Salainen painonhallintavinkki!

Huh, taas on ollut aikamoista pyöritystä uusien työkuvioiden kanssa. Tosi hyvältä kuitenkin näyttää ja hommat ovat lähteneet mainiosti käyntiin. Tykkään työstä hirmuisesti, enkä malta odottaa että kesällä pääsen tositoimiin ihan kokoaikaisesti. Nyt pitäisi vielä koulusta suoriutua kunnialla, mikä tuo kyllä oman haasteensa matkaan. Pakko sanoa yksi ehkä jopa negatiivinen puoli koulutukseen liittyen (ettei ihan hehkutukseksi mene, hehe), nimittäin: syksyllä meillä oli ensimmäisen kuukauden ajan kalenteri aika pitkälti vapaa ja saatiin odotella koulupäivät että milloin saisimme ihan “oikeaa” hommaa. No, nyt siitä ei ole puutetta, koska kaikki palautukset yliopistopuolella sekä APT -tutkintoon vaadittavat palautukset ja näytöt pitäisi tehdä tähän samaan putkeen. Enemmän hommaa alkupäähän, vähemmän loppupäähän, kiitos! Ihan rehellisesti sanottuna itse olen aivan ulapalla kaikesta ja toivon, että saisin ensi viikon aikana kaikki hommat takaisin kartalle. Eiköhän se tästä vielä helpota…

Sitten se syy minkä takia oikeasti klikkasitte postaukseen, täällähän piti niitä painonhallintavinkkejä olla jaossa! No joo, yksi sellainen minulla on hihassa ja olen sen valmis teille auliisti jakamaan. Painonhallintaanhan yleisesti ottaen liittyy kymmeniä, ellei satoja, huomioitavia pointteja, joiden avulla päästään parhaisiin tuloksiin. Miksi minulla on siis vain yksi vinkki? Ei ainakaan siksi, että takataskusta löytyisi ihmepilleri tai sheikkeristä taikajuomaa rasvan polttamiseksi. Sellaiset ovat satua, siispä älkäätte pettykö jos tämä “vinkki” ei räjäytä tajuntaanne sillä tavalla kuin odotitte.

Syy, miksi nostan juuri tämän asian esille on kuitenkin se, että niin monelta tuntuu jääneen unholaan aivan perusasiat. Enkä todellakaan ihmettele, sillä nykyään joka tuutista pursuaa erinäisiä fitnessvinkkejä, joiden kirjoittajat eivät itsekään ole tarkalleen selvillä siitä, kuinka niitä tulisi edes hyödyntää. Siispä tämä tieto ei koskaan välity myöskään lukijalle ja kaikkia vinkkivitosia kokeillaan samanaikaisesti. Näin menee hyvät niksit kyllä hukkaan, koska suunnitelmallisuus on kuitenkin tässäkin asiassa kaiken a ja o.

No, täältä kuitenkin pesee se, mitä alunperin halusinkin sanoa:

Kävelkää enemmän!

Ennen kuin klikkaat itsesi pettyneenä pois tekstistä ja vannot ettet enää haksahda klikkiotsikoihin (yeah, right), lue nyt vielä perustelut, miksi haluan tuoda esille jotain näin itsestään selvää.

No, ainakin siksi, että minulla on asiasta kokemusta, paljon. Jos minun pitäisi mainita yksi salainen paheeni ylitse muiden, se olisi kävely. Olen suorastaan himokävelijä ja välillä olen oikeasti joutunut ottamaan selvää onko liiasta kävelystä haittaa. No, ei ainakaan toistaiseksi ole löytynyt viitteitä siitä, tosin joku himobulkkaaja voisi kokea vaivalla ansaittujen gainssien menevän hukkaan. Kukin taaplaa tyylillään, mutta yleisesti uskallan luvata, että kävelyn harjoittamisesta on itseasiassa hyötyä lihasten kasvatuksessa, uskokaa tai älkää.

