Voiko kotitreenillä kehittyä?

Aina puhutaan siitä, kun käytiin salilla tai käytiin jumpassa. Kotoa pitäisi siis säännöllisesti lähteä johonkin muualle, jossa on mahdolliset urheiluun tarvittavat pelit ja vehkeet, sekä valmentaja/ohjaaja.

Mitäs sitten, jos omaa lihaskuntoaan haluaisikin kehittää treenaamalla, mutta syystä tai toisesta salilla ei ole mahdollisuutta käydä? Tai vaikka olisikin mahdollisuus, arjen kiireet saattavat saada salille raahautumisen tuntumaan jo itsessään liian vaivalloiselta.

Tullaan tilanteeseen, jossa yksi varteenotettava vaihtoehto on kotona treenaaminen. Kenenkään olohuoneesta kuitenkaan tuskin löytyy hirvittävän laajaa välineiden arsenaalia, joka vastaisi samaa, mitä salilla on hehtaarin täydeltä. Onko se kotona hikoilu sitten yhtä tyhjän kanssa ilman laitteita? Ei missään nimessä. Kaikki riippuu omista tavotteista, ja siitä, millä kehitys mitataan. Jollekkin kehitys tarkoittaa voiman kasvua, toiselle taas hauiksen koon kasvua.

dsc_0825

On joitakin osa-alueita, joita emme voi pidemmän päälle kotitreenillä kehittää. Pitkäjänteinen voiman kasvattaminen on yksi niistä, sillä sitä varten tarvitaan auttamattakin raskaita painoja, jotka löytyvät sieltä salilta. Sen sijaan kotitreenillä voidaan hakea lihakseen uudenlaista ärsykettä, joka kehittää sitä lihaksen ominaisuutta, joka ei ole välttämättä vahvimmillaan. Annan kaksi esimerkkiä, joissa korostuu kuinka eri treenitapoja voi hyödyntää kunnosta riippuen.

Aloitteleva treenaaja:

Henkilö, jolla ei ole oikeastaan taustaa lihaskuntotreenistä, tai treenaaminen on ollut epäsäännöllistä, hyötyy mainiosti perinteisistä kehonpainoliikkeistä. Näitä ovat mm. vatsarutistukset, punnerrukset, dipit, kyykyt jne. Liikkeet kannattaa toteuttaa niin, että tiettyä liikettä tehdään tietty toistomäärä, jonka jälkeen pidetään hetki taukoa, ja uudestaan sama toistomäärä. Tätä tehdään yhteensä kolme sarjaa, jonka jälkeen liike vaihtuu. Treeni on rauhallinen, ja liikkeet tehdään hallitusti, keskittyen jokaiseen toistoon.
Fokus: Lihaksen kasvu ja kestovoima

Edistynyt treenaaja:

Henkilö, jolla on jo jonkin verran taustaa lihasten treenaamisesta, joko kotona tai/ja salin puolella, hyötyy parhaiten kiertoharjoittelusta. Tästä löytyy todella monta eri variaatiota samalla idealla, mutta pääpiirteittäin treeni koostuu useasta eri (tässä tapauksessa kehonpaino)liikkeestä, joista jokaisesta tehdään ensimmäiset sarjat putkeen ilman taukoja. Tämän jälkeen huilataan hetki, ja tehdään sama kierros uudestaan ensimmäisestä liikkeestä alkaen. Treeni on intensiivinen, ja liikkeet tulee tehdä ripeässä tahdissa.
Fokus: Kestovoima ja rasvanpoltto

On siis aina huomioitava omat speksit suhteessa tekemiseen, jotta kotitreenistä voidaan saada tarvittava hyöty irti. Mikäli salilla on tottunut vuosikaudet kyykkäämään vähintään 60kg sarjaa, pelkällä kehonpainolla kyykkääminen ei välttämättä ole optimaalisin harjoittelumuoto kehityksen kannalta. Kaikentasoisille treenajille löytyy hyödyllisiä kotona tehtäviä harjoitteita, kunhan ne suhteuttaa omaan liikuntataustaan.

Yllä mainittujen esimerkkien toteutukseen ei tarvita minkäänlaista välineistöä, vaikka treenit ovat kehittäviä. Kotiin saa kuitenkin hommattua tänä päivänä vaikka mitä vehkeitä, ja niiden kanssa treenaaminen avaa jälleen uusia mahdollisuuksia. Tulen jatkossa jakamaan kotitreenejä, niin välineiden kanssa kuin ilmankin, joten stay tuned!

dsc_0868

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s