Mikseivät kaikki meistä liho?

Sieltä se viikonloppu vaan tuli, ja saattoi todella kiireisen, mutta samalla erittäin inspiroivan viikon päätökseensä! Tässä eletään hiukan jännittäviä aikoja, koska niin monta rautaa on tulessa samaan aikaan. Odotan myös positiivista lopputulosta eräälle merkittävälle työjutulle. Mikäli kaikki menee kuten on suunniteltu, tulen varmasti avaamaan asiaa enemmänkin blogissa.

Koska liikunta, ruokavalio ja ylipäätään terveelliset elämäntavat ovat tällä hetkellä läsnä käytännössä kaikilla elämäni osa-alueilla, niin blogin, työn kuin koulunkin puolesta, ajatuksissa tulee pyöriteltyä jatkuvasti kaikenlaisia pohdintoja aiheen tiimoilta. Työstän tällä hetkellä laajaa esseetä dieetteihin, laihdutukseen ja painonhallintaan liittyen, minkä johdosta olen törmännyt erittäin mielenkiintoisiin teorioihin ja ajatusmalleihin, mitä tulee edellämainittuihin.

Jossain vaiheessa ajattelin, että jotkut ihmisistä ovat vain yksinkertaisesti syntyneet hoikiksi, toiset taas muodokkaiksi ja jotkut ylipainoisiksi. Eli se, minkä malliseksi olet syntynyt, määrittäisi käytännössä olomuotosi loppuelämäksesi. Tietysti minulle on aina ollut päivän selvää, että syömisillä ja liikunnalla voi tehdä joitakin muutoksia, mutta noin pääpiirteittäin tuo olisi periaate. Tämä kuulostaa omaan korvaani ehkä hiukan ankealta ajatukselta, mutta onneksi en enää ole täysin samaa mieltä.

Jossain vaiheessa nimittäin sisäistin, että oli sitten syntynyt minkälaiseen vartaloon tahansa, kaikki pystyvät pudottamaan rasvaa pois kehostaan, ihan vain syömällä vähemmän. Tämä oli jokseenkin valaisevaa, ja myös lohdullista. Toisaalta myös tuhoisaa. Sehän tarkoittaa sitä, että kilojen suhteen ei voikaan vedota omaan vartalomalliinsa ja syödä mitä sattuu, koska sillähän totta vie on vaikutusta. Valitettavasti omalla kohdallani tämä valaistuminen on johtanut enemmän tai vähemmän ylenpaattiseen ruokavalion tarkkailuun ja ehkä hieman vääristyneeseen syömiskäyttäytymiseen. Olen oppinut itse kantapään kautta, että rajoituksilla voi saada hurjiakin tuloksia aikaiseksi, mutta kyllä se osittain vie hohtoa ihan arkipäiväisistäkin tilanteista.

Nyt kuitenkin ihan hiljattain törmäsin muutamaan erittäin mielenkiintoiseen artikkeliin. Niistä ilmeni, että ihmiskehoja on todellakin erilaisia, ja niiden ominaisuudet poikkeavat merkittävästi toisistaan. Kehotyypit jaetaan kolmeen kategoriaan:

Ectomorph – pitkä ja hoikka rakenne, nopea aineenvaihdunta, korkea hiilihydraattien sietokyky, heikosti kehittyvä lihasmassa

Mesomorph – urheilullinen ja sopusuhtainen rakenne, laihtuu sekä lihoo helposti, normaali hiilihydraattien sietokyky, nopeasti kehittyvä lihasmassa

Endomorph – lyhyt ja muodokas rakenne, hidas aineenvaihdunta, matala hiilihydraattien sietokyky, ei huonosti eikä hyvin kehittyvä lihasmassa

Tässä ovat nopeat yhteenvedot, jotka ovat jääneet mieleeni päällimmäisenä. Itse kuulun keskimmäiseen kategoriaan, eli kerään lihasmassaa helposti, en ole erityisen muodokas, mutta en myöskään laiha. Jaottelu ei tietenkään ole täysin mustavalkoista, ja yhdellä ihmisellä voikin olla keskimmäisen lisäksi jompaa kumpaa ääripäätä, tai ääripäiden lisäksi keskimmäistä. Mielestäni nämä ovat todella mielenkiintoisia juttuja, ja minua kiinnostaisi ehdottomasti syventyä aiheeseen vielä jatkossa lisää, jos aika antaa jossain vaiheessa myöden.

Eli käytännössä oivallukseni siitä, että kuka tahansa voi olla kevyt- tai raskasrakenteinen elintavoista riippuen, ei pidäkään paikkaansa. Meillä kaikilla on se juuri meille paras olomuoto, johon keho pyrkii aina palaamaan. Vaikka sen muokkaamiseen on tarjolla keinoja ja työkaluja, radikaalia muutosta ei ole välttämättä mahdollista ylläpitää pitkällä tähtäimellä. Kaikki me emme siis liho tai laihdu yhtä helposti, ja se on fakta. Mitä nopeampi aineenvaihdunta, sitä vaikeampi on kerätä massaa sekä rasvan, että lihaksen muodossa. Treenillä ja oikeanlaisella ruokavaliolla pystyy edelleen tekemään paljon, mutta vartalon luontaista mallia sillä ei voi muuttaa. Itse näenkin asian enemmän niin, että tunnistamalla oman kehotyyppisi, voit pyrkiä korostamaan juuri sen parhaita puolia. Ollaan siis kaikki ylpeitä erilaisista kehoistamme, joista jokaisesta löytyy jokin upea ominaisuus!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Olisi todella mielenkiintoista kuulla kommentteja!

Mahtavaa lauantaita ihanat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s