Ethän tee näitä mokia kehonhuollossa?

Kuten olen aikaisemmin kirjoitellut, olen hullaantunut putkirullailuun ihan täysillä. Sen jälkeen on ihanan levollinen olo, aivan kuin olisi juuri tullut hierojalta. Salin puolella olen myös päässyt uusiin ulottuvuuksiin palautumisen sekä liikkuvuuden kannalta.

Ikävä kyllä välillä kuulee myös negatiivisia kommentteja liittyen rullailuun. Joko sen tehokkuutta kyseenalaistetaan tai sen parjataan jopa tekevän lihaksistolle hallaa. Nämä ikävät kokemukset saattavat syntyä siitä, että ollaan jätetty huomioimatta tietyt seikat, jotka ovat avainasemassa menestyksekkäässä rullailussa.

dsc_0726

Tässä siis muutamia pointteja purtavaksi, jotta voidaan päästä kehonhuollollisiin tavoitteisiin:
  • Päätä valmiiksi ajankohdat, jotka pyhität venyttelylle ja rullalulle. Säännöllisyys pätee tässä yhtälailla kuin tavoitteellisessa treenaamisessakin
  • Mitä kipeämpi kohdelihas on, sitä hellemmin sitä kuuluu käsitellä. Sietämätön kipu ja sen sietäminen ei ole perimmäinen tarkoitus. Kipu viestii siitä että jotain on vialla, joten runnomisesta on pelkkää haittaa
  • Suurella halkaisijalla varustettu rulla on kaikista aloittelijaystävällisin. Kapea rulla soveltuu kyllä kaikille, mutta “pureutuu” lihakseen hiukan suurta jämäkämmin. Tämä puolestaan ei välttämättä tee hyvää todella jumissa olevalle kropalledsc_0718
  • Muista rullata aina sydäntä kohti. Tämä pätee erityisesti raajoissa, johtuen pinnalla olevista valtimoista
  • Ei voimakasta rullausta treenin jälkeen! Lihaksissa on tällöin mikrovaurioita, jotka mahdollistavat lihaskasvun. Kyseisessä tilassa olevaa lihasta ei saa missään nimessä mennä survomaan kovakouraisesti, tai se saattaa vaurioitua. Kevyt ja nopea rullaus edesauttaa palautumista
  • Keskity lihakseen, vältä luita. Käytännön esimerkki tästä voisi olla alaselkä. Lihaksiin ei päästä rullalla käsiksi molemmin puolin samanaikaisesti, sillä niiden välissä on selkäranka. Vaikka keskeltä rullatessa saisikin hieman tuntumaa, rasittaa se äärimmäisesti selän luustoa. Valitse sen sijaan rullattavaksi yksi puoli kerrallaan, hiukan kyljelle kallistuneessa asennossadsc_0730
  • Keskity lihaksen rentona pitämiseen. Yleispäteviä asentoja on hankala antaa valmiiksi, sillä olen ainakin itse huomannut että löydän ne parhaiten kokeilemalla. Lihakset eivät pysy rentona, mikäli asento on vaikkapa omaan liikkuvuuteen nähden epämukava
  • Tee itsellesi tavotteita, joilla mittaat kehitystä! Esimerkiksi jos nyt pystyt seisten kurottamaan sormenpäät lattiaan, kokeile saisitko jo kuukauden päästä koko kämmenen, kun keskityt erityisesti takareiden kireyksiin

dsc_0724

Siinä olikin suurinpiirtein omat oppimani vinkkivitoset, toivottavasti näistä olisi apua muillekin aloitteleville (ja miksei edistyneillekin) rullailijoille. Käyttämäni rulla on foamroller.fi:stä saatu ProRoller, joka on suoriutunut tehtävästään suurella menestyksellä. Yhteinen taipaleemme tulee jatkumaan niin kauan kun sen muoto on pyöreä, pinta sileä tai kun minussa henki pihisee. Tämän huikean vekottimen saat myös omaan olohuoneeseesi 10% alennuksella, kun käytät sivustolla koodia: nicoleharmes. 

Nyt lähden ulos ihanan kirpeään syysilmaan hieman purkamaan ajatuksia, meinaan FITNESSMALLI2016 -FINAALIIN ON ENÄÄ TASAN VIIKKO! Täytyy sanoa että jännän äärellä ollaan, ensi viikolla luultavasti puolet öistä ovat osaltani unettomia…

Rentouttavaa sunnuntai-iltaa, palataan ensi viikolla!

-Nicole

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s