Näin pysyt hyvässä kunnossa ympäri vuoden, osa 1

Hyvällä kunnolla voidaan tarkoittaa montaa asiaa. Fyysistä kuntoa, kestävyyskuntoa, voimaa jne. Lähtökohtaisesti käsite mielletään kuitenkin ulkoisena ominaisuutena (joka tietenkin on myös yhteydessä kaikkiin edellämainittuihin), ja tässä tapauksessa timmi ulkomuoto on monelle se tavoiteltavan arvoinen asia. Jotta tähän voidaan päästä, elintapoihin täytyy tehdä tiettyjä muutoksia. Näiden muutosten tulisi myös tapahtua mahdollisimman vaivattomasti, jotta saavutetut tulokset voidaan säilyttää. Toisin sanoen, niin kutsuttua “jojoilua” (jonka seurauksena ihminen tulee viettäneensä elämästään melkoisen osuuden laihdutuskuurilla, lähtiessään pudottamaan noussutta painoa yhä uudestaan ja uudestaan), tulisi välttää.

image

Onko pakko laihtua?

Tutkimusten mukaan suuret kehonpainon vaihtelut eivät aiheuta merkittäviä terveyshaittoja, mutta ihmisen henkistä hyvinvointia moinen saattaa rajoittaa. Ja kuten kaikissa toiminnoissamme, myös painonhallinnassa pääkopalla on se suurin merkitys onnistumisen kannalta. Olen itse sitä mieltä, että mikäli omaa silmää miellyttävässä vaakalukemassa on hankala pysyä, täytyy miettiä voisiko elämästä nauttia sellaisessa painossa, jossa pysyminen on helpompaa. Harvoin sillä vaa’an lukemalla on kuitenkaan loppupeleissä mitään tekemistä onnellisuutemme kanssa, ellei puhuta ääripäistä.

Pitkäaikaisia tuloksia on kuitenkin mahdollista saavuttaa suhteellisen kivuttomasti ja se kuinka tarkasti näiden asioiden puitteissa pystyy/haluaa elää, määrittää meille oman “hyvän kuntomme”. Haluan siis painottaa sitä, että kaikki me emme tavoittele samoja asioita ja myös elämän muut aspektit tulee ottaa huomioon.

Ruokavalio isossa roolissa

Ensimmäinen, ja ehkä tärkein asia on aterioiden säännöllisyys sekä määrä ja niiden rytmittäminen päivään. Kun aterioiden lukumäärä pyritään pitämään 3-5:ssä, vältymme syömästä liikaa, koska tämä sulkee pois mahdollisuuden naposteluun, sekä pitää hirvittävän näläntunteen loitolla. Toisaalta, vältymme myös syömästä liian vähän, mikä on vähintään yhtä oleellista kunnossa pysymisen kannalta. Kannattaa aina pitää mukana jotakin pientä välipalaa, koska yhdenkin aterian siirtyminen/ väliin jääminen saattaa aiheuttaa näläntunteen, jonka tyydyttämiseksi ei enää riitäkään se energiamäärä, joka olisi oikeaan aikaan syötynä riittänyt.

image

Toinen tekijä on tietysti ruokavalion laatu eli se, kuinka ravintorikasta ruokaa laitamme kurkusta alas. Hiilihydraatit toimivat tässä hyvänä esimerkkinä. Valkoinen paahtoleipä käyttäytyy kehossa sokerin tavoin, imeytyen saman tien ja aiheuttaen nopean energiapiikin, jonka jälkeen on taas nälkä. Sen sijaan ruisleipä, joka on todella kuitupitoinen valmiste, imeytyy kehoon hitaasti, eikä happamuutensa ansiosta aiheuta samanlaista verensokerin heittelyä.

Myös rasvojen laatuun on syytä kiinnittää huomiota. Kovat rasvat (nimensä mukaisesti rasvat, jotka ovat huoneenlämmössä kiinteitä) nostavat veren kolesterolitasoja, kun taas pehmeät rasvat, kuten oliivi- ja rypsiöljy, edistävät sokeriaineenvaihduntaa. Nimenomaan näillä hyvillä rasvoilla tulee olla oma, yllättävänkin suuri osuutensa päivän energiansaannista, mikäli tavoitteena on pysyä mahdollisimman terveenä.

Kasvisten merkitystä ruokavaliossa ei voi korostaa liikaa. Salaattia, kurkkua, tomaattia yms. voi mättää lautaselle ihan niin paljon kun siihen mahtuu ja jaksaa syödä. Suositusten mukainen puoli kiloa päivässä saa siis ylittyä reippaasti. Kasvikset ovat ominaisuuksiltaan todellisia vitamiinipommeja, mutta energiaa niissä on aivan minimaalisesti. Niitä saa siis syödä nälkäänsä ihan niin paljon kuin siltä tuntuu. Kasviksistakin voi kuitenkin saada ähkyn (nimim. kokemusta on) ja tämä ei tietenkään ole toivottu olotila. En aio käyttää sanaa kohtuus, koska se kuulostaa tylsältä ja hillityltä, vaan ennemminkin “rajansa kaikella”, voisi sopia tähän.

image

Toivottavasti näistä oli teille hyötyä! Tsekkaa myös kakkososa:

Näin pysyt hyvässä kunnossa ympäri vuoden, osa 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s