Kehonhuolto tärkeänä osana hyvinvointia

Jokainen meistä on varmasti joskus sortunut samaan virheeseen kuin minä, nimittäin kehonhuollon laiminlyöntiin. Kiireisen arjen keskellä kun pelkkien treenien sovittaminen aikatauluun tuottaa jo harmaita hiuksia. Kehonhuolto tuntuu tylsältä, se kun ei kasvata lihasta, saatika kuluta rutkasti kaloreita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sen olevan ajanhukkaa.

Kehonhuollolla lisäämme kroppamme elastisuutta, kiihdytämme aineenvaihduntaamme, parannamme kiputiloja, edistämme palautumista, tehostamme treeniä sekä liikkuvuutta jne. Syitä on todella pitkä liuta, ja näillä kaikilla on pitkässä juoksussa todella suuri merkitys niin lihaksen kasvatuksen, kuin kaloreiden kulutuksenkin kannalta. Tässä postauksessa keskityn erityisesti treenin jälkeen suoritettavaan kehonhuoltoon.

Paras väline on putkirulla, siitä ei pääse mihinkään. Venyttely on kyllä tehokas apu, mutta sillä emme pääse työstettävään lihakseen samalla tavalla käsiksi kuin rullalla. Tässä esimerkki jalkatreenin jälkeiseen rullailuun:

dsc_0449

Treenin jälkeen olennaista on rullata aina sydämen suuntaan. Ei siis runtata edestakaisia vetoja, vaan aina jalkaterästä poispäin. Tällä ehkäisemme nesteen pakkautumista. Aloitetaan etureiden rullaamisesta, jolloin ylävartalo nojaa käsvarsien varaan ja toinen jalka toimii tukijalkana. Yhden vedon tulisi kestää n. 2-3 sekunttia, jonka jälkeen rulla palautetaan takaisin lähtöpisteeseen ja aloitetaan uusi veto.

dsc_0426

Sen jälkeen otetaan käsittelyyn reisien sivuosat. Niitä on erittäin hankala saada aktivoitumaan millään venytyksellä, ja oikeastaan treeninkin kannalta vain harvat liikkeet työstävät kyseistä aluetta. Itselläni nämä ovat aina kipeimmät. Asennon voi hakea asettamalla toisen käsivarren kyynärnojaan, toisella kädellä tukien. Toinen jalka laitetaan suoraksi rullan päälle, niin ikään toinen jalka tulee eteen tueksi. Vedot samalla tavalla kuin aiemmin, vain yhteen suuntaan.

dsc_0427

Sitten pääsemme takareisien kimppuun. Käännytään napa kohti taivasta, ja asetutaan takanojaan molempien käsien varaan. Rulla asetetaan jälleen toisen jalan alle, toinen tukee. Muistetaan, että liikkeen ei tule sattua sietämättömästi, sopivan paineen löytää kokeilemalla. Itse tunnen takareidessä usein “patteja”, jotka ovat lihasjumeja. Niitä voi yrittää nytkyttää varovasti rullalla, jotta saadaan solmu aukeamaan. Tässä vaiheessa jos aika antaa myöden, rullaan myös pohkeen lihakset samalla periaatteella.

dsc_0461

Viimeisenä takapuoli. Asennon hakemiseksi ollaan edelleen takanojassa käsien varassa. Jalat tuodaan koukkuun, ja toinen jalka heitetään toisen yli. Maassa olevan jalan pakaralihas on tässä tapauksessa kohde jota työstetään. Tässä liikkeessä yhden vedon pituus on noin 1-2 sekunttia.

Näinkin pienellä vaivalla saamme nopeutettua palautumista ja vältämme pahimmat lihasjumit. On ymmärrettävää, että joka treenin jälkeen ylimääräistä aikaa ei ole. Olisi kuitenkin suositeltavaa, että varsinkin kovan treenin jälkeen tartutaan rullaan ja käydään isoimmat lihasyhmät läpi.

Mikäli et omista omaa rullaa, käy klikkaamassa itsellesi oma Proroller täältä. Koodilla “nicoleharmes” lunastat itsellesi -10% foamroller.fi -verkkokaupan kaikista tuotteista! 

Leppoisaa sunnuntaita kaikille!

-Nicole

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s