Potkua treeniin tehokkaalla alkulämmittelyllä!

Mielestäni alkulämmittely on poikkeuksetta treenin tylsin osuus. Välillä olenkin malttamattomuuttani päätynyt jättämään lämmittelyn viiden minuutin crosstrainerillä polkemiseen ja se on kyllä tuntunut treenatessakin. Olo on jäykkä ja voimaton, liikkuvuus on huono, eivätkä liikkeet tunnu treenattavassa lihaksessa kunnolla. Vielä hetki sitten taisin jopa pohtia, mistä moinen vetämättömyys saattaisi johtua. En kuitenkaan suonut edes ajatusta alkulämmittelyni riittämättömyydelle, vaan etsin syitä muualta. Tästä olen kuitenkin viisastunut ja nykyään panostan kiireessäkin ennemmin huolelliseen lämmittelyyn ja tehokkaaseen treeniin, kuin kehnoon lämmittelyyn ja jäykkään treeniin.

Varsinkin vapailla painoilla treenatessamme, tarvitsemme ennen kaikkea liikkuvuutta keholtamme. Meidän täytyy päästä tietynlaisiin, jopa vaativiin asentoihin, kohdistaaksemme treenin oikeaan paikkaan – ja välttyäksemme vahingoilta. Liikkuvuutta tulisikin harjoittaa jatkuvasti ja se on avain menestyksekkäälle kehitykselle treenien saralla. Mikäli tätä osa-aluetta laiminlyö, saattaa lopulta huomata, että keho on niin jumissa ettei jumppaamisesta tule mitään.

image

Vaikka ihan perinteinen venyttely onkin oiva keino availla paikkoja, kehonhuoltona se yksistään ei riitä. Mikäli kroppa on entuudestaan jumissa, saattaa venyttely jopa kiristää kehon “trigger pointteja”, eli lihaksessa tuntuvia arkoja kohtia. Tällöin on hyvä ottaa avuksi putkirulla. Näitä on monenlaisia, mutta itselläni on käytössä kovanmallinen, pinnaltaan sileä rulla.

Putkirullan pointtina on siis pehmittää lihaksia ennen urheilusuoritusta. Tällä on suoritustulosta kohentava ja vammoja ehkäisevä vaikutus. Käytännössä sillä voidaan parantaa lihaskudoksen laatua, avaamalla lihaksissa olevaa arpikudosta ja solmukohtia. Se tekee lihaskalvoista joustavia, jolloin ne tukevat lihasten liikettä paremmin.

image

Kun rullaa käytetään lämmittelyyn, tarkoituksena ei ole saada aikaan kipuja tai muutenkaan epämiellyttäviä tuntemuksia. Kutakin lihasryhmää lähinnä sivellään kevyesti noin 10 kertaa edestakaisin, ja näin saadaan parannettua verenkiertoa sekä hermoston toimintaa. Mikäli aika on kortilla, kannattaa huolehtia, että ainakin treenattavat lihakset tulee käytyä rullalla läpi.

Ei muuta kuin kohti parempia treenejä!

Lue myös:

Tiedätkö TODELLA, miksi lankuttaminen kannattaa?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s