Ei lihaskipua treenin jälkeisenä päivänä?

Sitä kuulee monesti jonkun voivottelevan kipeitä ja tulehtuneita lihaksiaan treenin jälkeisenä päivänä. Lihaskipu on tavallaan sellaista hyvää kipua, ja toimiva lause niistä kärsivälle henkilölle on, “hei ainakin treeni on mennyt perille!” Kyllähän sitä itsekin on tullut koettua miltä seuraavan pävän (tai sitä seuraavan päivän..!) tuskailut tuntuvat. Pahimmillaan sitä ei pysty kapuamaan edes rappusia alas, tai toteuttamaan muitakaan päivittäisiä toimenpiteitä, ilman äärimmäistä varovaisuutta.

Tätä tsemppausta tulee kuitenkin niin paljon ovista ja ikkunoista, että välillä saattaa tuntua siltä, että siinä piilee treenin perimmäinen tarkoitus. Salille mennään puurtamaan siinä toivossa että “huomenna on kyllä pakarat jumissa”, ja vaikka lause esitetäänkin siinä muodossa ettei tapahtuma olisi toivottu, kyllähän sitä salaa toivoo että jossain tuntuisi.

Entäs sitten kun olet käynyt vetämässä hirvittävän jalkarääkin ja kyykkytankoonkin upposi ennätyspainot, mutta heräät seuraavana päivänä ja lihaskipujen puolesta voisit lähteä suoraan maratonille? Onko treeni mennyt ihan hukkaan ja pitääkö seuraavalla kerralla sitten rääkätä itseään vielä enemmän? Täytyykö joka treenistä lähteä oksennukset kurkussa ja toivoa ettei päädy ambulanssikyydillä jonnekin muualle kuin kotiin?

Vaikka treenin jälkeistä lihaskipua pidetään yleisesti ottaen treenin tehokkuuden kannalta positiivisena asiana, se ei kuitenkaan ole ihan yksiselitteisesti niin. Lihaskipua esiintyy useimmiten silloin, kun kropalle tarjotaan uudenlaista ärsykettä, johon se ei ole tottunut. Eli jos olet vaikka hiljattain vaihtanut saliohjelmaa ja siirtynyt tekemään liikkeitä, joita et ole koskaan/pitkään aikaan harjoittanut, on todennäköistä että lihakset tulevat olemaan arat seuraavana päivänä. Treenin ei välttämättä tarvitse olla edes kovinkaan raskas, jotta näin kävisi. Myös treenimetodin vaihtaminen aiheuttaa helposti lihaskipuja, vaikka tekisit samojakin liikkeitä. Eli jos olet tottunut treenaamaan vaikka perusvoimaa 8-12 toiston sarjoilla, ja yhtäkkiä vaihdat sen kestovoimaa harjoittavaksi treeniksi, jossa toistot hipovat viittätoista. Toki kipu kertoo aina siitä, että jotain on tehty edellisenä päivänä oikein, sitähän ei käy kiistäminen.

Mikäli olet kuitenkin treenannut samalla ohjelmalla jo vaikka kolmekin viikkoa, on todennäköistä että et tule kärsimään lihaskivuista enää kyiseisen ohjelman aikana. Silti pystyt luultavasti tekemään treenit paljon tehokkaammin kuin ensimmäisillä viikoilla, koska olet saanut paremman “tuntuman” liikkeisiin ja pystyt suorittamaan ne vielä oikeaoppisemmin.

Hyvää treeniä ei siis määritä lihaskivun määrä. Kun tiedät itse tehneesi toistot viimeiseen saakka, tehot ovat varmasti olleet treenissä riittävät. 

Ihan mahtavaa alkavaa viikonloppua kaikille!

2 thoughts on “Ei lihaskipua treenin jälkeisenä päivänä?”

  1. Itseäni huvittaa, kun vähemmän urheilevat ovat usein hyvin ihmeissään, mikäli paljon treenaava sanoo lihaksensa olevan kipeät. “Miten sulla voi tulla lihakset kipeeksi kun oot niin hyvässä kunnossa?” oon kuullut monesti 😀

    Like

    1. Ihanko tosi? Näköjään toimii siis noinkin päin 😀 Hauskaa, kun asialla ei tosiaan ole välttämättä mitään tekemistä hyvä/huonokuntoisuuden kanssa, hih! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s