Kävelyn hyödyt painonhallinnassa voidaankin selvittää jo ihan yksinkertaisella laskukaavalla. 60 kiloinen naisihminen kuluttaa noin 250 kilokaloria kävellessään viisi kilometriä. Mikäli viisi kilometriä kävellään viisi kertaa viikossa, tekee se 1250 kilokaloria. Yksi kilo varastoitunutta rasvaa on kilokaloreina noin 7000. Tällä metodilla kuudessa viikossa on siis mahdollista polttaa rasvaa yli kilon verran, eli 7500 kilokaloria. Tämä siis ilman mitään muutosta ruokavalioon tai muihin treenitottumuksiin.

Vaikka pelkkään kävelyyn perustuva painonhallinta on vaivaansa nähden todella tehokasta, ei se pidemmän päälle ole kovin kehittävää. Sen sijaan että turvautuisin pelkästään kävelyyn, ottaisinkin sen tueksi jo ennestään hyviin elintapoihin ja treenaamiseen. Mikäli käyt salilla kolme kertaa viikossa kiinteytymisen toivossa, ota kävely avuksi. Näin pystyt syömään enemmän ja mitä enemmän syöt, sen taloudellisemmin kehosi toimii ja sen parempaa aineenvaihduntaa pystyt ylläpitämään. Parasta tässä on se, että käveleminen ei lisää ruokahalua muun liikunnan tavoin. Tämä johtuu siitä, että matalasykkeisessä aerobisessa pääasiallinen energianlähde on elimistön rasvavarastot eikä hiilihydraatti. Tässä tapauksessa keho kuluttaa kalorit jo suorituksen aikana, kun taas kovatehoisessa liikunnassa suurin osa kulutuksesta tapahtuu suorituksen jälkeen.

Muista, että kävelyn ei tarvitse olla mikään erillinen lenkki, eikä välttämättä kannatakaan sitä sellaisena pitää! Sen sijaan suosittelisin ottamaan kävelyn ihan päivittäiseksi osaksi elämää, ei suorituksena vaan arkisena asiana. Tässä maailman yksinkertaisimpia niksejä, joilla voit lisätä pidempiäkin kävelymatkoja arkeen helposti ja säästää aikaa sekä rahaa:

  • Kun jääkaappi tarvitsee pientä täydennystä, kävele kulman takana sijaitsevan lähikaupan sijaan kauemmas isoon markettiin
  • Kävele töihin/kouluun tai ainakin osa matkasta. Kävele vaikka bussin reittiä ja hyppää kyytiin vasta muutamaa pysäkkiä pidemmältä
  • Lisäys edelliseen, mikäli työ/koulumatkasi vaatii kulkuvälineen vaihtamista, korvaa toinen/yksi niistä kävelemällä. Säästät aikaa, kun et jää odottelemaan vaihtoväliä
  • Hanki salikortti sellaiselle salille, johon on matkaa muutaman kilometrin verran. Et tarvitse enää erillistä alkulämmittelyä tai loppuverryttelyä
  • Jos lähdet kävelylle erikseen, hyödynnä aika soittamalla vaikka jollekin ystävälle, jonka kanssa et ehdi olemaan muuten paljoa tekemisissä
  • Jos käytät normaalisti autoa, laita aina 5€ sivuun, kun taitat matkan kokonaan kävellen. Se on säästöä bensakuluissa ja voit laittaa kertyneen summan johonkin mieluisampaan
  • Sitten on tietysti ne perinteiset, valitse aina rappuset hissin sijaan jne. Pysy liikkeessä ja ole aktiivinen aina kun voit!

Näillä vinkeillä itse olen ainakin onnistunut lisäämään liikuntaani ihan hulluna ja samalla toki myös kulutustani!

Olettehan muuten käyneet kurkkaamassa jo uudet MAHTAVAT fitnessmalli 2017 -finalistit? Jos et, käy tutustumassa heihin täältä: http://www.fitnessmalli.fi. Ihan huikeita mimmejä tänä vuonna, ei voi kyllä muuta sanoa…

Ihanaa viikon alkua kaikille!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s