Laihdutus ja uskomukset!

Olen koko aikuisikäni tasapainotellut enemmän tai vähemmän syömisen kanssa, ja etsinyt sitä juuri itselleni oikeaa tapaa, -noh, syödä oikein! Pakkaa sekoittavat monesti erilaiset buumit ja suoranaiset ilmiöt, mitä tulee ruokailutrendeihin. Vasta vuoden sisällä olen todella alkanut sisäistää asioita ravitsemuksen ihmeellisestä maailmasta. Parhaat opit olen saanut omien henkilökohtaisten kokeilujen kautta, mutta näille kokeiluille olen myös saanut tieteellistä pohjaa ravitsemusopintojen kautta.


Treenivaatteet: Mass.fi / Better Bodies

Mielestäni on hassua ajatella, että käytännössä kaikki “dieetit” ja ruokavaliotrendit tähtäävät periaatteessa samaan asiaan: kuinka paljon syöt suhteessa kulutukseesi. Kun mietitään vaikkapa näitä ikiaikaisia pussikeittodieettejä tai muihin ateriankorvikkeisiin perustuvia dieettejä, niiden tarkoitushan on nimenomaan saada ihminen syömään vähemmän kuin mitä hän kuluttaa. Nykyään meitä ihmisiä on tietysti hankalampi höynäyttää, kun tietoa on saatavilla rajattomasti. Näin ei kuitenkaan varmasti ole aina ollut. Kun jotakin tuotetta myydään laihdutuspatukkana, ei välttämättä ymmärretä sitä, että suklaapatukka on käytännössä yhtä hyvä “laihdutuspatukka”, kuin laihdutus- nimikkeen alla myytävä tuote. Kaikki riippuu täysin omista syömistottumuksistasi sen (ihan minkä tahansa) patukan ympärillä. Meitä on siis vuosikaudet yritetty käytännössä huijata uskomaan, että jossakin suklaanmakuisessa ateriankorvikkeessa voisi olla vielä kaiken lisäksi laihduttava ominaisuus, vaikka laihtuminen perustuu nimenomaan kaikkeen muuhun kuin kyseiseen tuotteeseen.
Tehdäämpä pieni harjoitus.

Mieti yksi lempiherkkusi kaupan karkkihyllyltä. 

Näe sen houkutteleva pakkaus selvästi mielessäsi.

Ajattele miten hyvältä se maistuisi suussasi.

Mene kauppaan ja osta se.

Korvaa kaikki päivän syömiset sillä ja BOOM! Laihdut.

Eheheh… Pointtina kuitenkin se, että voit laihtua syömällä ihan mitä tahansa, kunhan kokonaisenergiamäärä jää kulutustasi alhaisemmaksi. Mikään laihdutustuotteena markkinoitu elintarvike ei omaa laihduttavaa vaikutusta, piste.

Toinen ilmiö on varmasti kaikille tuttu “clean eating”, eli “puhtaasti syöminen”. Ihan suoraan sanottuna en tiedä itsekään, mitä kaikkea tämä “puhtaasti” syöminen käytännössä pitää sisällään, mutta se on varmaan jokaisen oman itsensä päätettävissä, kuinka tarkka näissä hommissa haluaa olla. Peruspilarit ko. ruokavaliossa ovat kutakuinkin seuraavanlaiset: vältetään valkoista viljaa, sokeria, pitkälle prosessoituja ruokia sekä kovia rasvoja jne, ja korvataan ne ns. terveellisillä vaihtoehdoilla. Jee, tätä ajatusmallia kannatan ehdottomasti ja itsekin noudatan! Mukaan on kuitenkin vedetty myös kaikenlaisia gluteenittomuuteen ja “raakaruokaan” perustuvia ruokavalioita, joihin syventyäkseni teen mielummin kokonaan uuden postauksen.

Kuinka moni “nyt laihdutan syömällä xxx ajan terveellisesti” -ajattelija on tietoinen siitä, että näissä terveellisissä ruoissa on käytännössä ihan saman verran kaloreita sataa grammaa kohden, kuin “epäterveellisissä” vaihtoehdoissa. Hiilihydraatissa on aina x määrä kaloreita, proteiinissa x määrä kaloreita, sekä rasvassa x määrä kaloreita. Terveellinen ruoka ei siis laihduta sen enempää kuin mikään muukaan ruoka. Itsehän olen onnistunut aikoinani lihomaan hyvinkin ns. puhtaalla ruokavaliolla, vaikka olin aina tarkka siitä, mitä suuhuni laitan. Jep, olisi pitänyt olla tarkempi siitä kuinka usein treenaan ja kuinka paljon sitä ruokaa menee kurkusta alas.

Etten vie tätä hommaa nyt ihan väärille raiteille, niin haluan sanoa, että tietysti terveellinen ruoka on kaikista paras vaihtoehto. Ei siksi, että siinä piilee jotain taianomaisia entsyymejä, joka estää sen varastoitumisen rasvaksi, vaan siksi että niitä ainesosia kehomme oikeasti tarvitsee ja pystyy käyttämään hyödyksi. Terveellinen ruoka myös monesti imeytyy hitaammin, ja näin ollen pitää meidät kylläisenä pidempään = syömme vähemmän. Terveelliseen ruokaan mielletään myös yleensä runsas kasvisten käyttö, mikä täyttää vatsaamme, mutta sisältää energiaa vain hyvin vähän.

En tiedä oliko tämä postaus nyt ennemmin tietoisku vai avautuminen, mutta nämä asiat nyt halusin kuitenkin tuoda ilmoille…

Viikko häämöttää jo loppupuolella, jaksamista kaikille viimeisiin arkipäiviin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s