Miten saat syötyä kalorivajessakin PALJON?

Sanotaan, että paljon liikkuvat ihmiset tarvitsevat myös paljon ruokaa. Tämä perustuu tietenkin siihen, että liikuntaa harrastavat henkilöt kuluttavat enemmän energiaa päivittäin, kuin vähemmän urheilevat. Energiaa puolestaan tarvitaan kehittymiseen ja palautumiseen. Ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa, että liikunta kuluttaisi mitenkään hurjasti kaloreita kerrallaan. Esimerkiksi salitreeni saattaa kuluttaa vain n. 300 kilokaloria/tunti. Samaan lukemaan päästään 1h reippaalla kävelylenkillä. Toki vauhdikkaampi, sykettä nostattava liikunta kuluttaa enemmän, mutta sitä taas ei välttämättä voi harrastaa useita kertoja viikossa, mikäli mielii palautua.


Herkullinen vihersmoothie Epic -foodsilta

Eli kyllä, liikkuva ihminen tarvitsee periaatteessa enemmän ruokaa, kuin sellainen henkilö, joka ei harrasta liikuntaa. Edellämainittu kalorivaje täyttyy kuitenkin todella helposti. Tämä tarkoittaa sitä, että runsaasti liikkuvan ja vähemmän liikkuvan ihmisen ruokavaliossa ei välttämättä tulisikaan olla hirveän suurta eroa määrällisesti. Me kulutamme päivän aikana kaloreita jo ihan perus elintoimintojen ylläpitämiseksi, ja se varsinkin naisille tyypillinen “mitä vähemmän syön, sen parempi” -ajattelutapa joutaisi romukoppaan. Sen sijaan, syötyjen ruokien energiatiheyttä kannattaisi säädellä omaan elämäntyliin soveltuvaksi.

Yritän tässä siis sanoa, että meidän tulisi kaikkien syödä reilusti oikeaa ruokaa. Dieetillä ollessani minulta kysyttiin useasti, kuinka pystyn syömään niin paljon? Minulle ei ole oikeastaan koskaan selvinnyt, mitä kysymyksellä käytännössä tarkoitetaan. Sitä, kuinka vatsani vetää niin paljon ruokaa määrällisesti yhdeltä istumalta, vaiko sitä, kuinka pystyn syömään niin paljon “lihomatta”. Ensimmäiseen kysymykseen en oikeastaan osaa vastata mulla tavalla, kuin että syöminen on kivaa ja piiperöannoksista tulee vain vihaiseksi. Toiseen kysymykseen on jo moniulotteisempi vastaus.

Se, että syön paljon ei todellakaan tarkoita sitä, että kaloreitakin uppoaisi hurjia määriä. Minä valitsen lautaselleni niitä ruoka-aineita, joita tiedän voivani syödä reilusti, niin että tulen oikeasti kylläiseksi, ja nälkä pysyy poissa pitkään. Koulussa lautaselliseni näyttivät dieetilläkin aika hurjilta. Siinä oli kuitenkin iso keko pelkkää vihersalaattia, ja kyljessä mahdollisesti tomaattia, paprikaa, keitettyjä vihanneksia tms. Pääruokaa otin kirjaimellisesti sen verran mitä lautaselle enää salaatin jälkeen mahtui, ja kyseinen määrä vastasi tosiaan ennemminkin maistiaista kuin lounasta. Näin en tietenkään normaaliolosuhteissa söisi, mutta mielestäni tämä on hauska vertauskuva.

Tällä hetkellä taas otan vihersalaattia lautaselle ehkä puolet, ja kylkeen kaloririkkaampia salattiaineksia, kuten papuja tai tofua, mitä nyt sattuu olemaan tarjolla. Lisäksi otan jotakin hiilihydraatin lähdettä n. 1/4 lautasellista, sekä pääruokaa toiset 1/4. Toisinsanoen pitkälti lautasmallin mukaan mennään, pääruokaa voisi ehkä olla enemmänkin, niin välttyttäisiin parin tunnin päässä kolkuttelevalta nälältä. Mutta minkäs teet, aina tulee ahmittua niitä salaatteja liikaa…

Eli, voit periaatteessa syödä ruokaa silmämääräisesti mitattuna ihan saman verran aina, olit sitten keventämässä elopainoa tai lisäämässä lihasmassaa. Sen sijaan annosten oikeanlainen koostaminen on pääroolissa, kun haetaan muutosta edellämainittuihin. Kun kalorinsaantia rajoitetaan, ei lautaselle tietenkään mahdu niitä energiapitoisimpia ruokia, mikäli mielii tulla täyteen ja saada kaiken lisäksi tarvittavat ravintoaineet kasaan. Kun kalorinsaantia taas nostetaan, voi olla hyödyllistäkin syödä energiatiheitä ruokia, jotta päästään kaloritavoitteeseen!

Toivottavasti tämä selkiytti hiukan asioita, ei muuta kun mahtavaa torstaita kaikille!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s