Motivaatio onkin vain roskaa!

Törmäisin hiljattain mielenkiintoiseen videoon, jossa puhuttiin motivaatiosta, tavoitteiden saavuttamisesta sekä siitä, kuinka motivaatiota ei missään nimessä saisi jäädä “odottelemaan”. Ensimmäinen ajatukseni oli tietysti, että eihän mitään asioita synny ilman motivaatiota, niinhän meille on aina opetettu pienestä pitäen! Etenkin suurten asioiden toteuttamiseksi tarvitaan sisäistä paloa, ja mikäli se puuttuu, mikä meitä sitten ajaa eteenpäin?

Kun motivaation syvintä olemusta alkaa pohtimaan, voi hyvinkin nopeasti todeta sen olevan voimakas tunne. Tunteille taas on tyypillistä se, että ne heittelevät laidasta laitaan jatkuvasti. Voimakkaammille tunteille on heittely mahdollisesti vielä tyypillisempää. Oli kyseessä sitten ilo, suru, viha tai onni, tunne ei ole koskaan täysin tasainen ja jatkuva. Sama pätee motivaatioon – ja siinä piilee myös ongelma.

Motivoitunut olo on vain väliaikaista, pahimmillaan pelkästään ohikiitävä hetki. Kun motivaation kohteena on vain määränpää, sen siivellä ei lennetä kovin pitkälle. Eli toisin sanoen, se kuva unelmakropan omaavasta naisesta paistattelemassa päivää saaden kaikkien ohikulkijoiden päät kääntymään, voi antaa alkusysäyksen kiinteytysprojektille, mutta siihen se usein myös jää. Kun aamulla rämmimme loskaisella lenkkipolulla tuulihousut jalassa ja aamiaispöytään päästyämme edessä on kulhollinen kaurapuuroa raejuuston kera, uskomme yllä olevaa tavoitetta kohtaan alkaa horjua. Kun siitäkin huolimatta tahdon voimalla ja suomalaisella sisulla samaa meininkiä jatketaan vielä pari viikkoa, totaalinen stoppi ja kyllästyminen ajaa meidät luopumaan tavoitteesta täysin. Missä se motivaatio luuhaa kun sitä tarvitaan!?

Tosiasiassa tavoitteiden saavuttaminen vaatiikin todellista itsekuria ja sitoutumista. Niin ikävää kuin se onkin, motivaatio on vain sivuseikka ja tässä kohtaa monet menevät metsään. Ihmiset ottavat tavoitteeksi maailman valloitusta vastaavia suorituksia, tekemättä lainkaan pohjatyötä. Suuret haaveet ja suunnitelmat ovat avain menestykseen, mutta niiden tavoitteluun lähteminen vääristä lähtökohdista – tai jopa vääristä syistä – voi johtaa siihen, että ne myös jäävät haaveilun tasolle. Sitten vellotaan itsesäälissä ja kärsitään huonosta itsetunnosta koska “kaikki muut saavuttavat hienoja asioita paitsi minä”. Voittekin varmasti jo arvata, että tämä ei suinkaan pidä paikkaansa.

Ensinnäkin, me kaikki olemme jo saavuttaneet hienoja asioita, halusimme tai emme. Jopa vastasyntynyt lapsi on saavuttanut hienoja asioita ihan vaan syntymällä tähän maailmaan ja tuottamalla iloa omille vanhemmilleen. Jos kuitenkin puhutaan meidän omista, henkilökohtaisista tavoitteistamme, nehän on jokaisen itsensä pääteltävissä. Uskoisin, että monet meistä haluavat saada omassa elämässään suuria asioita aikaan, olivat ne sitten ihan vain päiväunissa siintäviä haaveita tai kiveen hakattuja tavoitteita. Kun tiedämme mitä nämä asiat ovat, ei kannata olla turhan naiivi sen suhteen mitä niiden saavuttaminen vaatii. Ei tule mitään ahaa-elämystä, jonka jälkeen kaikki sujuu kuin rasvattu ja oma henkinen kantti vie läpi tulen ja jään. Edessä on pitkä taistelu, joka vaatii järeitä aseita ja ennen kaikkea harjoitusta! Ilman näitä jäämme jalkoihin jo lähtökuopissa.

Jokseenkin minua jopa ärsyttää kaikenlaiset itsekuriin viittaavat neuvot, koska kyseinen sana kuulostaa niin kovin tylsältä ja negatiiviselta. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla sitä, koska me jokainen määrittelemme itse tavoitteen myötä myös sen, mille tasolle harjoitamme itsekurimme. Ja tämä on avainasia kaikkeen, mitä ikinä haluammekin saavuttaa.

Itsekurin harjoittaminen on tietoista toimintaa niin kauan, kunnes siitä tulee automaatio. Ennen kuin edes ajattelet villeimpien haaveidesi toteuttamista, kokeile selvitä tämänhetkisestä arjestasi ripauksella lisättyä itsekuria. Tämä tarkoittaa päivittäisten helppojen ja itsestäänselvien valintojen muuttamista siihen epämiellyttävämpään, mutta ehkä parempaan valintaan. Se voi olla vaikka portaiden valitseminen hissin sijaan, lähikauppaan käveleminen auton sijaan tai ensimmäisellä herätyskellon soinnilla nouseminen torkuttamisen sijaan. Voit myös pyrkiä työpäivän aikana tekemään enemmän kuin pelkästään vaaditut asiat tai pesemään kotona koko pyykkivuoren yhdeltä istumalta. Mikäli haaveesi toteuttaminen edellyttää tiettyä summaa rahaa, voit aloittaa itsekurin harjoittamisen jättämällä hetken mielijohteesta ostetut asiat kauppaan. Tämä on pohjatyötä, joka huolellisesti tehtynä auttaa sinua saavuttamaan suuretkin unelmasi. Niin hullunkuriselta kuin se kuulostaa, epämiellyttävän vaihtoehdon valitsemisesta kannattaa pyrkiä tietoisesti tekemään automaatio.

Pian huomaat, että sinun ei tarvitse turvautua epämääräisiin motivaatiopiikkeihin asioiden toteuttamiseksi. Oikeilla aseilla selviät mistä tahansa taistelusta, jäämättä jalkoihin heti alkumetreillä. Kyseenalaista ja haasta opittuja tapojasi – ole itsepäinen, äläkä anna periksi!

Lisää luettavaa:

Kadonnut treenimotivaatio
Montako treenikertaa viikossa on riittävästi?
Tunnetko epäonnistuneesi? Väitän, ettet kuitenkaan ole

 

4 thoughts on “Motivaatio onkin vain roskaa!”

  1. Tosi hyvä teksti. Kiva lukea välillä jatain muutakin kuin sellaista motivaatio hömpötystä. Olen kanssasi asiasta pitkälti samaa mieltä. Pakko on edelleenkin paras motivaatio. Niin kauan kun tavoitteen saavuttaminen ei ole välttämätöntä, on olemassa luovutamisen vaihtoehto. Silloin usein aletaan kysellä motivaatiota, mutta todellisuudessa ollaankin jo ihan väärällä tiellä. Tsemppiä!

    Like

    1. Kiva että tykkäsit! Kyllähän se näin tosiaan on, että ilman tiukkoja päätöksiä ei hommista tule yhtään mitään. Mukavaa kesää sinne! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s