Lihottavatko hiilihydraatit?

Nykypäivänä hiilihydraateista on tullut melkoinen mörkö. Muutaman vuoden takainen karppausbuumi on jo hiipunut, mutta sen tilalle on tullut erilaisia VHH-dieettejä, joissa enemmän tai vähemmän rajoitetaan hiilihydraattien saantia.

Hiilihydraattien rajoittaminen dieetillä ei ole lainkaan hullumpi keino, kunhan sitä ei viedä yli. Vaikutus perustuu mm. siihen, että dieetillä kalorit ovat sen verran alhaiset, että tarvitaan tarkka suunnitelma siitä, kuinka saadaan välttämättömimmät ravintoaineet kehoon, kun jostain on karsittava. Dieetillä tarkoituksena on tietenkin päästä eroon rasvasta, eikä lihasmassasta. Jotta lihaskato voitaisiin minimoida, täytyy proteiinin saanti pitää suhteessa korkeana. Rasvat sen sijaan ovat elintärkeitä mm. hormonitoiminnalle sekä aineenvaihdunnalle, eli niistä ei myöskään voi karsia. Jäljelle jäävä ryhmä on siis hiilihydraatit, joista tässä tapauksessa on järkevintä vähentää. Näin vältytään myös suurilta verensokerin heittelyiltä. Hiilareita on syytä kuitenkin nauttia ainakin ennen treeniä sekä sen jälkeen.

 dsc_1134

Olen kuitenkin kuullut paljon juttua siitä, kuinka normaalia arkea viettävät ihmiset, jotka eivät ole dieetillä, potevat huonoa omaatuntoa hiilihydraattien nauttimisesta. Olen myös törmännyt keskusteluihin, joissa kerrotaan ettei ruokavalioon kuulu ollenkaan leipä, tai että sitä sopii syödä vain herkkupäivänä. Tilanteeseen ajaudutaan luultavasti siitä syystä, että halutaan vain “kiinteytyä”, tai pelätään lihomista. Ihmiset eivät siis välttämättä hahmota, että kiinteämpää kroppaa tavoitellessa täytyy ottaa muitakin aspekteja huomioon, kun vain yhdestä ravintoaineesta luopuminen.

Virallisiin ravitsemussuosituksiin kuitenkin kuuluu täysjyväleivät, etenkin happamat sellaiset, kuten ruisleipä, joka ei kohota verensokeria samalla tavalla kuin kuidusta puhdistetut valkoiset viljat. Myös täysjyväriisit ja -makaronit kuuluvat perusterveen ihmisen ruokavalioon. Runsaasti urheilevilla niiden tarve korostuu erityisesti. Suositukset perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin, ja täten ovat ihan vakavasti otettavia.

dsc_1123

Itse en ole koskaan ollut järkyttävän hiilihydraattipelkoinen, mutta viime keväänä lähdin mukaan buumiin ja vaihdoin käytännössä kaikki viljatuotteet kasviksiin. En huomannut ulkoisia muutoksia lainkaan. Uskon tämän johtuvan siitä, että olen vaistomaisesti korvannut osan viljatuotteista proteiinilla, mikä ei ole järkevää, sillä proteiinin saantini on ollut riittävän korkealla tasolla jo ennestään.

Nyt dieetin jälkeen olen pikkuhiljaa lisännyt hiilihydraatteja ruokavalioon ja syön esimerkiksi puurolautasellisen joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Tämä ennen kaikkea siksi, että se auttaa minua nukahtamaan. Olen myös todennut, että viljat pitävät itselläni nälkää oikeastaan yhtä hyvin kuin proteiinikin, kunhan ne sisältävät reilusti täysjyvää. Proteiinia en syö enää niin paljon suhteessa hiilihydraatteihin ja uskon tämän olevan merkityksellinen tekijä uusien tavotteideni kannalta, joihin kuuluu lihasmassan lisäys ja voiman kehitys.

dsc_1125

Mikäli siis ei ole dieetillä (tai palautumassa dieetistä), voi turvallisesti syödä hiilihydraattia aterioilla ihan lautasmallin mukaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jopa puolet lautasellisesta sisältää hiilihydraattia. Monipuolisuus ruokavalinnoissa on pitkäaikaisen kehityksen kannalta paljon järkevämpää, kuin jonkin tietyn energianlähteen jatkuva karttaminen. Hyvistä lähteistä nautittavat hiilihydraatit eivät aiheuta yhtäkkistä lihomista sen enempää kuin muutkaan ruoka-aineet.   

2 thoughts on “Lihottavatko hiilihydraatit?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s