Kiinteytyminen for beginners

Kiinteytyminen, tuo monen naisen ikuisuusprojekti. Monien muiden lailla, myös minä, olen joskus haaveillut hoikemmista reisistä ja timmimmästä vatsasta. Olen kokeillut 100 päivän kyykkyhaastetta pyöreämmän pyllyn saamiseksi ja tehnyt olohuoneen lattialla istumaannousuja six päkin toivossa. Olen googlettanut itselleni synninpäästöä suklaan syömisestä ja dieetannut 1000 kcal päivässä menetelmällä.

Kuten arvata saattaa, nämä edellämainitut asiat eivät ole olleet järin hyödyllisiä kiinteytymisen kannalta, kun pääpointti koko touhussa on lihasten koon kasvattaminen. Vaikka kyykky onkin huippuliike, se on oman kehon painolla melko kevyt tehdä. Jalkojen suuret lihasryhmät tarvitsevat tarpeeksi ärsykettä kasvaakseen ja tähän auttaa parhaiten painojen lisääminen. Istumaannousut sen sijaan eivät riitä pyykkilaudan saamiseen, sillä ne ottavat melko yksipuolisesti keskivartalolihaksiin ja enimmäkseen vain ylävatsaan. Tässä monipuolisuus on avainsana ja etenkin staattiset liikkeet ovat tehokkaita.

Ruokavalion kannalta puolestaan voi sanoa, että mahdollisimman vähän syöminen ei ole ratkaisu, päinvastoin. Säästöliekin minimoimiseksi, kannattaisikin syödä niin paljon kuin oman kulutuksensa puitteissa pystyy –  ja enemmän, heh!

image

Olen monesti kuullut sanottavan, että ei haluta laihtua, halutaan vain kiinteytyä. Kiinteytyminen kuitenkin hyvin pitkälti edellyttää myös jonkin asteista laihtumista, eli rasvamassan häviämistä. Toinen tekijä kiinteytymisessä on rasvakudoksen alta paljastuvan lihasmassan koko. Eli jos vaikkapa vatsalihakset ovat jo hyvin treenatut ja niiden päältä sulatetaan rasvaa, näkyvät ne luonnollisesti helpommin, kuin vatsalihakset, joita ei ole treenattu lainkaan. Ja toisinpäin, vaikka vatsalihakset olisivat huonossakin kunnossa, ne voivat piirtyä näkyvästi esiin, mikäli ihmisessä on vain vähän rasvaa.

Parhaisiin tuloksiin kiinteytymisen kannalta päästään, kun yhdistetään lihaskuntotreeni ja pienimuotoinen rasvanpoltto. Rasvaahan ei mitenkään pysty “muuttamaan” lihakseksi, vaan lihasten päällä olevan löysän sulaessa ne saadaan paremmin esille. Selkeämmän erottuvuuden takia lihakset saattavat näyttää aiempaa suuremmilta. Tämä voi luoda illuusion siitä, että rasva on muutettu lihakseksi, vaikka tosiasiassa rasvamassaa on vain pienennetty ja lihasmassaa ylläpidetty säännöllisellä salitreenillä.

image

Vain vähän kevyempi, mutta huomattavasti kiinteämpi!

Rasvaa ei myöskään voi polttaa paikallisesti. Eli jos olet tyytyväinen vaikkapa vatsaan, mutta käsivarsista haluaisit kiinteämmät, ei auta kun hoikistua kaikkialta tasaisesti. Tässä kuitenkin geeneillä on oma osuutensa, eli toisilla rasva lähtee helpommin jostain paikasta kuin toisilla. Naisilla tyypillisesti ylävartalo tiivistyy ensimmäisenä ja viimeisenä reidet.

Se, mitä voimme tehdä paikallisesti, on lihasten treenaaminen. Jos käsivarret ovat ongelma-alue, niin ei muuta kun työstämään ojentajaa ja hauista (muun vartalon lisäksi tietysti.) Täytyy kuitenkin muistaa, että kiinteytyminen on monivaiheinen projekti ja huomattavasti vaikeampi sellainen, kun vaikkapa reilusta ylipainosta laihtuminen. Lihas ei käytännössä kasva samaan aikaan kun poltetaan rasvaa, eikä rasva pala samaan aikaan kun kasvatetaan lihasta. Näille molemmille täytyy siis varata omat ajanjaksonsa. Kummassakin vaiheessa lihaskuntotreeni on silti oleellisen tärkeää, sillä näin pystytään ylläpitämään jo hankittua lihasmassaa ja jopa kasvattamaan voimaa.

Siinä siis jonkin asteista teoriaa, käytännöstä tulen kirjoittamaan varmasti myöhemmin. Toivon, että unohtaisimme kaikki pussikeittodieetit ja muut kyseenalaiset konstit hoikemman figuurin toivossa. Perusasioilla pääsee jo pitkälle!

image

Lue myös:

10 oivallusta aiheesta fit

Ihanaa viikonjatkoa kaikille!

-Nicole

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s