Montako treenikertaa viikossa on riittävästi?

Olen itsekin aikoinani pohtinut tätä polttavaa kysymystä: kuinka paljon minun pitää treenata, jotta saisin tuloksia? Muutama vuosi sitten, niihin aikoihin kun hommasin ensimmäisen salikorttini, päätin että pyrin treenaamaan kerran viikossa. Olin sitä mieltä, etten ehtisi yhtään sen enempää, vaikka tämähän ei tietenkään pitänyt paikkaansa. En vain saanut aikaiseksi/jaksanut käydä useammin. Googlettelin sitten hyväksytystä tälle treenipolitiikalleni, mutta tieto jota löysin, oli hyvinkin ristiriitaista ja vaikea ymmärtää. En osannut ottaa huomioon sitä, että täysin yksiselitteistä vastausta tuohon kysymykseen ei ole.

Montako treenikertaa viikossa

Kaikki tietenkin riippuu ihan täysin niistä omista tavotteista. Mikäli unelmissa siintää bikinifitnesslavat, ei varmasti viidelläkään treenikerralla pitkälle pötkitä. Sen sijaan, jos tavoitteena on vaikkapa pelkkä lihasten vahvistaminen ja kuntouttaminen, yhdestäkin treenikerrasta viikossa saa varmasti jo hyödyn. Niin tylsää kun se onkin, kaikki on suhteellista.

Otsikon perusteella postaukseen klikanneet ovat kuitenkin tehneet sen luultavasti konkreettisten neuvojen toivossa ja sellaisia haluan myös jakaa. Oletan, että suurimmalla osalla meistä tavoitteena on nousujohteinen treenaaminen, eli kehittyminen tekniikassa ja suorituskyvyssä. Lisäksi monella on varmasti ulkonäköön liittyviä tavotteita, mikä on mielestäni ihan toimiva osa-alue motivaation kannalta myöskin.

Montako treenikertaa viikossa

Montako treenikertaa viikossa?

Karkeasti arvioituna kolmella salikerralla viikossa voit jo kehittyä hyvää tahtia, sekä voiman kannalta että ulkoisesti. Olen toki sitä mieltä että kaikki on kotiinpäin ja kerran kuukaudessakin treenaaminen on parempi kun ei ollenkaan. Kuitenkin olennaista on kehityksen nousujohteisuus ja tuo treenimäärä varmistaa tämän. On siis aivan harhaluulo, että hyvään kuntoon päästäkseen tulisi treenata joka päivä hiki hatussa. Päinvastoin, varsinkaan aloittelijan ei tulisi mielellään edes harjoittaa lihaskuntoa tuota useammin.

Kolmen treenipäivän viikot on hyvä jakaa vaikkapa niin, että yhtenä päivänä työstetään alakroppaa, sen jälkeen yksi päivä lepoa, toisena päivänä yläkroppaa, yksi päivä lepoa, ja viikon kolmas treeni olisi jälleen alakroppaa, mutta eri painotuksella (takareisi/etureisi/pakara/pohje jne.) Uusi treeniviikko voidaankin aloittaa siitä mihin jäätiin, eli yläkropasta. Näin ollen kaikkia lihasryhmiä tulee treenattua tasapuolisesti, vaikka viikottaiset treenikerrat eivät hivo pilviä.  

Hyviä treenihetkiä kaikille!

Lisää luettavaa:

Tavoitteena leuanvedot? Näin onnistut varmasti!
10 loistavaa syytä aloittaa punttitreenit
Treenien sovittaminen kiireiseen arkeen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s