Näin et menetä tuloksia lepoviikon aikana!

Lähipiiriissäni on hiljattain havahduttu siihen, että valmistun liikunta-alan ammattiini jo puolen vuoden päästä. Mikäli siellä ruudun toisella puolella kaikki eivät vielä tiedä mistä puhun, kerron sen tässä pikaisesti. Opiskelen siis Personal Traineriksi Helsinkiläisessä kansanopistossa, ja opintoni ovat täyspäiväisiä. Käymme koulussa paljon yliopiston kursseja ravitsemuksesta ja ihmisen anatomiasta, eli tieto on täysin virallista yliopistotasoa. Personal Trainer -ammattia harjoittavien henkilöiden keskuudessa pyritään tänä päivänä erottamaan jyvät akanoista, ja siksi viime vuonna luotu APT (Auktorisoitu Personal Trainer) toimii ikäänkuin sertifikaattina siitä, että koulutuksen taustalta löytyy nimenomaan yliopistotason opintoja. Tätä on joskus hiukan monimutkaista selittää, koska haluan nimenomaan painottaa sitä, että koulutuksen myötä valmistun rautaiseksi ammattilaiseksi, eikä kyseessä ole mikään kirjekurssi. En halua kuitenkaan viestiä sitä, etteikö kokenut treenaaja voisi olla hyvä Personal Trainer, vaikka koulutus olisikin lyhyempi. Joka tapauksessa, olen saanut ikäänkuin jonkinlaisen roolin vastata kaikkiin kiperiin kysymyksiin mm. treenaamiseen liittyen, ja minusta on aivan ihanaa että ammattitaitooni luotetaan. Jollain tapaa se saa minut tuntemaan itseni tärkeäksi, jee!

Olenkin pistänyt merkille yhden asian, mikä tuntuu yhdistävän monia paljon urheilevia henkilöitä, varsinkin jos liikunta on ollut lapsesta saakka iso osa elämää. Se koskee lepoa, tai oikeastaan lepäämättömyyttä. Täytyy sanoa, että minun on helppo samaistua näihin henkilöihin, koska itsekin olen surkea pitämään minkäänlaisia lepo- tai kevyitä jaksoja. Sitä jotenkin ajattelee, että koska en ole mikään huippu-urheilija, en tarvitse lepoa. Jos treenit kulkee, ja olo ei yleisellä tasolla ole uupunut, voi tuntua hölmöltä ottaa kevyemmin. Niin kuitenkin kannattaisi juuri siinä vaiheessa tehdä, kun olo ei vielä ole nuutunut, mutta tiedät että ahkeraa treeniä alkaa olla takana jo useampi viikko.

Koska ymmärrän hyvin myös sen, että lepoviikolla saattaa tuntua siltä, että kaikki vaivalla tehty työ menee hukkaan, onkin erittäin tärkeää miettiä kuinka lepoviikko on järkevää toteuttaa. Tässä ensihätään muutamia väittämiä, joista myöntävä vastaus yhteenkin on hyvä syy lepoviikon pitämiselle:

– Olet treenannut jo yli kahdeksan viikkoa kovaa
– Et saa helposti unta iltaisin
– Koet olosi stressaantuneeksi
– Leposykkeesi on poikkeuksellisen korkealla
– Koet olosi kuumeiseksi, vaikka kuumetta ei olisikaan

Osa edellämainituista viittaa jo ylikuntoon. Kyseinen vaiva tulee yllättävän helposti, ja sitä esiintyy niin huippu-urheilijoilla, kuin aloittelijoillakin. Onneksi se on myös helposti hoidettavissa, mikäli hommaan puututaan ajoissa. Jos taas oireista huolimatta jatketaan samaan tahtiin, voivat seuraukset olla jo huomattavasti vakavempia.

Lepoviikko onkin kaikista järkevintä toteutta niin, että jostain karsitaan, mutta totaalilevossa ei tarvitse, eikä kannatakaan olla. Jos puhutaan salitreenistä, hyvä tapa on treenata aivan ohjelman mukaisesti, mutta reilusti kevennettynä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että painot on jätetään vain noin 30-40% normaaleista treenipainoista. Toinen tapa keventää treenejä on painojen sijaan vähentää sarjoja ja näin ollen treenin kestoa. Henkilö, joka tekee normaalisti 4 sarjaa/liike, tekeekin lepoviikolla vain kaksi sarjaa. Näin saadaan pidettyä tuntuma raudassa, ja kohdelihakset aktiivisina. Treeni ei kuitenkaan rasita kroppaa, kuin aivan minimaalisesti.

Tätä taktiikkaa voidaan soveltaa useimpiin urheilulajeihin. Juoksija voi suorittaa viikon treenit palauttavana kävelynä ja niin edelleen. Lisäksi ruokavalion tulee pysyä lepoviikolla yhtä ravitsevana kuin muinakin aikoina. Palautuminen ei onnistu, mikäli lähdetään kompensoimaan rauhallisempia treenejä vähemmällä syömisellä.

Eli muistakaa hyvät ihmiset palautumisen tärkeys! Itse olen saanut kärsiä menestyksekkäiden treenijaksojen jälkeen totaalisia romahduksia, siitä syystä, että en ole malttanut rauhoittua ajoissa. Me kaikki tarvitsemme palautumista jossain vaiheessa, ja vaikka tekeminen tuntuisi hyvältä kuukaudesta toiseen, parempia tuloksia on mahdollista saavuttaa ainoastaan levon kautta.

Ihanaa, rentouttavaa sunnuntaita kaikille!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s