Treenaaminen ilman saliohjelmaa?

Tajusin tässä juuri, että olen treenannut nyt jo reilusti yli vuoden, ilman yhdenkään viikon taukoa salilta. Toki olen pitänyt joitain kevennettyjä viikkoja (joiden oikeaoppisesta toteuttamisesta voit muuten lukea täältä), mutta periaatteessa salilla olen silti treenaillut joka ikinen viikko. Tästä olen melkoisen ylpeä, sillä ihmisenä olen juuri sitä tietynlaista, helposti innostuvaa sorttia, jonka into lopahtaa myös yhtä nopeasti kuin on alkanutkin. Salitaustaa minulla tosiaan löytyy nuoruudestani enemmän tai vähemmän, mutta säännöllisyyttä en ole saanut ylläpidettyä aina niin menestyksekkäästi.

Joka tapauksessa, yllättävin osuus ei nyt varsinaisesti ollut siinä, että olen onnistunut ylläpitämään sali-innostuksen alkuhuuman hälvennyttyäkin, vaan siinä, että koko tänä aikana minulla ei ole ollut mitään tarkkaa treeniohjelmaa. En ole siis koskaan omistanut mitään lappusta, minkä mukaan treenaan, vaan oikeastaan jokaisen treenin vedän “fiilispohjalta”. Tämä on silti mahdollistanut nousujohteisen treenaamisen, ja kehitystä on tullut huimasti alkuajoista lähtien. Kuinka tämä on mahdollista?

Ensialkuun, omien taustatietojen täytyy olla kunnossa. Tätä edesauttaa suunnattomasti se, että olet lapsesta saakka harrastanut liikuntaa, ja tiedät mitä mm. treeneihin sitoutuminen vaatii. Tiedät kuinka treenataan kovaa, ja miltä tuntuu treenata tavoitteellisesti. Lajilla se sijaan ei ole tässä kohtaa merkitystä, sillä kyse on enemmän ihmisen henkisestä mielenmaisemasta. Itseltäni löytyy tosiaan vuosien jalkapalloilutausta, ja sen jäätyä kokonaan, salitreenistä tuli vastine suorituksessa vaadittavalle “itsensä ylittämiselle”. Vaikka lajeissa konkreettiset tavoitteet eroavat selkeästi toisistaan, tavoitteiden olemassaolo ylipäätään on mielestäni todella tärkeä seikka innostuksen ylläpitämisessä. Niiden asettamiseksi vaaditaan usein myös suunnitelma siitä, kuinka ne voidaan toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti. Tämähän pätee elämän kaikilla osa-alueilla, suunnitelmallisuus kun on usein avain menestykseen.

Mielestäni urheilu on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkää tavotteiden asettamista, ja niiden saavuttamista. Minulle se on keino purkaa stressiä, sekä saada omaa aikaa ja tilaa ajatuksilleni. Urheilu saa minut tuntemaan itseni vahvaksi ja voittamattomaksi, ja näin ollen kohottaa itsetuntoani. Se on tapa viettää vapaa-aikaani, ja tiedän sen tekevän hyvää terveydelleni. En siis ole toisin sanoen halunnut tehdä minulle mielekkäästä asiasta liian “tieteellistä” ja tarkoituksenmukaista. Vaikka treenaan tavoitteellisesti, niiden saavuttaminen ei ole pääasia, vaan se tekemisen ilo. Oma ensimmäinen tavoitteeni oli saada yksi leuanveto tehtyä puhtaasti, ilman apuvälineitä. Tein pientä taustatutkimusta keinoista ja tekniikoista, ja puolen vuoden päästä vedin yhdeksän leukaa. En kuitenkaan kiertänyt jokaista treeniäni tämän kyseisen tavoitteen ympärille, vaan nautin myös kyykkäämisestä ja hauiksen pumppaamisesta samaan aikaan. Tavoite täyttyi siinä ohessa, koska tekeminen oli niin kivaa.

Mitä yritän tässä sanoa on se, että urheilua ei kannata ottaa turhan raskaasti, tai toteuttaa liian kaavamaisesti. Meillä on elämässä niin paljon stressaavia asioita ja huolenaiheita, että liikunnan ei tulisi olla yksi niistä. Jos olet vasta-alkaja salilla, tulet tarvitsemaan neuvoa ja opastusta päästäksesi alkuun. Itsekään en olisi mitenkään pärjännyt ilman auttavaa kättä. Kun olet hommassa jyvällä, voit alkaa miettiä mikä on itsellesi se kaikista paras keino säilyttää motivaatio. Se voi olla valmis treeniohjelma, jota noudatetaan tietyn aikaa ja saadaan tavotteellisia tuloksia nopeastikin. Se voi myös olla laajempi suunnitelma, jossa on varaa “mieliteoille” treenaamisen suhteen, sekä tavoitteiden toteutumiselle jossain vaiheessa, näiden puitteissa. Oli tyylisi mikä tahansa, tärkeintä on, että nautit siitä mitä teet!

2 thoughts on “Treenaaminen ilman saliohjelmaa?”

  1. Täysin samaa mieltä,itekin olen tehnyt monta vuotta salitreeniä fiilispohjalta ilman valmista ohjelmaa ja se toimii!Nyt olisi tarkoitus ruveta tekemään noita aamutreenejä…

    Like

    1. Kiva kuulla että meitä on enemmänkin! Itseäni juurikin fiilispohjainen treenaaminen vaan jotenkin motivoi paremmin… Tsemppiä aamutreeneihin! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s