10 000 kilokaloria yhdessä päivässä?

Olen löytänyt Youtuben ihmeellisen maailman ihan hiljattain pitkästä aikaa, ja sen myötä törmännyt mitä mielenkiintoisempiin videoihin. Oikeastaan kaikki lähti siitä, kun eräänä iltana otin läppärin syliin, aikomuksenani aloittaa essee liittyen terveyden edistämiseen. Aivot löivät kuitenkin ihan tyhjää (vielä enemmän kuin normaalisti…), eikä word -tiedostoon ilmaantunut tekstiä vaikka sitä kuinka tuijotin. Päätin antaa itselleni vapautuksen sen iltaisesta agendasta, koska esseen palautukseen oli vielä muutama viikko aikaa. Samainen essee on tosin edelleen kirjoittamatta, palautuspäivä on tänään… Joka tapauksessa, aloin miettimään että mitähän sitä oikein tekisi, kun mitään järkevää ei tahdo saada aikaiseksi. Muistin, että minua on jo pitkään häirinnyt se, että koen oloni jokseenkin ulkopuoliseksi, kun kaikki ympärilläni aina puhuvat kaiken maailman tubettajista ja heidän hauskoista videoistaan. Itse en käy Youtubessa lähes koskaan, sillä ei vain tule sellaista tilannetta että ehtisin/näkisin syytä vidoiden katsomiselle. Jos minulla on luppoaikaa jollekkin ylimääräiselle, käytän sen usein Netflixiin.

Päätin siis korjata tilanteen, ja klikkasin itseni Youtubeen. Etusivu aukesi ehdotuksineen silmieni eteen, ja mietin, että mitäs nyt tehdään. Niin, en minä tiennyt mitä haluisin edes katsoa, ja vaikka kuinka yritin muistella mistä videoista olin juuri kuullut puhuttavan, ei mieleeni ilmaantunut tietenkään sillä hetkellä mitään. Kurkkasin epätoivoisena vielä kaikki ehdotukset, mutta niiden sisältö koostui lähinnä biiseistä ja musiikkivideoista. Ei auttanut muu, kuin lähteä etsimään hakukentästä itseäni kiinnostavia aihepiirejä. Hetken selattuani, onnistuin eksymään videoviidakkoon ja mielenkiintoista sisältöä löytyi pilvin pimein.

Itseäni tietysti kiinnostaa kaikki urheilu/fitnessaiheiset kanavat todella paljon. Aiheeseen liittyviä suomenkielisiä blogeja tuleekin luettua hyvin usein, ja siitä syystä oli mahtavaa vaihtelua löytää huippuja ulkomaalaisia vloggaajia Youtubesta! Vaikka sinänsä jutut pyörivät hyvin pitkälti samojen asioiden ympärillä kuin kotimaassakin, olen myös saanut paljon uusia vinkkejä omaan treenaamiseen ja ruokavalioon.

Heti alkujaan huomasin, että “10 000 kilokaloria” -haasteet ovat selkeästi juttu (ja ovat olleet jo jonkin aikaa). Voi olla, että sama ilmiö on pyörinyt jossain vaiheessa myös suomalaisten fitnessbloggaajien/vloggaajien keskuudessa, mutta ei ainakaan samalla mittakaavalla kuin mitä ulkomailla. Muistan ainoastaan, että PT Vatanen toteutti haasteen vuosi sitten, eli mitä ilmeisimmin silloin, kun buumi on ollut eniten valloillaan. Hyvä Suomi!!

Jos joku ei vielä tarkalleen ottaen tiedä mistä haasteessa on kyse, niin avaan faktat pikaisesti:

– Tavoitteena on syödä 10 000 kilokaloria yhden päivän aikana
– Kaloreita ei saa juoda

