Mitä tapahtui dieetin jälkeen?

Fitnessmallikilpailuun osallistuminen on ollut haaveenani aina vuodesta 2010 saakka. Alkuvuodesta tajusin, että seuraava haku aukeaa ihan parin kuukauden päästä, ja että minunhan täytyy pistää lomakkeita ja kuvia menemään. En ollut valmiiksi kroppani puolesta tuolloin aivan fitnessmalliainesta, vaikka itse olinkin kehooni tyytyväinen. Oli siis aloitettava dieetti.

En ole ikinä dieetannut ihan puntarin lukua seuraamalla, vaikka ajoittain on tullut siistittyä ruokavaliota ja lisättyä liikuntaa.  Tiesin kuitenkin miten homma toimii oikeaoppisesti, joten mututuntuman sijaan aloin laskea kaloreita. Valitsin mahdollisimman korkean lukeman, jolla uskoin voivani pudottaa painoa (olen oppinut nuoruuden hölmöilyistä, että vähemmän ei todellakaan ole enemmän näissä asioissa..) Jatkoin salilla käyntiä normaalisti ja huolehdin vain ettei kaloreita kerry tuon lukeman yli, ja kas kun paino alkoi humahdella alaspäin pikkuhiljaa, kropan samalla tiivistyessä. Olin äimistynyt, sillä illalla nukkumaan mennessäni olin lähes poikkeuksetta ähkyssä.

img_7583
Kuva alkukesältä castingin jälkeen

Loppu onkin sitten historiaa, selvitin tieni finaaliin hakuprosessin läpi, ja se tarkoitti sitä, että dieetin oli jatkuttava. Muiden tyttöjen taustoista en oikeastaan tiedä, mutta muistan huolestuneeni siitä, että jos olisinkin ainoa kuka on dieetannut noin pitkään jo ennen kilpailua. En siis viitsinyt ottaa valmentajaa, koska pelkäsin joutuvani liian rajulle dieetille, siihen nähden että olin jo ennestään rasittanut kroppaani. Painoni putosi myös kokoajan helposti, enkä kokenut että saisin ulkopuoliselta taholta paljoakaan apua.

Kaikki menikin paremmin kun olin edes toivonut, ja itse laatimani dieetti oli kuitenkin melko rento. Syklittelin kaloreita välillä kulutuksen tasolle, välillä jopa sen yli. Vasta 10 viikkoa ennen finaalia kiristin tahtia, ja jatkoin yhtäjaksoisesti siitä mihin keväällä jäin. Kokoajan mukana kulkeneet herkkupäivät (1-2 kpl/ kahdessa viikossa) saivat jäädä, mutta muuten kaiken tein samalla tavalla. Päätin vain luottaa itseeni, enkä stressannut lainkaan siitä, miltä näyttäisin lavalla.

Loppupeleissä olin finaalikuntooni TODELLA tyytyväinen!

Millaista on elämä sitten, kun ei tarvitsekaan jatkuvasti kontrolloida sitä, mitä suustaan laittaa alas?

img_2650

Toki näin pitkään kestäneen elämänvaiheen jälkeen on ollut hiukan hankaluuksia tottua siihen, etteivät ruoat menekään “turvallisesti” vaa’an kautta lautaselle. Tavoitteenani on kuitenkin säilyttää hankkimani tulokset, ja kehittyä jatkuvasti vuosi vuodelta. En puhu nyt pelkästä fysiikasta, vaan myös sellaisista urheilusuorituksista, mihin pystyn nyt, mutta mihin en olisi aikaisemmin ikinä uskonut pystyväni.

Nyt kaksi viikkoa finaalin jälkeen voin todeta, että ruokavalioni ei ole kamalasti edes muuttunut. Toki annoskokoja olen nostanut, ja syön myös ruokia joita en dieetillä voinut syödä. Ruokavalion suhteen olen ollut aina hiukan taipuvainen ylilyönteihin, eli joko teen sata lasissa jotain, tai sitten en tee ollenkaan. Hiukan siis jännitin sitä, että kun dieettimoodi kääntyy offille, osaanko noudattaa kultaista keskitietä. Toki pari ensimmäistä päivää käytin siihen, että toteutin kaikki herkkufantasiani, mutta se kuuluu asiaan.

img_2649-2

Olen kuitenkin huomannut, että nyt kun luvan kanssa saisikin syödä periaatteessa “mitä vain”, niin eipä sitä oikeastaan tee hirveästi mieli. Tavallinen, terveellinen ja ravitseva ruoka maistuu kaikista parhaalta. Tavoitteena olisi nyt saada hiukan lisää lihasmassaa, ja kehittää voimaa. Syön viisi ateriaa päivässä, ja jokaiseen niistä sisällytän myös hyviä hiilihydraatteja. Herkut sallitaan jos niitä sattuu tekemään mieli. Juju piileekin siinä, että haluaako syödä ennemmin herkun, joka ei edesauta kehitystä millään tavalla, kuin vaikkapa täysipainoisen, reilun aterian. Useimmiten oikea ruoka vie voiton, mutta ei aina. Näillä yksinkertaisilla elementeillä aijon nyt jatkaa eteenpäin, ja viedä omaa kehitystäni seuraavalle tasolle.

Ihanaa, rentouttavaa sunnuntaita kaikille!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s