Näin pysyt hyvässä kunnossa ympäri vuoden, osa 2

On tullut aika julkaista jatko-osa tälle postaukselle, jossa käsittelin lähinnä ravitsemukseen liittyviä seikkoja ruoka-aine valintojen ja ateriointien suhteen. Tämä postaus jatkuu edelleen ravinnon parissa, koska siihen kuuluu niin monta eri osa-aluetta, jotka haluan kaikki ottaa käsittelyyn. Jatketaan siis siitä mihin edellisessä postauksessani jäimme, täältä pesee!

Muista makrot

Vaikka söisimme hyvinkin terveellisesti, ateriat tulisi koostaa järkevästi, niin että jokainen niistä palvelee tiettyä tarkoitusta. Tällä tavoin ruokavaliosta saadaan muodostettua järkevä kokonaisuus, jonka elimistö voi käyttää helpoiten hyödyksi.

image

Itseltään ei tulisi kuitenkaan kieltää mitään. Kuten aiemmin olen todennut, pidän ravitsemussuosituksia oikein hyvänä ohjenuorana ruokailuille. Niiden pointtihan on nimenomaan havainnollistaa ruokakolmion sekä lautasmallin avulla ne valinnat, jotka pitävät meidät terveinä ja hyvinvoivina, ilman turhaa tarkkailua. Toki joku saattaa haluta laskea päivittäin kaloreita loppuelämänsä ajan ja varmistaa itse joka aterialla että saa tarpeeksi välttämättömiä ravintoaineita, vieläpä oikeassa suhteessa.

Toiset meistä ovat myös kovia noudattamaan erilasia dieettejä, joiden vaikukset eivät yleensä ole kovin pitkäaikaisia. Niiden ominaisuuksiin saattaa kuulua vahvasti jonkin ruoka-aineen välttely tai vaihtoehtoisesti korostaminen. Toisissa vaikutus perustuu ruoka-ajoilla pelailuun (esim. paastodieetit) ja toisissa ihan rehellisesti jätetään syömättä kokonaan (mehukuurit.) Oli kyseessä mikä dieetti hyvänsä, näille kaikille ominaista on jatkuva kontrolloinnin tarve. Se on kuitenkin väärä lähtökohta, jos ajatellaan loppuelämän kuntoa. Itsekään en ole tätä asiaa aina sisäistänyt ja seuraukset ovat olleet sen mukaiset. Eli rajoituksiin perustuvat dieetit ja jatkuva kaloreiden laskenta saattavat vääristää ajatusmallia hyvästä syömisestä.

Syö tarpeeksi

On myös tärkeää uskaltaa syödä aterioilla tarpeeksi paljon. Ei ole mitään syytä nälkiinnyttää itseään koko päivän ajan syömällä hiiren annoksia, sillä se kostautuu auttamattakin illalla pohjattomana nälän tunteena. Kun ateriat koostetaan terveellisistä ja ravitsevista vaihtoehdoista, kalorit eivät pääse kohoamaan pilviin, vaikka syötäisiinkin hieman reilummin. Lisäksi runsaasti syövän henkilön aineenvaihdunta toimii vilkkaammin, kuin jatkuvasti energiavajeessa viipottavan henkilön.

lautasmalli_vaaka_iso_web

Lautasmalli/ kuva, ruokatieto.fi

Toisaalta, mikäli tosiaan halutaan pysyä kunnossa, on myös tärkeää muistaa omasta mielestäni tylsääkin tylsempi asia, eli kohtuus. Käytännössä kaikessa mistä saamme energiaa, on myös kaloreita. Kun kaloreita nautitaan yli kulutuksen, se varastoituu kehoon. Tässäpä onkin mainio syy noudattaa tuota juuri mainitsemaani lautasmallia, koska sen avulla on mahdollista syödä rennosti, mutta samalla sopivasti. Kaloreita ei siis tarvitse laskea, koska se on ns. tehty suuntaa antavasti meidän puolestamme.

Myös mielihaluja on tärkeä toteuttaa, niin suunniteltuja kuin spontaanejakin. Toisille sopii yksi tietty herkkupäivä viikossa, jolloin voi syödä vähän reilumminkin jotain hyvää ja toisille taas toimii paremmin satunnainen, spontaani nautiskelu. Tärkeintä on, ettei mistään asiasta leimata “mörköä”, jota pitää vältellä viimeiseen asti – se kun ei johda pitkäaikaisiin tuloksiin.

Tästä postaussarjasta tulikin erittäin ruokapainotteinen ja toisaalta hyvä niin. Ruokavalio on kaiken perusta ja liikunta tulee hyvänä kakkosena sen tueksi.

Toivottavasti koitte vinkit hyödyllisiksi!

Lisää luettavaa:

Mitä vapaasti syöminen tarkoittaa käytännössä ja miten se edistää painonhallintaa?

Ruokapäiväkirja keskiviikolta – näin syön pysyäkseni kunnossa!

Tämän takia dieetit ja nopea laihdutus eivät toimi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s