Siinä se. Sitten on selkeästi tiettyjä lainalaisuuksia, jotka eivät käsittääkseni ole pakollisia, mutta jotka helpottavat haasteen toteuttamista. Näitä ovat mm. pelkästään roskaruoan syöminen, jotta kalorit kertyisivät parhaiten kasaan, sekä kuluttavan salitreenin toteuttaminen päivän aikana. Tämä kyseinen haaste ei suinkaan rajoitu pelkästään miehiin, vaan naiset ovat ottaneet tämän suorastaan omaksi bravuurikseen. Siellä ne fitnesspirkot vetävät hedelmäkarkkeja kyykkysarjojen välissä, ja kanssatreenaajat pudistelevat päätään… Koska naiset syövät jo “helposti” tuon 10 000 kilokaloria, miehet ovat siirtyneet järeämpiin haasteisiin. Syömingit maskuliinisen puolen edustajilla yltävät aina 20 000 kilokalorista 50 000 kilokaloriin, mikä on mielestäni jo melkoisen kunnioitettava suoritus. Näitä haasteita on jokseenkin todella koukuttava katsoa, vaikkakin kymmenennen “i feel so sick” -hokemaa sisältäneen videon jälkeen huomasin, että mitään uutta ei taida olla enää luvassa. Nostan kyllä hattua etenkin kaikille naisille, ketkä suoritukseen pystyvät!

Helsingin Jäätelötehtaan pikkuruiset pallot ova vasta alkupala…

Koska kaikki näkemäni ja kuulemani muodostaa aina sekalaisen sarjan erinäisiä näkökulmia asioihin, mikä toisaalta auttaa minua ymmärtämään maailman menoa paremmin, mutta toisaalta vaikeuttaa oman vankan mielipiteeni muodostamista, pakko tuoda hiukan kukkahattutäti -aspektia tähänkin soppaan. Vaikka periaatteessa haasteen puolesta liputankin, ja olen aina muutenkin runsaan syömisen kannalla, koen buumin hiukan epäeettiseksi. Syödä nyt yhden päivän aikana vajaa viikon ruoat, huvin vuoksi? Siinä missä etenkin maailmamme vähäosaiset näkevät nälkää, me länsimaalaiset retostelemme ruoalla ja videoimme yltäkylläisyytemme aiheuttamat kärvistelyt kaikkien katseltavaksi. Tuntuu jokseenkin väärältä.

Perustelin homman kuitenkin itselleni niin, että syöty ruoka on pääosin roskaruokaa, mikä ei sinänsä edistä kenenkään terveyttä/ ole samalla tavalla ravinteikasta kuin oikea ruoka. Että mikäs siinä sitten, jos haluaa itsensä näillä ruokavalinnoilla sairastuttaa, ei kai se keneltäkään pois ole. Ja voin omalta osaltani sanoa, että tuo 10 000 kilokaloria menisi kurkusta alas helposti. Veikkaan jopa, että pahimpina mättöpäivinä on mennytkin. Olenkin päättänyt tässä joku kaunis päivä haastetta kokeilla, koska olen todella utelias tietämään, kuinka tuollainen kalorimäärä havainnollistuu omassa olotilassa. Purkillinen Ben & Jerrysiä ei rehellisesti sanottuna tunnu itselläni yhtään missään, saatika normaali kokoinen pizza, hampurilaisannos tai vaikka suklaalevy. Olen kuvitellut olevani joku luonnonoikku tässä asiassa, mutta kiitos näiden vloggaajien, pystyn nyt toteamaan, että olen vain hyvin aktiivista elämää viettävä nuori ihminen, jonka aineenvaihdunta rullaa tästä syystä kaiketi hyvällä vauhdilla. Painoni ja vaatekokoni pysyvät kutakuinkin samana, vaikka annokseni ovat arjessakin poikkeuksetta hyvin suuria. Jotain on siis tehty oikein, ja huolestua aion tästä lähtien vasta kun nälkää ei ole.

Ilmoittelen teille sitten, kun 10 000 kilokalorin haaste on itselläni edessä, josko päivän kulusta ottaisi matskua vaikka snäppiin… Saa nähdä uskallanko tosin ryhtyä tähän ennen kesää, heh. Riippuu ihan millä tahdilla cheattipäiviä tulee vietettyä kevään mittaan, niitä kun en halua etukäteen lyödä lukkoon. Fiiliksen mukaan paras!

Tässä vielä linkki ihan huikeaan kalorihaasteeseen, jonka on laittanut toteen tämän hetkinen lempparivloggaajani!

Kysymys kuuluu: Pystyisitkö sinä syömään 10 000 kilokaloria päivässä, vai kuulostaako määrä aivan utopistiselta? Laittakaa ajatuksia kommenttiboksiin.

Loisteliasta sunnuntaita kaikille!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s