Keskittymisen vaikeus

dsc_0966

Uusi viikko on taas pyörähtänyt käyntiin, itselläni ravitsemustieteen opintojen parissa. Olen tykännyt koulunkäynnistä todella paljon, ja vielä on ihan auki että pitäisikö tämän vuoden jälkeen edetä opiskeluissa, vai siirtyä takaisin työelämään. Kevääseen mennessä pitäisi olla jonkin näköinen jatkosuunnitelma takataskussa.

Yksi asia minua on alkanut vaivaamaan. Nimittäin se, että koen turhan usein olevani kykenemätön keskittymään. Aiheet ovat mielestäni erittäin mielenkiintoisia, ja palan halusta oppia ne. Välillä kuitenkin tuntuu, että vaikka minimoisin kaikki häiriötekijät ympäriltäni ja päätän etukäteen keskittyä, huomaan kymmenen minuuttia luennon alkamisesta, että ajatukseni harhailevat jossakin muualla. Tuntuu jokseenkin siltä, että heti kun alkaa tulemaan jotakin vaikeammin sisäistettävää asiaa, aivojeni prosessointikyky ylikuormittuu ja ne teleporttavat ajatukseni johonkin helpompaan, kuten siihen söinkö aamupuuroni raejuustolla vai maapähkinävoilla.. Tosi kiva siis!

Olen aina ollut melkoinen taivaanrannan maalari, enkä mikään luokan priimus. Kun saan huonon numeron, ajattelen että kuinkas muutenkaan. Tämä on naurettavaa, sillä kovalla työllä ja päättäväisyydellä pystyn minäkin yltämään hyviin arvosanoihin. Yläasteen jälkeen menin ammattikouluun siitä syystä, että tiesin jo silloin ettei minusta olisi läpäisemään lukiota kunniakkaasti. Ammattikoulussa opinnot ovat käytännönläheisempiä, ja osa vuodesta vietetään työharjoittelussa. Minä sain kaikista näytöistäni täydet arvosanat, ja työelämässä olen aina ollut muutenkin vahvoilla.

dsc_0957

Tiedän, että on täysin normaalia ettei aina pysty keskittymään, ja kyllähän itseään välillä kuuluukin patistaa ja läpsiä poskille, mikäli mielii jotain saada aikaiseksi. Kuitenkin tämä keskittymisen vaikeus saa minut välillä tuntemaan itseni jotenkin erityisen hölmöksi, kun luokkatoverini keskustelevat tunnin aiheesta ja itse olen aivan pihalla, ja mietin olinko edes samalla tunnilla. Kun huomaan että keskittyminen alkaa herpaantua, luovutan täysin ja käytän ajan hyödyksi tekemällä jotakin ihan muita rästissä olevia hommia. Oppitunnin asiat kompensoin sitten kotona opiskelemalla, kun voin edetä juuri omaan tahtiini, ja antaa itselleni aikaa uuden asian sisäistämiseen.

Ei kai se auta kun hyväksyä, että me ihmiset olemme erilaisia ja opimme eri tavoin. Nyt täytyisikin alkaa kokeilemaan kaikenlaisia eri metodeja, jolla voisin tehostaa omaa keskittymiskykyäni ja sitä kautta edesauttaa oppimistani. Jotain käytännönläheistä sen pitäisi olla, joten ei muuta kuin ideoimaan. Ravitsemustieteiden tentti lähestyykin uhkaavasti ensi maanantaina, joten tässähän pitää laittaa toimeksi!

Onko siellä muita, kenellä keskittyminen takkuaa helposti?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s