Tiedätkö TODELLA, miksi lankuttaminen kannattaa?

Lankku yhdistetään usein erityisesti vatsalihaksien treenaamiseen, ja siihen tarkoitukseen kyseinen liike onkin aivan passeli. Lankku vahvistaa ennen kaikkea syviä vatsalihaksia, joihin ei muulla liikkeellä päästä yhtä hyvin käsiksi. Syvät vatsalihakset ovatkin ne, jotka tukevat meitä niin kodin siivouksessa kuin salilla penkkiennätyksen takomisessa. Lankku ei kuitenkaan ole pelkästään huippuliike vatsalihaksille, vaan koko vartalolle.

Itse tykkään lankutuksen yhteydessä keskittyä erityisesti myös pakaroihin. Koska liikkeen tarkoituksena on pitää koko kroppa mahdollisimman stabiilina, ei pelkät syvät vatsalihakset riitä oikeaoppiseen suorittamiseen, vaan apua tarvitaan kaikista lihasryhmistä. Pakarat toimivatkin olellisena osana lankun puhdasta suoritustekniikkaa. Kun pakaralihakset puristetaan tiukaksi, saadaan keskivartaloon vahva tuki, ja takapuoleen poltetta!

Toinen huomioitava seikka on lapatuki, ja tässä kohtaa monella (myös allekirjoittaneella vielä hetki sitten) menee metsään. Lavan aluetta tulee siis fokusoida erityisesti. Ylävärtalo on pidettävä niin tiukkana, että lapaluut eivät työnny selkeästi ihosta ulospäin. Sen sijaan niiden kuuluu olla litteänä, selän mukaisesti. Niskan tulee olla suorassa linjassa selkärankaan nähden. Näin pystytään ennaltaehkäisemään niskan ja selän mahdollisia ongelmia jatkossa.

Kuten sanottu, lankku on koko vartalon liike, ja näin ollen toimii myös apuna painonpudotuksessa ja kiinteytymisessä. Tämä johtuu siitä, että lihastyö lisää kropan kulutusta ja edistää rasvanpolttoa. Mitä monipuolisemmin koko vartalon lihaksistoa harjoitetaan, sitä tehokkaammin rasva palaa. Tämän vuoksi lankku onkin huippuliike myös sellaiselle henkilölle, joka ei ole vielä tottunut säännölliseen liikuntaan, mutta jolla on kehossa rasvaa poltettavanaan. Jo parin minuutin päivittäinen lankuttaminen voi lisätä energiankulutusta.

Ryhti on kaiken a ja o, mitä tulee ihmisen fyysiseen suorituskykyyn. Se vaikuttaa koko olemukseemme ja siihen, miten meidät kohdataan päivittäin. Ryhdillä on myös monia vaikutuksia terveyteen. Huonoryhtiset saattavat kärsiä päänsärystä ja raajojen puutumisesta. Myös lapojen ja alaselän alueella saattaa tuntua jatkuvaa jäykkyyttä. Oikeaoppisten lankkuharjoitteiden avulla pystytään korjaamaan ryhtiä, sekä edesauttamaan sen suorana pysymistä. Itse olen ainakin huomannut, että harjoituksen kautta en enää ole selkänojattomalla tuolilla lysyssä, vaan korjaan asennon oitis suoraksi! 

Ihan rehellisesti sanottuna, itse en ole erityisemmin lankuttamisen ystävä. Liike on kuitenkin sen verran tehokas, että kyllähän sitä tulee nykyään lähes joka treenin jälkeen edes hetkeksi jäätyä lankkuhommiin. Olisikin hauska järjestää kevään edetessä jonkinlainen lankutushaaste blogissa! Katsotaan katsotaan…

Nyt toivotan kuitenkin mukavaa viikonjatkoa kaikille!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s