juuri siitä mihin olet jäänytkin, olisit päässyt paljon vähemmällä.

Nämä kolme asiaa ovat omien havaintojeni mukaan ne pahimmat sudenkuopat, joihin jatkuva kaloreiden tarkkailu voi johtaa. On toki olemassa monia muitakin pitkällä tähtäimellä ongelmaksi muodostuvia asioita, mutta niistä voin kirjoittaa lisää myöhemmin.

Kiitos teille mahtaville tyypeille siellä ruudun toisessa päässä jotka jaksoitte lukea, toivottavasti saitte tekstistä itsellenne jotakin irti.

Opetellaanhan kaikki olemaan itseämme kohtaan armollisia ja aletaan elää täysillä!

Minut löytää myös:
Instagram: @nicoleharmes
Snapchat: @nicoleharmes
Facebook: NiciFit

Lisää luettavaa:

Pahimmat ruokavaliomokani vuosien varrelta!

1 thought on “Kalorinlaskennan isoimmat ongelmat”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s