Eroon kaloriloukusta!

Viikko on pyörähtänyt vauhdilla käyntiin, itselläni koulupäivien muodossa. Meillä on aina maanantaisin koko päivä ravitsemusopintoja, ja asiat jäävät kovasti pyörimään päässäni vielä kotiinpäästyä. Olen eniten kiinnostunut juurikin ravitsemusasioista, vaikka koulutuksessani tulee kattavasti myös liikuntalääketieteen sekä fysiologian ja anatomian opintoja. Kaikki nämä yhdessä muodostavat todella mielenkiintoisen ja kattavan opintokokonaisuuden.

Olemme aikaisemmin käsitelleet jo kaloreiden laskemista, eri ravintoaineiden kalorimääriä ja niiden ravintoarvoja. Lähestulkoon kaikki mitä laitamme suustamme alas, sisältää kaloreita enemmän tai vähemmän. Meillä on jokaisella oma henkilökohtainen tarpeemme ravinnon saannin suhteen. Se tulisi täyttää tietyllä määrällä ravintoaineita, jotta päivittäin saamamme ravintoarvot täsmäisivät omiin tarpeisiimme. Nämä puolestaan perustuvat virallisiin ravitsemussuosituksiin, joiden perusteella voimme ylipäätään laskea henkilökohtaisen tarpeemme.

dsc_0151

Hyvin usein ihmiset ovat kuitenkin enemmän kiinnostuneita pelkästään ruokien kalorimäärästä, kuin niiden mahdollisista ravintoarvoista. Monet tarkkailevat kaloreita, vaikka eivät olisi edes aikeissa laihduttaa (tai kasvattaa lihasmassaa.) Jos taas tarkoituksena on juurikin vaikka laihtuminen, kaloreiden laskenta on erittäin hyödyllinen ja tuloksellinen työkalu. Asialla on kuitenkin myös kääntöpuoli, jota voisi kuvailla kaloriloukuksi.

Kun elämä alkaa pyöriä pelkästään kaloreiden ympärillä, edes tulokset eivät välttämättä tunnu enää vaivan arvoisilta. Kylässä, koulussa, ravintolassa tai oikeastaan missä tahansa ei voi syödä mitään, kun ei tiedä mitä ruoka sisältää. Näitä tilanteita alkaa jopa välttämään, jolloin sosiaalinen elämä saattaa kärsiä. Elämästä voi myös osittain kadota spottaanius, ja rajoitusten myötä päivät tuntuvat ahdistavilta. Monet kuvittelevat että kaloreita lasketaan siksi, että niiden saanti voidaan minimoida. Mitä vähemmän syödään, sen parempi. Tällöin saatetaan suorastaan nähdä nälkää, ja työpaikan palaverissäkin ajatukset keskittyvät enemmän pöydässä komeilevaan pullaan ja tahdon taisteluun, kuin itse aiheeseen. Lopulta ei uskalleta päästää ollenkaan irti kaloreiden laskemisesta, kun pelätään lihomista.

Sanoisin että kaloreiden laskenta voi hetkellisesti olla hyvä juttu. Jos ruokavalio on aivan retuperällä, energiansaantia on hyvä realisoida ja tehdä sen perusteella muutoksia omiin ruokailutottumuksiin. Painonhallinnan kannalta liian vähän syöminen on yhtä lailla ongelma, kuin liian paljon syöminenkin. Niukalla ruokavaliolla on hankala saada kasaan kaikkia elintoimintoja tukevia ravintoaineita, joita tarvitsemme päivittäin. Tämä on yhtälailla haaste, vaikka söisimme yli kulutuksen, mutta ravintoarvoiltaan köyhää ruokaa.

dsc_0253

Kuinka sitten voi pysyä hyvässä kunnossa ympäri vuoden, laskematta kaloreita?

Jos oletetaan, että olemme tehneet korjausliikkeen ruokavalioomme laskemalla kaloreita ja ehkä pudottaneet pari kiloa rasvaa. Nyt kun saavutetut tavoitteet olisi määrä ylläpitää, meidän täytyisi luonnollisesti syödä suunnilleen oman kulutuksemme verran. Ei siis enempää, eikä varsinkaan vähempää. Tässä muutamia helppoja perusasioita, joiden avulla painonhallinta sujuu rennolla otteella, ilman matematiikkaa:

1. Nollaa päänsisäinen kalorilaskurisi
2. Syö 4-6 ateriaa päivässä, riippuen omasta vuorokausirytmistäsi
3. Jatkona edelliseen, syö 2-4 tunnin välein
4. Syö kasviksia kuin ne olisivat lempiruokaasi
5. Syö aterioilla reilu annos salaattia ennen varsinaista pääruokaa
6. Syö kylläisyyteen asti, mutta ei ähkyyn
7. Jos annoksesi ei ollut riittävä, odota 15 minuuttia ennen kuin haet lisää. Saatat huomata sittenkin tulleesi kylläiseksi
8. Älä tarkkaile syömisiäsi liikaa. Joinain päivinä saatat syödä reilusti yli kulutuksesi ja seuraavana päivänä saatat jäädä sen alle. Kokonaisuus ratkaisee
9. Juo reilusti vettä
10. Älä “palkitse” liikuntasuoritusta ruoalla. Jos treenin jälkeen on kovempi nälkä kuin normaalisti, syö nimenomaan nälän vuoksi, ei siksi että olet ansainnut enemmän ruokaa liikkumalla

Viimeisenä bonuskohta, ehkä kaikista tärkein *rumpujen pärinää*…

11. Syö pääsääntöisesti terveellistä ruokaa! Pizzat, hampurilaiset, valmislihapullat, nakit yms, ovat satunnaista herkkua, eivätkä sovellu päivittäin syötäväksi painonhallintaan.

dsc_0085

Näitä kohtia noudattamalla aion itsekin elämääni jatkaa, kunhan kisat ovat ohi. Nyt tarkkailen kaloreitani lähinnä sen takia, että olen lavalla varmasti parhaimmillani. Haluan mielenrauhan ja varmuuden sille, että parempaan en olisi pystynyt. Normaaliarjessa keskitän energiat mielummin muihin asioihin kuin kaloreista stressaamiseen. Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä asian kanssa painiville.

Mukavaa tiistai-iltaa kaikille!

-Nicole

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s